Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Eka kertaa ratsastamaan?

Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Hethen ratsutallin Heli Kaukosen ja Lapin Saagan Hannele Keskitalon mukaan Lapin luonnosta saa hevosen selästä käsin ainutlaatuisen elämyksen. Ratsastaminen mielletään usein tyttöjen lajiksi, mutta sekä Heli että Hannele kannustavat myös poikia ja miehiä kokeilemaan. Onhan maailman parhaista ratsastajista ja kouluttajistakin iso osa miehiä. Ammattilaiset kumoavat myös toisen ratsastamiseen liittyvän ennakkoluulon: ratsastusta voi – ja kannattaa – kokeilla vielä vanhemmallakin iällä. Molemmilla talleilla käy runsaasti ratsastusta ensimmäistä kertaa elämässään kokeilevia aikuisia, ja palaute on positiivista: laji ei tuntunutkaan hankalalta, hevosen selässä oli suorastaan varma olo. Talleilla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että aloittelijalle valitaan aina rauhallinen hevonen, joka on tottunut epävarmempaankin kuskiin. Näin kynnys kokeilemiselle tehdään mahdollisimman matalaksi.

Treeniä, empatiaa ja elämyksiä

Asiantuntijoita kuunnellessaan tulee vakuuttuneeksi siitä, että ratsastaminen on suorastaan terapeuttinen harrastus.

– Kun menet hevosen selkään, niin stressi, murheet ja huolet poistuvat mielestä; se on ihan oma juttunsa, Heli sanoo.

Hannele nostaa esiin terapeuttisen vaikutuksen myös satulassa istumisen ulkopuolella. Hevosten kanssa touhutessa saa empatiaa ja lämpöä, niille voi halutessaan vaikka puhua, eivätkä ne juorua jälkikäteen, mitä ovat kuulleet. Unohtaa ei myöskään sovi lajin kasvattavaa puolta.

– Hevosesta täytyy pitää hyvää huolta, ne opettavat vastuun ottamista ja kantamista, hän tiivistää.

Ratsastaminen on myös kunnon treeniä ja kehonhuoltoa: se tekee hyvää selälle, parantaa lihaskuntoa ja kehittää tasapainoa. Jos lajia treenaa enemmänkin, kalorit palavat tehokkaasti. Ja vaikka ensimmäisellä ratsastuskerralla ei ehkä pääsekään nostamaan sykettä treenitasolle, on istuminen hevosen selässä elämys itsessään.

Aivan erityisen piirteensä Levillä ratsastamiseen antaa Lapin puhdas ja kaunis luonto, ratsastusyrittäjät korostavat.

– Siihen pääsee ratsastusreissuilla tutustumaan ihan eri tavalla kuin vaikkapa mönkijän tai moottorikelkan kyydissä, Heli huomauttaa. Metsäneläimet eivät pelkää hevosia, ja reitin varrelta on bongattu muun muassa kettu, hirviä, poroja ja riekkoja.

Elämysten tarjoaminen onkin asia, jonka sekä Heli että Hannele nostavat työnsä ehdottomaksi suolaksi. Ratsastusreissun jälkeen tyytyväisyyttä hehkuva ja ratsastuskärpäsen puraisema onnellinen asiakas on parasta palautetta yrittäjälle!

Lapin Saagan sosiaaliset islanninhevoset vievät vaelluksille

Lapin Saagan ”työntekijät” eli islanninhevoset, kahdeksan omaa ja kuusi talvisin Alahärmän Power Parkista lainassa olevaa, ovat äärimmäisen sosiaalisia eläimiä. Hannelen mukaan yksinäinen islanninhevonen kärsii ja niinpä perheeseen hankittiin issikoita heti kaksin kappalein, kun ura hevosten parissa otti ensiaskeliaan noin 16 vuotta sitten.

Tallin kesätarjontaan kuuluu esimerkiksi monen mittaisia retkiä maastossa: tarjolla on kahden, neljän ja kuuden tunnin vaelluksia Lapin luontoon. Pitemmillä reissuilla ohjelmassa on ratsastamisen lisäksi jaloittelutaukoja ja kuuden tunnin retkellä pysähdytään makkaranpaistoonkin.

