Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Pohjoinen luontokuvasto revontulineen ja tuntureineen on todellista eksotiikka. Lukemattomien kiiltäväkantisten, toinen toistaan houkuttelevampien matkailuesitteiden tulvassa ei silti ole helppoa saattaa tätä kuvastoa kaikkien näkyville.

Minkälaista tietoa ihminen tarvitsee kartoittaessaan lomakohteita, mistä hän hakee tietoa, mistä inspiroituu? Muun muassa tämänkaltaisien kysymysten ääreltä Lapin ja Koillismaan imago- markkinointikampanjaa ”The North of Finland” lähdettiin suunnittelemaan. Tavoitteena oli paitsi kasvattaa matkailijamääriä, myös rakentaa positiivista mielikuvaa sekä brändätä Suomen Lappia.

Positiivista hulluutta

– On tärkeää tavoittaa kohderyhmä jo haaveiluvaiheessa, herättää kiinnostus ja alkaa luoda houkuttelevaa mielikuvaa, sanoo markkinointijohtaja Hanna-Mari ”Pyry” Talvensaari Lapin liitosta.

Toisin sanoen tämän markkinointikampanjan toteutuksessa ei ole nähty välittömään myyntiin tähtääviä, neonkeltaisia alehinta-räiskäleitä. Mutta ei toisaalta myöskään pelkkiä täydellisen yksitoikkoisia maisemakuvia, jotka voisivat periaatteessa olla missä tahansa samalla ilmastovyöhykkeellä napattuja.

Katseet päätettiin kohdistaa paikallisiin ihmisiin, aitoon meininkiin. Myös erottuvuutta Ruotsin ja Norjan Lappiin piti miettiä. Niin syntyi ajatus kääntää lappilainen ”hulluus” positiiviseksi ominaisuudeksi. Tästä juontui myös hankkeen kantava mainoslause No Ordinary Destination.

Luovia ratkaisuja

Käytännön kampanjaelementtejä ovat olleet esimerkiksi media-vierailut ympäri maailmaa ja erilaiset, rohkeatkin PR-tempaukset. Talvensaari mainitsee esimerkkinä revontuli-installaation, joka toteutettiin Lontoossa 2-kerroksisen bussin sisätiloissa. Laajimmalle levinneitä ja näkyvimpiä kampanjaelementtejä ovat olleet Only In Lapland -sivusto ja samanniminen Facebook-yhteisö.

Suuren suosion saavutti Meet the locals -kampanja, jonka tiimoilta kellä tahansa oli mahdollisuus hakeutua hetkeksi vaihtamaan paikkaa lappilaisen asukkaan kanssa, kokea autenttinen lappilainen arki perinteisen turistiloman sijaan. Myös hanketta varten kehitetty, älypuhelimeen tai tabletille ladattava Laplication-sovellus auttoi pääsemään tunnelmaan loihtimalla tavallisiin valokuviin revontulitaustoja ja muita pohjoisen näkyjä.

Hyvässä nousussa

Tämän mittakaavan hankkeet eivät porskuta eteenpäin MustaTuntuu-energialla, vaan seuranta ja mittaukset ovat olennaisia niin lähtötilanteen osalta, matkan varrella kuin loppuraportin puitteissakin. Hankkeen lopun siintäessä horisontissa voidaan jo nyt vilkaista tuloksia ja todeta, että Suomen Lappi on noussut medioihin, ja matkailuhalukkuus lisääntynyt selvästi.

– Olisi sääli, jos hyvin alulle päässyt työ loppuisi keväällä kuin johto seinästä vetämällä, Hanna-Mari Talvensaari sanoo ja mainitsee, että markkinointiryhmä työstää jo omarahoitteisia jatkotoimenpiteitä hankkeen ylläpitämiseksi.

Lue lisää: Onlyinlapland.com

Ari Kurula

Locals on call

Meet the locals -projektin jatkaja ”Locals on call” on online-palvelu, jossa toistakymmentä paikallista ympäri Lappia vastaa lähestulkoon reaaliaikaisesti kysymyksiin, joita kiinnostuneille ympäri maailman pälkähtää päähän. Leviä ja koko Kittilän aluetta Locals on call -kampanjassa edustaa itsekin leviläinen Ari Kurula Levin Matkailuneuvonnasta.

