Olympiavoittaja Lydia Lassila muutti perheineen Australiasta Leville
resized lydia head shot-1

Olympiavoittaja Lydia Lassila muutti perheineen Australiasta Leville

Joulukuussa 2020 Lydia Lassila pakkasi miehensä Laurin ja kahden nuoren poikansa kanssa matka- ja suksilaukut, määränpäänä Levi. Tätä ennen perheelle oli juuri valmistunut ihana uusi talo Australian etelärannikolle meren rannalle. Koronan takia koko Australia meni lock downiin eli kiinni ja matkustamiseen tottunut perhe päätti lähteä toteuttamaan unelmaansa; asua Suomessa ja kokea oikea talvi.

”Suomalaisten innostus eri vuodenaikoihin on mahtavaa!”

Australialainen Lydia Lassila on entinen freestylehiihtäjä. Hän voitti olympiakultaa Vancouverissa vuonna 2010. Hän on ollut 14 vuotta naimisissa entisen kumparelaskijan Lauri Lassilan kanssa. Heidän vanhempi poikansa käy kolmatta luokkaa Sirkan alakoulussa, nuorempi poika käy vielä päiväkotia.


- Halusimme kokea oikean talven ja lapset pääsivät Suomessa kouluun. Australiassa lapsille tehdään kotona eväät kouluun mukaan, täällä lapset saavat lounaan koulussa, mikä on upea asia. Pojat ovat aina puhuneet suomea, mutta kirjoittaminen ja lukeminen suomeksi on tullut nyt myös osaksi kielen käyttöä ja tämä on oikea hetki heidän elämässään se oppia.

Alun perin Lassilan perheen piti asua Levillä elokuuhun 2021 asti ja muuttaa sitten takaisin Australiaan. Nyt perhe on jäänyt Leville. Kuinka pitkäksi aikaa? Sen aika näyttää.

- Asuimme myös Australiassa pienemmässä kylässä, jossa oli noin 1000 asukasta. Ihmiset ovat siellä aktiivisia liikkumaan, kuten myös täällä Levillä. Täällä on kaikki mitä tarvitsemme elämiseen. Lentokenttä on lähellä, paljon hyviä kauppoja, Rovaniemi on myös lähellä ja iso tunturi missä lasketella. Suomalaiseen kulttuuriin on ollut helppo tulla sisään. Olen käynyt Suomessa monta kertaa viimeisen 20 vuoden aikana, joten maa on minulle tuttu. Opettelen tällä hetkellä myös itse suomen kieltä.

Lydia aikoo tänä vuonna olla paikan päällä seuraamassa maailman parhaiden naispujottelijoiden taistelevan kauden avauspisteistä.

- En ole koskaan nähnyt pujottelukisoja livenä paikan päällä, joten kiva nähdä nyt Levin kisa. Freestylelaskijana sitä keskittyi aina omaan tekemiseen ja kisaan, eikä ollut aikaa seurata muita lajeja. Vuosina 2008-2018 olin Rukalla treenaamassa ennen kisakauden alkua ja siellähän myös kisasin. Tämä tapahtui aina marras-joulukuussa, juuri samaan aikaan Levin maailmancupin kanssa. Tunnen Rukan hyvin, mutta Levi on isompi keskus ja täällä on paremmat palvelut, kuten esimerkiksi lasten koulu ja päiväkoti ovat lähellä.

Lassilan perheessä on tehty jo ennen korona-aikaa etätöitä kotoa käsin. Lydia pyörittää kahta yritystä. Ensimmäinen yritys BodyIce syntyi omasta tarpeesta, kun Lydia koki vakavan polvivamman vuoden 2006 Torinon olympialaisissa. Hän turhautui markkinoiden kylmähoitotuotteiden tehottomuuteen, jotka vuotivat, luistivat eivätkä olleet tarpeeksi kylmiä. Hän päätti suunnitella tyylikkäät jää- ja lämpöpakkaukset ja näin syntyi BodyIce. Laajentuvasta tuotevalikoimasta löytyy helppokäyttöisiä, tehokkaita, kannettavia ja uudelleenkäytettäviä kylmä- ja lämpöhoitoratkaisuja, jotka auttavat palautumaan vammoista. Lydian toinen yritys on Zone By Lydia.


- Vuonna 2012 löysin joogan ja sen loputtomat hyödyt mielelle ja keholle. Tuolloin kärsin selkävammasta, josta en uskonut toipuvani ja asiantuntijat sanoivat minulle, että urheilu-urani on ohi. Henkinen valmentajani ohjasi minut joogamestarilleen, jossa aloitin joogamatkani yksityisopetuksen kautta enkä ole koskaan katsonut taaksepäin.

- Tällä matkalla syntyi ZONE by Lydia ja joogatuotteemme on valmistettu kestävistä materiaaleista, kuten korkista ja hamppusta. Olemme ylpeitä siitä, että olemme virallisesti Climate Neutral Certified -brändi.

Lydia on tuttu näky Levi Wellness Clubilla, jossa hän käy treenaamassa päivisin. Avantouinti kuuluu myös rutiineihin ja kylmään veteen mennään jo ilman saunassa käyntiä.

- Urheilu-uran aikana käytin usein jääammetta, joten kylmä vesi on tuttu elementti. Nyt kun asumme Immeljärven rannalla, pääsen järveen uimaan läpi vuoden. Avantouinnin jälkeinen tunne on upea.

Vesi on Lydialle tärkeä elementti. Hän rakastaa merta ja surffaus kuuluu rakkaisiin harrastuksin, jota hän pääsi tekemään Australiassa päivittäin.

- Kaipaan täällä Levillä tietenkin ystäviäni ja perhettäni, jotka ovat Australiassa. Sekä merta. Mutta, kun pääsen aina silloin tällöin meriveteen surffaamaan, saan sen janon sammutettua. Olen myös kuullut, että Pohjois-Norjassa pääsee surffaamaan ja aiommekin lähteä Narvikiin tai Lofooteille kokeilemaan Atlantin valtameressä surffaamista.

Ensilumi on jo satanut Leville ja kaamos kolkuttelee ovelle. Miten Australian auringossa asunut ja elänyt olympiavoittaja on tottunut kylmään ja pimeään?

- Olosuhteet ovat täällä ankarat. Jos samanlainen talvi olisi Australiassa, kaikki olisivat visusti sisällä. Täällä elämä jatkuu normaalisti ja ihmiset ovat sopeutuneet eri sääolosuhteisiin ja vuodenaikoihin. Vaikka talvi on pitkä, täällä on paljon tekemistä koko ajan. Ja vaikka pakkasta olisi -20 C, silti ollaan reippaasti ulkona. Arvostan sitä suuresti.

- Minusta on ihana nähdä suomalaisten innostus eri vuodenaikoihin. Se näkyy myös kaupoissa, kun siellä jatkuvasti ennakoidaan tulevaa. Lokakuussa tulee jo jouluvalot myyntiin ja maaliskuussa puolestaan alkaa jo grillikausi. Suomalaiset ovat aina valmiina kaikkeen eri vuodenaikoina ja moneen tekemiseen tarvitsee myös eri varusteet.

Elämä siis hymyilee Lassilan perheelle Levillä.

- Olemme täällä onnellisia. Harvoissa paikoissa pääsee laskemaan 6 kuukautta vuodessa.