Kolmen päivän ja kahden yön Keskiyön ratsastusleiri suuntautuu Kätkätunturin yli Kätkäjärvelle, Maa on syntinen laulu -elokuvan maisemiin. Ohjelmaan kuuluu niin ratsastamista kuin ruoanlaittoa, saunomista ja uimistakin – hevosen kanssa tai ilman. Myös lasten ratsastusleirit kuuluvat Lapin Saagan kesään. Leirejä järjestetään niin kesän alussa kuin ennen koulujen alkamistakin. Viime vuonna ohjelmassa oli ensimmäisen kerran myös syysloman aikaan järjestettävä leiri. Kysyttyjä ovat lisäksi äiti-lapsi/perheleirit.

Aloittelijat on huomioitu maastoretkillä esimerkiksi siten, että retkiä järjestetään kaksi päivässä: toisella ratsastavat kokeneemmat menijät, toisella aloittelijat saavat rauhassa nautiskella matkasta vaikka koko ajan rauhallisesti käynnillä edeten. Jos intoa riittää, saa aloittelijakin kokeilla islanninhevosten erikoisaskellajia, tölttiä. Hannele ei yleisesti ottaen suosittele maastoreittejä alle 12-vuotiaalle ensikertalaiselle – silloin on turvallisempaa tutustua lajiin talutusratsastuksessa tallin lähiympäristössä.

Pienikokoiset issikat sopivat hyvin aloittelijan ratsuksi – ne ovat lempeitä ja korjaavat aloittelevan ratsastajan asentoa omilla lihak sillaan. Melkoisia sydänten sulattajiakin ne ovat, poistaen pahimmat ratsastusjännitykset jo pelkällä olemuksellaan.

Lapin Saagan nettisivuilta ja Facebookista saa lisätietoja tallin tarjonnasta ja tulevista leireistä. Hannele vinkkaa, että jos ratsastushetken varaaminen ennen Levin reissua on unohtunut, kannattaa tallille soittaa myös paikan päältä. Ratsastuselämykselle pääsee viimeistään seuraavana päivänä soitosta. Varusteiden puutekaan ei ole ongelma, tallilta saa kaiken tarvittavan kypärästä turvaliiveihin ja hyttyskarkotteeseen.

Hethen Ratsutallin hevosilla monenlaisiin elämyksiin

Reilut 11 vuotta alalla toimineen Helin arkeen kuuluu monenlaisten leirien ja ratsastuselämysten järjestämisen lisäksi omaakin jatkokouluttautumista mm. Centered Riding -menetelmästä. Siinä huomio kiinnitetään ratsastajan istuntaan ja sitä myöten hevosen rentoon kulkemiseen.

Hethen Ratsutallin kesän ohjelmaan kuuluu monenlaista tarjontaa: on lasten kesäleirejä, lapsille ja aikuisille suunnattuja valmennusleirejä, tavallisia ohjattuja ratsastustunteja kentällä, valmennuksia ja kisoja. Kesällä järjestettäviä vaelluksia ovat yhteensä kaksi tuntia kestävä Mäntymetsän lenkki sekä noin neljän tunnin Nenukkaamaan lenkki, jonka aikana haukataan välipalaa ”notskilla”. Uutuutena ohjelmassa on yön yli vaellus kauniissa Lapin maisemissa.

Kaikki vaellusreitit kulkevat aloittelijoillekin turvallisilla ratsastuspoluilla. Varustuksesta Heli mainitsee kumisaappaat, jotka ovat parhaimmat jalkineet kesällä ratsastusta kokeilemaan tuleville. Kypärät löytyvät tallin puolesta.

Tallin hevoset, 12 suomenhevosta ja 5 islanninhevosta, ovat kaikki rauhallisia ja ystävällisiä eläimiä. Helin periaate erityisesti aloittelevien ratsastajien suhteen on se, että kun rinnalla on ammattitaitoinen opas ja alla hyvin valittu ja aloittelijaystävällinen hevonen, on ratsastaminen turvallista ja antoisaa heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Vaikka tallin hevosten perusluonne onkin rauhallinen, löytyy niistä tarvittaessa myös haastetta kokeneemmille ja taitavammille ratsastajille. Issikalla ratsastavan painoraja on hevosen koosta riippuen noin 80–90 kg. Heli suositteleekin tallilla vieraileville raavaille miehille ratsuksi suomenhevosta, joka isompana eläimenä kantaa painavammankin ratsastajan varmajalkaisesti ja rauhallisesti. Muuten rotujen vertailu on vaikeaa: hevoset kun ovat yksilöitä ja kummassakin rodussa löytyy monenlaisia luonteita. Sekä suomenhevoset että issikat ovat alkuperäisrotuja, ystävällisiä ja mukavia molemmat.

