Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

1 - patikointi yöttömänä yönä

Kesällä aurinko paistaa Lapissa öisinkin, ja silloin tunturissa on aivan oman­laisensa, maaginen tunnel­ma, kun aurinko paistaa vaakatasosta. Kesäöinä kaste nousee kasvien lehdille, maa on kostea ja luonnon tuoksut vahvoja ja raikkaita. Aistit heräävät, kun ympärillä kuuluu vain tuulen suhinaa ja syvää hiljaisuutta. Yötön yö alkaa toukokuun lopulla ja loppuu heinäkuun puolivälin jälkeen. Aloitteli­jalle sopii yöreitiksi esimer­kiksi Levin helppo huippu­polku, josta näkee kauas.

2 - Panoraman portaat

Levi Hotel Span takaa löytyy havupuiden kätkemä helmi: 766 askeleen portaikko, joka nousee ylös Levitunturille Hotel Levi Panoramalle asti. Moni käy portaissa treenaa­massa, sille ripeällä vauhdilla ylös loikkiessa saa sykkeetkin huipulle. Rauhallisesti kävel­lessä voi tuoksutella metsää ja kuunnella lintujen laulua. Ylhäällä aukeavat huikeat maisemat, joita voi ihailla myös Panorama­ravintolas­sa hyvin ansaitun lasillisen äärellä. Hotellin yhteydessä on myös Samiland­näyttely, jossa voi tutustua saamelais­kulttuuriin.

3 - Kätkätunturi

Kätkätunturi on monella tapaa loistava vaelluskohde: Se sijaitsee lähellä Levin matkailukeskusta, mutta siellä voi kokea erityistä luon­nonrauhaa, sillä rinteessä ei ole hissejä. Kätkä on kaunis varsinkin ruska­aikaan, kun tunturikoivut kellastuvat ja puuton paljakka loimuaa punaisen ja oranssin sävyissä.Huipulle patikointiin on hyvä varata 1,5–2 tuntia suuntaan­sa ja reppuun termoskahvit, eväsleivät ja makkarat. Kätkältä löytyy tulenteko­paikka, joten myös tulenteko­välineet ja puukko kannattaa ottaa mukaan sytykkeiden vuolemista varten.

4 - Joulupukin mökki

Joulupukin mökki rakennettiin aikanaan Levi­tunturin rinteeseen Joulu­tarina­elokuvan lavasteeksi, joulupukin lapsuuden kodiksi. Moni tunnistaa harmaantuneen, puisen rakennuksen paremmin lukuisista Instagram­ kuvista, joita matkailijat ovat ottaneet pittoreskissa maisemassa. Mökin sisällä ei ole mitään, mutta terassilta avautuvat huikeat maisemat Ylläs­, Kätkä­ ja Aakenustuntu reille. Mökki sijaitsee Levituntu­rin rinteessä hissien 10 ja 11 välissä, ja sinne on helppo vaellisreitti Levin Gondoli2000-hissin juurelta. Ylös pääsee myös näköalahissillä.

5 - Seikkailupuisto

Vaijeriliukumaratonia ei hevillä unohda: Levin seik­kailupuiston maratonissa lasketaan 7–12 metrin korkeu­dessa 10 vaijeriliukua, joista pisin on yli 100 metriä pitkä. Seikkailupuistosta löytyy myös seikkailuratoja, joissa pääsee testaamaan tasapainoa ja lihasvoimaa esimerkiksi nuoralla kävellen ja heiluvilla tikkailla kiiveten. Rajojaan voi ylittää myös kokeilemalla base­hyppyä. Mukaan kannat­taa ottaa urheilulliset vaatteet ja nilkkaa tukevat kengät, turvavarusteet saa paikan päältä. Seikkailupuisto löytyy Gondolin alueelta.

Voit varata kaikki elämykset ja suunnitella loma-aktiviteetit Visit Levin kautta tai levi.fi, puh. 016 639 3300.

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.