Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Suomi 100 hiihtovaellus Leviltä Haltille 17.-30.4.2017

17.04.17

Seuraa Suomi 100 -hiihtovaelluksen etenemistä!

Suomi 100 -juhlavuoden teemaan suunniteltu hiihtovaellus Leviltä Haltille (n.350 km) on Tunturiladun ja Tunturikerho Njallan hanke, joka toivotti kaikki innokkaat vaeltajat tervetulleiksi mukaan kokemaan ainutkertaisia elämyksiä keväisessä tunturiluonnossa. Hiihtovaellus starttasi sunnuntaina 17.4. Leviltä ja päättyy Haltille 30.4.

"Hankkeen tavoitteena on juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä ja tehdä Lappia tunnetuksi monin tavoin. Vaellus tapahtuu kevään parhaaseen hiihtoaikaan, jolloin hanget hohtavat tuhansina timantteina, aurinko lämmittää vaeltajan poskipäitä ja jossa tunturimaisemat ovat vaeltajien sielunmaisemaa. Kaikki tämä tapahtuu lisäksi maailman puhtaimmassa ilmastossa. Monipuoliset iltaohjelmat antavat lisämausteen vaellukselle. Samanhenkisten joukossa on nautinto tehdä yhteistä taivalta ja luoda ystävyyssuhteita loppuelämäksi. Kuljemme kylästä kylään Leviltä Näkkäläjärvelle. Sen jälkeen alkaa erämaa, jossa saamme kokea luonnon antamia elämyksiä."

Suomi 100 –hiihtovaelluksen matkakertomus 

Keijo "Kepu" Alilan tunnelmapaloja Levi-Halti -reitin varrelta. 

1. päivä: Suksen nokat Leviltä kohti Haltia

Hellurei hiihtävä Suomi.

Esittelen tässä projektiamme "hiihtäen Leviltä- Haltille" 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Koitan pitää teitä mahdollisimman hyvin ajan tasalla reissun tapahtumista kahden viikon ajan. Välillä videoin välillä näin tekstimuodossa. Seikkailumme päättyy 30.4.2017 Haltin huiputukseen. Toivotaan yhtä aurinkoista keliä kuin maanantaina 17.4. oli vaelluksen avajaisissa Levitunturin hupuilla.

Puolivuotta tätä ollaan suunniteltu ydinporukan kesken ja nyt 17.4.2017 oli aika toteuttaa yksi upea projekti. Aamu valkeni Levillä mainiossa aurinkoisessa säässä. Pakkasta muuan aste ja kevyt tuuli. Keräsimme porukan rapiat 40 henkeä kasaan Levin gondoli-hissin ala-asemalla ja hyppäsimme hissiin. Tunturin päällä asianmukaisesti tunnelmaa nostattavat puheet, siunaukset ja Maamme-laulun siivittämänä kohti bussia, jolla siirryimme kohti Levisalmea.

Ensimmäinen hiihtoetappi "alta kymppikilsa" mentiin kevyellä varustuksella verryttelynä matkanteosta ja tunnelmasta nautiskellen. Painavat ahkiot odottivat vielä tulevaa. Matkalla oli tarjolla lättyä, kuumaa juomaa ja paljon puheen sorinaa. Saattoipa siellä havaita Lapinkoiran pennun riemun kiljahduksetkin.

Päästyämme Könkäälle odottikin ensimmäinen iltaohjelma, joka suuntautui Päivikki Palosaaren Tonttulaan. Päivikin kertoessa Lapin tarinoita ja mytologiaan pohjautuvia satuja alkoi jokaisella olemaan fiilis nyt se vihdoin alkaa, suuri seikkailu kohti Haltia.

2. päivä: Köngäs- Tepasto

Eilisen jälkeen yövyin vielä Levillä, sillä aamulla oli tiedossa vielä käynti työpaikalla. Varsinaiseen matkantekoon pääsin lähtemään Levihotellilta kello 11.00 nurkilla. Autolla Könkäälle ja sukset jalkaan. Ounasjokea pitkin kohti Tepastoa.

Säät suosivat edelleen, sama aurinko ja miinusta muuan raita. Tapani mukaan lähtö vähän venyi suunniteltua pitempää ja ajattelin jo aamulla, että yksin saa hiihdellä. Liukas keli, tasainen ja kova pinta helpotti matkantekoa ja tunnin hiihdon jälkeen saavutin letkan peräpään.

Matkalla sai ihastella Ounasjoen törmiä ja kuunnella veden solinaa mutamissa sulapaikkoissa. Luulen, etteivät jäät ole lähdössä vielä kuukauteen. Tepastossa koululla odotti Kekkosen näköinen kyläpäällikkö ja ilta kuunneltiin vapaan Ounasjoen historiikkia. Muutama runo-saaga siihen kylkeen ja tästä olisi voinut jopa jonkun euron maksaakin, sillä mies osasi hommansa todella hyvin.

Porukka vaikuttaa reippaalta ja hyvävoimaiselta. Huomenna hieman pitempi jotos, edessä kohti Vuontispirttiä. Hiihtoa tänään 23km ja aikaa kului taukoineen 4h 10min.

3. päivä: Tepasto - Vuontispirtti

Aamulla Ounasjokea ylöskäsin rapiat 6 tuntia. Kantamuksia kevennettiin tälle päivää kahdesta syystä: pitkä etappi 37km ja mahdollinen räntäsade iltapäivästä. No räntää ei tullu, Raiski oli hoitanut senkin kuntoon.

Pidettiin pari pitempää evästaukoa ja useampi lyhyt motivaatio/ihmettely/ihastelu-tauko. Raattaman kaupalta pienet lisätankkailut, viimeinen rypistys hoidettuja latuja pitkin hotellin notkuviin pöytiin ja tottakai saunaan.

Kevät tekee täällä tuloaan ja nyt on se paras aika menossa Lapissa. Huomenna torstaina kohti Hannukurua, tuu moikkailemaan jos olet maisemissa!

5. päivä: Hannukuru - Hetta

Eilisen myräkkä- ja lepäilypäivän jälkeen vaeltajien hartiapankin akut näyttävät ainakin 85% varausta. Joten jo kuuden tienoilla hätäisimmät ampasivat matkaan. Matkaa siivitti aamuaurinko, joka sai uuden lumen kimaltelemaan timanttien tavoin.

Tänään oli se päivä kun vihdoin pääsi vaeltelemaan tuulivoimalla. Kannan mukana leijaa, jolla liikun aina kun tuulien enkeli ja avoin maasto sen sallivat. Matkalla oli aikaa tehdä myös hupiajelua. Kävin katsastamassa jokaisen kolon ja töppyrän. Ai, että teki eetvarttia. Leijalla voi liikkua saasteettomasti, kerkeät useampaan paikkaan päivän aikana ja lisäksi leijailu on ihan mielettömän hauskaa. Leijamaikka Antin sanoin sillä voi mennä kovvoo, hilijoo, hypätä tai olla hyppäämättä.

Huomenna kohti uutta tuntematonta!

Seuraa hiihtovaelluksen kulkua myös osoitteissa: www.suomi100hiihtovaellus.fi ja www.facebook.com/tunturilatu.ry