Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Suomi 100 –hiihtovaellus Leviltä Haltille juhlistaa satavuotiasta Suomea

16.02.17

17.-30.4.2017 toteutetaan ainutkertainen 350 kilometrin juhlavaellus Levitunturilta Haltitunturille.

Suomi 100 –hiihtovaellus kokoaa osallistujia ympäri maan nauttimaan Suomen itsenäisyydestä, Lapin kauniista luonnosta ja maailman puhtaimmasta ilmasta.

Ainutkertainen hiihtoelämys Lapin keväthangilla

Suomi 100 –juhlavuoden kunniaksi toteutettava pitkä hiihtovaellus tutustuttaa osallistujat perinteiseen suomalaiseen hiihtoperinteeseen ja lappilaiseen kulttuuriin. Levin huipulta alkava 350 kilometrin hiihtovaellus huipentuu Suomen korkeimman tunturin Haltin huiputukseen sään niin salliessa.

– Kyseessä on ainutkertainen tapahtuma, joka tehdään satavuotiaan Suomen kunniaksi. Päivät kuluvat hiihtäen ja hienoista maisemista nauttien. Iltaisin tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Lappia monin eri tavoin. Saamme esimerkiksi kuulla hienoja tarinoita saamelaisten elämästä ja alueen vanhoista perinteistä. Nykyaikaa edustaa puolestaan leijahiihto ja mahdollisuus sen opetteluun matkan aikana, kertoo hiihtovaelluksen ideanikkarina toiminut Raija Palosaari Levillä toimivasta Lapin Luontoelämyksestä.

Parhaiden keväthankien aikaan toteutettava vaellus johdattaa osallistujat matkaan ikiaikaisia pohjoisia kulkuväyliä, kuten jokia ja tunturiselänteitä pitkin. Yöpymisiin käytetään autiotupia ja telttamajoitusta sekä myös maksullisia majapaikkoja mahdollisuuksien mukaan. Mukana kulkeva ensiapu- ja korjaustaitoinen huoltojoukko tuo turvaa vaeltajille. Oman haasteensa vaellukselle tuo Lapin vaihteleva sää.

Vaellus sopii henkilöille, jotka nauttivat luonnossa liikkumisesta sekä haluavat ja pystyvät taittamaan päivittäisen noin 30 kilometrin hiihtomatkan ahkiota vetäen. Hiihtotaidon ja –kunnon lisäksi osallistujilta vaaditaan riittäviä erätaitoja.

– Suomi 100 -vaellus on upea mahdollisuus irrottautua arjesta terveellä tavalla ja kokea luonnon antamat upeat elämykset, kokemukset ja haasteet yhdessä uusien ystävien seurassa. Toivon mukaan meillä on vaelluksen aikaan hankikanto, kevätaurinko, sopivat yöpakkaset ja myötätuuli. Tällöin on mahdollista saavuttaa koko vaelluksen kohokohta ja konkreettinen päätepiste Haltin huiputuksen muodossa. Muut kohokohdat ovat niitä upeita yllätyksiä, joita luonto meille matkan varrella suo, jatkaa Palosaari.

Myös päiväretkeilijät tervetulleita juhlistamaan matkaa

Suomi 100 -hiihtovaelluksesta on mahdollista hiihtää myös puolikas matka Leviltä Hettaan tai Hetasta Haltille. Levi-Hetta –osuus soveltuu myös vähemmän kokeneilla hiihtovaeltajille, kun taas Hetta-Halti –erämaaosuus vaatii aiempaa osaamista ja kokemusta omatoimisesta talvivaelluksesta.

Järjestäjien mukaan ainutkertainen tapahtuma kokoaa reitin varrelle myös runsaasti päiväretkeilijöitä.

– Osallistuakseen tällaiselle pidemmälle hiihtovaellukselle tarvitaan aiempaa kokemusta ja treeniä. Vähemmän hiihtäneet ja elämyshakuiset voivat osallistua päivävaelluksille ja kokea tämän ainutkertaisen juhlatapahtuman hiihtämällä mukana ja kannustamalla samalla päivän ajan varsinaisia Suomi 100 –vaeltajia. Esimerkiksi Suomen kaikille hiihtoseuroille tämä on todella hieno hiihtokauden päätöstapahtuma ja mahdollisuus juhlistaa satavuotiasta Suomea arvoisellaan tavalla, kannustaa markkinointijohtaja Jenni Ihatsu Levin Matkailusta.

Huhtikuussa olosuhteet ovat parhaimmat nauttia aurinkoisesta keväthiihdosta Lapin hohtavilla hangilla. Tällöin hiihtämään päästään takuulla huippukuntoisilla laduilla.

– Suomen suosituin hiihtokeskus Levi tarjoaa keväällä erinomaiset olosuhteet kaiken tasoisille hiihtäjille hyvien palveluiden äärellä. Samoissa mahtavissa Lapin maisemissa hiihdetään huhtikuun 8. päivä myös uusi pitkien maratonhiihtojen maailmancupkiertueen Visma Ski Classics Ylläs-Levi -päätöskisa. Joten tänä keväänä Levillä on ainutlaatuiset mahdollisuudet nauttia monipuolisista hiihtoelämyksistä, olitpa sitten tavallinen aktiiviharrastaja, kilpahiihtäjä tai omien latujen kulkija, lisää Ihatsu.

Lisätietoa Suomi 100 -hiihtovaelluksesta

  • Suomi 100 -hiihtovaellus järjestetään 17.-30.4.2017.
  • 350 kilometrin vaelluksen lähtöpaikkana toimii Suomen suosituin hiihtokeskus Levi ja päätepisteenä Suomen korkein tunturi Halti.
  • Koko matkan sijaan voi osallistua myös puolikkaalle vaellukselle. Myös yksittäiset päiväosuudet varsinaisia vaeltajia kannustaen ovat mahdollisia. 
  • Järjestäjänä toimivat Tunturilatu ja Tunturikerho Njalla.
  • Vaelluksen kotisivut: www.suomi100hiihtovaellus.fi