Ari, mitä odotuksia sinulla on projektia kohtaan?

– Suurella mielenkiinnolla odotan, mikä ihmisiä eri puolilla maailmaa kiinnostaa. Varmasti paljon kyselyjä tulee koskien keskiyön aurinkoa ja muita luonnon ääri-ilmiöitä sekä aktiviteettimahdollisuuksia. Mutta minulle ei mikään ole vierasta, itseä kun kiinnostaa laajalti kaikki luonnosta, eläimistöstä ja geologiasta kulttuuriin ja taiteisiin.

Mitkä ovat henkilökohtaiset valttisi online-palvelijana?

– No minulla on juuri tuo monipuolinen kiinnostus kaikkeen. Olen paitsi ehta paikallinen, myös kouluttautunut ja pitkään alalla toiminut matkailun ammattilainen, ja matkustanut runsaasti itsekin aina Afrikkaa myöten. Osaan siis samaistua niihin, joille Lappi on jotain ihan muuta.

Entä Levin vetovoimaisuus muuhun Lappiin verrattuna?

– No tämä on tällainen laaja alue keskellä ei-mithän, jossa on kuitenkin eläväiset keskukset – Kittilä ja Levi. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että itse asun 25 asukkaan pikkukylässä ja matkaan joka päivä työpaikalle 65 kilometriä suuntaansa. Perinteisten laskettelurinteiden ja muun lisäksi täältä löytyy yllättäviä kohteita, esimerkiksi Euroopan suurin kultakaivos.

MIA KEURULAINEN // LAPLAND – THE NORTH OF FINLAND

arkisto

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän ehtii

08.06.2018 Jaana Karhila asuu talvet Levillä ja kesät etelässä. Levin alppihiihtotapahtumien primus motor kertoo, mitä on vapaaehtoistoiminnassa oppinut.

Kerro se vaattein

08.06.2018 Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi eli lapsuutensa erämaakylässä Levin lähellä. Hän on raivannut tiensä muodin huipulle.

Kaarnan kosketus

05.06.2018 Puun halaaminen tyhjentää pään ja täyttää rauhalla, Riitta Raekallio-Wunderink tietää.

Kalaonnea

27.04.2018 Kalastus on mielentila, tapa olla luonnossa rauhassa. Levillä on poikkeukselliset mahdollisuudet kalaonneen.

Hyppää ilmaan

27.04.2018 Haluatko seikkailla? Suorittaa fyysisesti vaativia tehtäviä? Hypätä tyhjän päälle?

Kansallismaisemissa

27.04.2018 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sielu lepää. 

Pyörivä tunturi

27.04.2018 Mäkeä ylös tai vauhdilla alas? Ota Levi haltuun pyörän päällä.

Lappilainen rakkaustarina

27.04.2018 Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä Arctic Frontier auttaa Levin-kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä.

Heinää kengässä

27.04.2018 Mitä syntyy, kun yhdistää Levin, nuoret miehet ja 1980-luvun? Maraton tietysti.

Kirkkaasti paras

26.04.2018 Suomen pohjoisimmalla golfkentällä voi pelata kesällä vaikka keskellä yötä.

Näin saat täydellisen revontulikuvan

28.03.2018 Valokuvaus on valon päästämistä kameran sisälle, valokuvauksen opettaja ja Levin matkailuyrittäjä Juha Tolonen sanoo.

Lähde tontun matkaan

15.02.2018 Kun seuraat kulkusten kilinää, voit päästä kurkistamaan tonttujen salaiseen piilopaikkaan.

6 kertaa elämässä

23.01.2018 Haluatko nukahtaa tähtitaivaan alla? Lumen syleilyssä? Porojen naapurissa? Levillä se on mahdollista.

LeviDays 2016-2017

26.06.2017 Lue LeviDays 2016-2017 LeviDays-digilehti

Kaikki on mahdollista

29.12.2016 Oletko odottanut lomaa monta kuukautta? Onko sinulla vihdoin vapaa viikonloppu?