PATIKOINTI JA VAELTAMINEN LEVILLÄ

Kiipeä tunturiin kuulemaan hiljaisuutta, yövy autiotuvassa, koe yötön yö, juo suoraan purosta tai tulistele omassa rauhassa. Levi on todellinen paratiisi patikoijalle!
Helpoin tapa Levitunturiin ja ympäröivään luontoon tutustumiseen on valita sopiva kohde ja yksinkertaisesti kävellä perille. Pieni kävelypatikka toimii säässä kuin säässä, vuorokauden ja vuodenajasta välittämättä ja on lisäksi kuntoa kohottavaa sekä myös henkistä hyvinvointia parantavaa hyötyliikuntaa parhaimmillaan!

Patikoinnin ja vaeltamisen paras puoli onkin monelle sen kiireettömyys – jalan liikkuen vauhti hidastuu ja myös pään sisäinen kiire kaikkoaa luonnon yksityiskohtia havainnoiden. Jalan kulkien myös näkee paljon ja samalla sielu lepää mahtavien maisemien ääressä.

Patikointi Levitunturissa

Levin vaihtelevat polut ja lähireitit tutustuttavat moniin mielenkiintoisiin kohteisiin.
Alle kilometrin mittainen Huippupolku kiertää Levitunturin huipun ja paljastaa sieltä avautuvat upeat tunturimaisemat.
Noin kymmenen kilometrin Jääkausipolku kiertää puolestaan Levitunturin puurajan tuntumassa paljastaen mielenkiintoisesti alueen menneisyyden miljoonien vuosien takaa.
Muita tarkemman tutustumisen arvoisia patikointipolkuja Levillä ovat esimerkiksi Levitunturin ympäri johdattava Entisaikojen eloa polku sekä lumoaviin Ounasjoki-maisemiin vievä  Suurnoita Päiviön polku. Kuntoiluun ja palkitseviin maisemiin sopii erinomaisesti puolestaan viereisen Kätkätunturin huipulle kiertävä Rykimäpolku.

Vaellusten alkuun helposti

Lyhyempien retkien lisäksi Levi on erinomainen tukikohta myös pidemmälle vaellukselle Lapin tunturimaisemissa. Alueen kaunis luonto on elämys itsessään. Reittimahdollisuuksia Levin läheisyydessä on lähes rajattomasti. Ensikertalaiselle toimiva ja helppo tapa vaellusharrastuksen alkuun pääsemiseksi on testata omia voimia peräkkäisinä päivinä, yksittäisiä päiväretkiä tehden - ja yöpyä yöt hyvin Levin palveluista nauttien.

Esimerkki kolmen päivän reiteistä Levillä:
1. päivä: Levitunturin puurajassa kiertävä Jääkausipolku 10km,
2. päivä: Kätkätunturin kiertävä ja huiputtava Rykimäpolku 13km,
3. päivä: Levitunturin ympäri kiertävä Entisaikojen eloa polku 18km.

Kokonaisuutena 40 kilometriä kolmelle päivälle yöt Levillä majoittuen mahdollistaa päiväetapit kevyin kantamuksin ja iloisin mielin matkanteosta nauttien.
Autoilevalle lomailijalle mielenkiintoisia kohteita tarjoavat myös alueen muut tunturit, kuten ylväänä idässä Kittilän ja Sodankylän välissä kohoava Kumputunturi sekä Särkitunturi Muonion puolella.

Opastettuja patikointiretkiä on tarjolla esimerkiksi Särkitunturille, Kätkätunturille ja Pallakselle. 
Lue lisää täältä

Pidemmät vaellukset kansallispuistossa


Kokeneemmalle vaeltajalle sopivat hyvin kattavan retkeilyreittiverkoston monet kohteet autiotupineen. 
Pidemmälle vaellukselle suuntautuvat polut vievät upeisiin Pallas-Yllästunturin kansallispuistomaisemiin.

Puhtaiden tuntureiden, soiden ja metsien katveessa ajatus kirkastuu ja mieli virkistyy. Kesäaikaan kulkijaa ei rajoita edes vuorokauden tunnit, sillä valoisaa on kellon ympäri. Täydellistä aikaa ikimuistoiselle vaellukselle.

Mieleenpainuvan vaelluksen tarjoaa esimerkiksi Leviltä Ylläkselle suuntautuva noin 50 km jotos. Matkan varrella monet autiotuvat, kodat ja laavut tarjoavat luontevan tauko- tai yöpymispaikan polun väsyttämälle vaeltajalle. Kovakuntoisimmat vaeltavat reitin myös takaisin Leville.
Pitkistä vaelluksista kiinnostuneiden on mahdollista jatkaa reittiä Ylläkseltä Pallakselle tai vaikka aina Enontekiön Hettaan asti. Kerran elämässä kokemus jokaiselle intohimoiselle vaeltajalle.

Levin patikointikartat ja reitit

Patikointikartta  Levin kartat ja reitit  Reittivinkit