Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Elina saattaa olla palvelemassa asiakasta Zero Pointin välinevuokraamossa ja monitoimimiehenä tunnettu Petteri voi olla korjaamassa rinnekonetta hissihuollossa. Sitten tulee hälytys. Kun apua tarvitaan, työpari on liikkeellä muutamassa minuutissa. Siihen, kuinka nopeasti liikutaan, vaikuttaa tilanteen vakavuus ja se millainen sää on. Paukkupakkasessa potilaan luokse on mentävä reippaammin, vaikka kyse olisi pienemmästäkin asiasta.

– Tapahtumapaikalla ollaan hyvinkin vikkelästi hälytyksen saapumisesta, mikäli tarvetta on, Elina ja Petteri kertovat.

Parivaljakon yhteistyö on hitsautunut lähes kymmenen kauden ajan. Työnjako menee ensiapukeikalla siten, että Petteri toimii moottorikelkan ja potilaan kuljettajana sekä auttaa sairaanhoitajaksi kouluttautunutta Elinaa potilaan hoitamisessa.

– Harjoittelemme myös kauden aikana ensiaputoimintaa suuremmalla ryhmällä etenkin uusien työntekijöiden kanssa. Siihen nähden, kuinka paljon Levin 43:ssa rinteessä nautitaan talvisista aktiviteeteista, tapaturmia sattuu kausittain suhteellisen vähän.

– Rinnekäyttäytyminen on kehittynyt parempaan suuntaan ja viesti erilaisten suojavälineiden merkityksestä on mennyt perille. Lisäksi asiakkaat ovat tänä päivänä aktiivisia kyselemään heidän laskutaitoihinsa parhaiten soveltuvista rinnealueista, Elina ja Petteri kertoilevat.

Melkein tunturikylän macgyver

Petterin ura rinneyhtiön palveluksessa alkoi jo vuonna 1979, kun hän tuli hissipojaksi ykköshissille. Ennen sitä hän kunnostautui autojen korjaamisen saralla Kittilän kunnalla. Kesäkelkkaradan valmistuttua 1980-luvun alkupuoliskolla Petteri otettiin vakituiseksi.

Osaamista häneltä löytyy eri osa-alueilta niinkin rutkasti, että sitä on lopulta hankala eritellä. Kädentaitoja ja näppäryyttä on vaikka muille jaettavaksi. Petteri on mukana myös Kittilän VPK:ssa, jonka kolme hälytysosastoa sijaitsevat Kittilässä, Sirkassa ja Raattamassa.

– Työ on aina kiinnostanut. Varsinkin, kun on saanut tehdä monipuolisia tehtäviä, konkari summaa yli 30 vuotta kestänyttä uraansa.

– Petteri on varmaan 90-vuotias ennen kuin hän malttaa jäädä eläkkeelle, Elina komppaa vierestä.

Petterin mukaan Levillä viihtyy, sillä työkavereiden kesken ollaan yhtä suurta perhettä. Vanhemmat työntekijät opastavat ja ohjaavat nuorempia sisälle tunturikylän arkeen.

Ikähaarukka on suuri. Nuorimmat työharjoittelijat ovat 16-vuotiaita, joten Levillä asiakaspalvelutyö yhdistää useampia ikäpolvia. Ikänsä Kittilän kunnassa asunut Petteri lasketteli suksilla uransa alkuvuosina, mutta sittemmin se on jäänyt.

– Rinteillä tulee ”lasketeltua” moottorikelkalla niin paljon. Nuorempien ikäpolvien hittiä, lumilautaa, Petteri ei ole tohtinut vielä testata. – En sano, etten koskaan aio kokeilla, hän lupaa puolittain.

Tiimi liikkeellä

Elina on työskennellyt vuokraamossa ja ensiavussa 2000-luvun puolesta välistä saakka. Sairaanhoitotaitojaan hän on kerryttänyt myös kesäisin ja alkusyksyisin Hyvinkään sairaalan päivystyksessä.

Elina on kokenut sairaalatyön ja ensiaputyön laskettelukeskuksessa tukevan hyvin toisiaan. Vuokraamon puolella taas vieraiden kielten käyttäminen on antoisaa.

– Siellä saa puhua reilusti yli puolet ajasta englantia. Venäläisetkin sanat ovat auttavasti hallussa siten, että pärjää erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa. Haastattelutuokion loppu saa käsikirjoitukseen kuulumattoman käänteen, kun Elina kuittaa puhelimeensa rinnetyöntekijän ilmoittaman hälytyksen.

Nopeasti kiidämme jo kelkoilla varsinaiselle tapahtumapaikalle. Silloin kun tapahtuu, vastaavanlainen toiminta on arkea näille ammattilaisille. Onneksi tällä kertaa selvitään pienin vaurioin.

– Rinteessä pärjää parhaiten, kun käyttää maalaisjärkeä, huomioi muut, valitsee itselleen sopivat välineet sekä taitoihinsa soveltuvat rinteet. Omia laskettelutaitoja voi petrata hiihtokoulussa. Turvallista talvikautta, Elina ja Petteri toivottavat vielä lopuksi.

APUTIETOA

Rinne-ensiapu päivystää Zero Pointissa Eturinteiden tuntumassa ja Etelärinteen vuokraamossa, joissa molemmissa on ensiapupiste.

Rinteillä liikkuu myös ensiaputaitoisia vapaaehtoisia punaisissa liiveissään. Hätätilanteessa voi kääntyä heidän, Ski Patrolin tai hissihenkilökunnan puoleen. Rinne-ensiapuun voi soittaa numeroon p. 044 367 4278. Mikäli yhteyttä ei saa, voi soittaa yleiseen hätänumeroon p.112.

Teemu Kytövuori • Avalon 

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.