Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Elina saattaa olla palvelemassa asiakasta Zero Pointin välinevuokraamossa ja monitoimimiehenä tunnettu Petteri voi olla korjaamassa rinnekonetta hissihuollossa. Sitten tulee hälytys. Kun apua tarvitaan, työpari on liikkeellä muutamassa minuutissa. Siihen, kuinka nopeasti liikutaan, vaikuttaa tilanteen vakavuus ja se millainen sää on. Paukkupakkasessa potilaan luokse on mentävä reippaammin, vaikka kyse olisi pienemmästäkin asiasta.

– Tapahtumapaikalla ollaan hyvinkin vikkelästi hälytyksen saapumisesta, mikäli tarvetta on, Elina ja Petteri kertovat.

Parivaljakon yhteistyö on hitsautunut lähes kymmenen kauden ajan. Työnjako menee ensiapukeikalla siten, että Petteri toimii moottorikelkan ja potilaan kuljettajana sekä auttaa sairaanhoitajaksi kouluttautunutta Elinaa potilaan hoitamisessa.

– Harjoittelemme myös kauden aikana ensiaputoimintaa suuremmalla ryhmällä etenkin uusien työntekijöiden kanssa. Siihen nähden, kuinka paljon Levin 43:ssa rinteessä nautitaan talvisista aktiviteeteista, tapaturmia sattuu kausittain suhteellisen vähän.

– Rinnekäyttäytyminen on kehittynyt parempaan suuntaan ja viesti erilaisten suojavälineiden merkityksestä on mennyt perille. Lisäksi asiakkaat ovat tänä päivänä aktiivisia kyselemään heidän laskutaitoihinsa parhaiten soveltuvista rinnealueista, Elina ja Petteri kertoilevat.

Melkein tunturikylän macgyver

Petterin ura rinneyhtiön palveluksessa alkoi jo vuonna 1979, kun hän tuli hissipojaksi ykköshissille. Ennen sitä hän kunnostautui autojen korjaamisen saralla Kittilän kunnalla. Kesäkelkkaradan valmistuttua 1980-luvun alkupuoliskolla Petteri otettiin vakituiseksi.

Osaamista häneltä löytyy eri osa-alueilta niinkin rutkasti, että sitä on lopulta hankala eritellä. Kädentaitoja ja näppäryyttä on vaikka muille jaettavaksi. Petteri on mukana myös Kittilän VPK:ssa, jonka kolme hälytysosastoa sijaitsevat Kittilässä, Sirkassa ja Raattamassa.

– Työ on aina kiinnostanut. Varsinkin, kun on saanut tehdä monipuolisia tehtäviä, konkari summaa yli 30 vuotta kestänyttä uraansa.

– Petteri on varmaan 90-vuotias ennen kuin hän malttaa jäädä eläkkeelle, Elina komppaa vierestä.

Petterin mukaan Levillä viihtyy, sillä työkavereiden kesken ollaan yhtä suurta perhettä. Vanhemmat työntekijät opastavat ja ohjaavat nuorempia sisälle tunturikylän arkeen.

Ikähaarukka on suuri. Nuorimmat työharjoittelijat ovat 16-vuotiaita, joten Levillä asiakaspalvelutyö yhdistää useampia ikäpolvia. Ikänsä Kittilän kunnassa asunut Petteri lasketteli suksilla uransa alkuvuosina, mutta sittemmin se on jäänyt.

– Rinteillä tulee ”lasketeltua” moottorikelkalla niin paljon. Nuorempien ikäpolvien hittiä, lumilautaa, Petteri ei ole tohtinut vielä testata. – En sano, etten koskaan aio kokeilla, hän lupaa puolittain.

Tiimi liikkeellä

Elina on työskennellyt vuokraamossa ja ensiavussa 2000-luvun puolesta välistä saakka. Sairaanhoitotaitojaan hän on kerryttänyt myös kesäisin ja alkusyksyisin Hyvinkään sairaalan päivystyksessä.

Elina on kokenut sairaalatyön ja ensiaputyön laskettelukeskuksessa tukevan hyvin toisiaan. Vuokraamon puolella taas vieraiden kielten käyttäminen on antoisaa.

– Siellä saa puhua reilusti yli puolet ajasta englantia. Venäläisetkin sanat ovat auttavasti hallussa siten, että pärjää erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa. Haastattelutuokion loppu saa käsikirjoitukseen kuulumattoman käänteen, kun Elina kuittaa puhelimeensa rinnetyöntekijän ilmoittaman hälytyksen.

Nopeasti kiidämme jo kelkoilla varsinaiselle tapahtumapaikalle. Silloin kun tapahtuu, vastaavanlainen toiminta on arkea näille ammattilaisille. Onneksi tällä kertaa selvitään pienin vaurioin.

– Rinteessä pärjää parhaiten, kun käyttää maalaisjärkeä, huomioi muut, valitsee itselleen sopivat välineet sekä taitoihinsa soveltuvat rinteet. Omia laskettelutaitoja voi petrata hiihtokoulussa. Turvallista talvikautta, Elina ja Petteri toivottavat vielä lopuksi.

APUTIETOA

Rinne-ensiapu päivystää Zero Pointissa Eturinteiden tuntumassa ja Etelärinteen vuokraamossa, joissa molemmissa on ensiapupiste.

Rinteillä liikkuu myös ensiaputaitoisia vapaaehtoisia punaisissa liiveissään. Hätätilanteessa voi kääntyä heidän, Ski Patrolin tai hissihenkilökunnan puoleen. Rinne-ensiapuun voi soittaa numeroon p. 044 367 4278. Mikäli yhteyttä ei saa, voi soittaa yleiseen hätänumeroon p.112.

Teemu Kytövuori • Avalon 

arkisto

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.