Huomio ekakertalaiset!

  • Pitkälahkeiset housut pitävät paarmat loitolla ja suojaavat muutenkin jalkoja
  • Varaudu reissulle mukavissa ja rennoissa, sään huomioivissa vaatteissa
  • Hevosia ei kannata pelätä, kunnioittaa kyllä – ole paikalla ajoissa niin ehdit tehdä tuttavuutta ratsusi kanssa

Manu

Virallinen nimi ja lempinimi? L.T. Manu eli Manu.

Ikä? Täytän kunnioitettavat 22 vuotta.

Rotu? Suomenhevonen. Minkälaista työtä teet tallilla? Olen ratsuna alkeistunneilla ja aloittelijoiden maastoretkillä. Nuorempana olin innokas esteratsu, mutta nykyisin ikä alkaa painaa sen verran, että harjoittelen enää vain puomeja lasten kanssa. Muutenkin olen jo osa-aika eläkkeellä, ja teen vain rauhallisempia maastoretkiä ja alkeistunteja.

Mikä on työssäsi parasta? Lapset ja lapsenmieliset, jotka rapsuttelevat minua ja ovat minulle kilttejä.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Vapaa-ajalla syön tarhan heinää niin paljon kuin jaksan. Vietän paljon aikaa hevosystävieni Serin, Kapteenin, Pimun ja Marin kanssa, me asumme samassa tarhassa. Seri on paras hevosystäväni. Viime jouluna meidän tallille tuli monta uutta hevoskaveria, sellaisia pieniä ja pörrökarvaisia. Aluksi katselimme ihmeissämme niitä kavereideni kanssa, mutta sitten saimme kuulla, että ne ovat islanninhevosia.

Mikä on lempiherkkusi? Omenat ja porkkanat ovat herkkuani, saan niitä joskus palkkioksi ratsastustunnin jälkeen. Karkeista ja ihmisten herkuista en pidä, ne eivät kuulu hevosten ruokavalioon ja aiheuttavat sairauksia.

Millainen ratsu olet? Minusta sanotaan, että olen maailman kiltein hevonen – luonteeltani rauhallinen ja kärsivällinen. Tykkään auttaa aloittelijoita löytämään ratsastamisen riemun niin kentällä kuin maastossakin.

Gjafar

Virallinen nimi ja lempinimi? Gjafar fra Sokkapora eli Gjafar. Tottelen myös nimeä Jaffar.

Ikä? Kohta on 14 vuotta mittarissa. Eli siis nuorukainen vielä ;-)

Rotu? Islanninhevonen eli issikka.

Minkälaista työtä teet tallilla? Käyn maastoilemassa issikkaystävieni ja ihanien asiakkaiden kanssa. Koska olen luonteeltani kiltti, käyn myös talutusratsastuksessa, silloin kannan selässäni pieniäkin lapsia.

Mikä on työssäsi parasta? Pidän tunteesta, kun koen onnistuvani ja ratsastajani on tyytyväinen minuun. On mukava huomata, miten eka kertoja ratsastavat asiakkaat – jotka ovat ehkä pelänneetkin hevosia – rentoutuvat ja oppivat luottamaan minuun. Myös vauhdikkaat laukkapätkät ovat mieleeni.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi? Puuhailen monenlaisia asioita. Jos olen laiskalla päällä, saatan vain lepäillä ja ahmia heinää. Tai sitten leikin hevosystävieni kanssa – siinä olen aika hyvä! Tallilla käyviä ihmisiä on myös kiva hurmata. Saattaahan siinä tienata vaikka muutaman herkun. Minusta saatetaan myös ottaa kuvia, joita näytetään ihmisille, ja sitten minusta tulee kuuluisa!

Mikä on lempiherkkusi? Olen sen verran ahmatti, että minulle kelpaa mikä tahansa herkku, mutta jos on pakko sanoa paras, niin kyllä se on porkkana! Tai ehkä sittenkin omena… Mutta jos olet tuomassa minulle herkkuja, etkä osaa päättää annatko porkkanaa, omenaa, leipää tai jotain muuta, niin tuo kaikki. Se on varmin ja ehdottomasti maukkain ratkaisu.

Millainen ratsu olet? En haluaisi kehuskella, mutta minulla on ihanat askellajit. Tölttini on miellyttävä ja omistajani on sanonut, että laukkani on kuin keinuhevosella.

Johanna Still • Junttila & Tamski, haastateltavat

linkit

Hevoset

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.