Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

Tämän menun on laatinut leviäinen ammattikokki Elina Palosaari, nainen Majatalo Jurtan herkullisten ruokien takana.

Esivalmistelut

Kirmasin isoon markettiin Elinalta saamani ruokalistan kanssa. Pyörin innoissani vihanneshyllyjen välissä, kunnes tuli ensimmäinen vastoinkäyminen. Mikä ihme on vuonankaali? Onneksi avulias myyjä kertoi kyseisestä salaatista, mutta samaan hengenvetoon totesi, että se oli kaupasta loppu. Loppujen lopuksi tuote löytyi ystävän avustuksella vasta kolmannesta kaupasta, joten aina sitä ei ole helposti saatavilla.

Seuraava haaste oli lakkojen löytäminen. Niitä ei ollut myynnissä, mutta onneksi lakkahillo toimii myös hyvin. Siika on syytä ottaa tuoreena tiskiltä. Pohjois-Suomessa pororouhetta löytyy helposti, mutta muualla sitä saattaa joutua metsästämään kaupoista. 

Vinkki: Poroa ja lakkahilloa kannattaa ostaa Levin reissulta tuliaisiksi! Ruokaostokset tulivat maksamaan yhteensä noin 50 euroa.

LAPPI-MENU, 4 henkilölle

Alkuruoka

Siikatartar sipulikastikkeen ja puikuloiden kera

Sipulikastike: 

  • 1 iso punasipuli 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 3 rkl punaviinietikkaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 dl öljyä
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 600 g puikulaperunoita
  • Rasia vuonankaalia

Siikatartar:

  • 2 siikafileetä
  • 2 kevätsipulia
  • 1 lime
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • Nippu tilliä

Kuori ja suikaloi punasipuli kippoon. Lisää joukkoon punaviinietiikka, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita sipuleita liemessä hyvin ja lisää sitten öljy. Anna maustua sen aikaa, kun teet kaikkea muuta.

Poista ruodot ja leikkaa nahat pois. Varmista, että sinulla on terävä veitsi. Leikkaa siika pieneksi silpuksi ja leikkaa joukkoon myös kevätsipuli ja tilli. Painele reilulla voimalla limeä ensin käsissä, leikkaa se puoliksi ja purista tartarin joukkoon. Lisää öljy ja mausta sitruunapippurilla ja suolalla oman maun mukaan.

Alkuruoan ohje vaikutti selkeältä. Suurin haaste oli ehdottomasti siikafileen leikkaaminen, olen kalan käsittelyssä ihan onneton. Vasta tässä vaiheessa tajusin, että kalaa ei kypsennetä pannulla tai uunissa, vaan tartar tarkoittaa raakaa kalaa limeöljykastikkeessa. Jännittävää!

Seuraavana perunoiden vuoro. Muista pestä puikulaperunat hyvin! Puikulan keitto on vähän hankalaa, sillä ne hajoavat keitettäessä todella helposti. Tässä siis vinkki: kun vesi alkaa kiehua, laita potut veteen ja tiputa levyn lämpö keskilämmölle. Anna perunoiden kiehua rauhassa noin 10 minuuttia.

Kun olet valmistellut muut alkupalan ainesosat, sekoita vuonankaali ja marinoidut punasipulit keskenään ja asettele lautaselle nätisti. Laita jokaiselle 3–4 puikulaperunaa (riippuu perunoiden koosta, puikulat saattavat olla vuodenajasta riippuen pieniä) ja asettele tartar perunoiden kylkeen. Ruoka on valmis tarjoiltavaksi.

Alkuruuasta tuli aika reilu, mutta kai sen lappilaiseen tapaan pitää ollakin. Eri maut täydensivät hienosti toisiaan. Söimme alkupalat suurella nautinnolla.

Pääruoka

Savuporojuustokeitto ruisleivän ja kirnuvoin kera

  • 1 iso sipuli
  • 7,5 dl vettä
  • 1 pkt Koskenlaskijan voimakasta sulatejuustoa
  • 150 g kylmäsavupororouhetta
  • 3 dl ruokakermaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • Mustapippuria ja suolaa
  • Persiljaa
  • Tuoretta ruisleipää
  • Kirnuvoita

Kuori ja pilko sipuli hienoksi. Laita kattila levylle ja nakkaa sinne nokare voita. Freesaa sipulit voissa ja lisää sitten kattilaan vesi ja lihaliemikuutio. Kun liemi kiehuu, murenna sinne Koskenlaskija- juusto ja pororouhe. Anna kiehua muutaman minuutin (esim. 10 min). Lopuksi lisää joukkoon kerma. Kun kermakin alkaa kiehua, mausta keitto suolalla ja mustapippurilla oman maun mukaan. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen.

Voit paahtaa pöytään jo valmiiksi kuumia ruisleipiä ja laittaa kirnuvoin huoneenlämpöön pehmenemään. Sitten vain sopat lautaselle ja persiljaa päälle. Keitto on todella maittava ja koostumus pehmeän kermainen. Makunautintoa täydentää lämmin ruisleipä suolaisella kirnuvoilla.

Nyt alkaa jo vatsa olla melko täysi, mutta vielä jaksaa. Jälkiruuan vuoro!

Jälkiruoka

Legendaarinen kinuskissa haudutettu leipäjuusto ja tuoreita lakkoja

Kinuskikastike:

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • Voita
  • Vaniljasokeria

  • Puolikas leipäjuusto
  • 150 g lakkoja (tai lakkahilloa)

Laita levy keskilämmölle, paistinpannu levylle ja siihen nokare voita. Kun voi on sulanut, sekoita joukkoon kuohukerma, fariinisokeri ja hiukan vaniljasokeria. Anna porista miedolla lämmöllä reilu 10 minuuttia, koko ajan sekoittaen ja valvoen. Kinuski kiehuu helposti yli, jos sitä ei vahdi ja hämmennä. Kinuskin valmistuttua leikkaa puolikas leipäjuusto neljään osaan ja laita palaset pannulle. Tiputa levyn lämpöä ja anna leipäjuustojen hautua noin 5 minuuttia, välillä kääntäen. Laita juustot tarjoiluastialle ja päälle tuoreita lakkoja tai lakkahilloa.

Ostin varmasti jättileipäjuuston puolikkaan, sillä pilkottuani palasen neljään osaan, olivat palaset melkoisen mehevän kokoisia. Mutta pitäähän ruokaa olla reilusti, lappilaiseen tyyliin. Mikä maku! Eipä jäänyt ainakaan makeanhammasta kolottamaan.

Menu oli kokonaisuutena loistava ja melko helppo toteuttaa. Aikaa koko show:hun meni noin pari tuntia. Suosittelen lämpimästi kaikkia rohkeasti kokeilemaan! Ja kehtaa tarjota hienommillekin vieraille. Ruoan jälkeen kannattaa varata menun nauttimisen jälkeen pieni hetki nautinnollisille päiväunille.

Mari Storhammar // Mika Karikko