Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

– Tykkäsin eläimistä ja taisin lukea lapsena liikaa Jack Londonin Valkohammas-kirjoja, Reijo naurahtaa, kun kysyn, miten hän aikoinaan innostui huskyista.

Reijo kuuluu ryhmään aktiiveja, jotka ensimmäisinä ryhtyivät rakentamaan huskytoimintaa Suomeen.

– Siitä on nyt 40 vuotta, kun huskyjen valjakkokilpailut alkoivat yleistyä Suomessa ja olen ollut mukana alusta lähtien. Huskyjen ansiosta olen päässyt kiertämään maailmaa ristiin rastiin, kilometreissä kaksi kertaa koko pallon ympäri, hän laskee.

Pisimmillään harrastus vei Reijon Grönlannin eskimokyliin, kun hänet koirakokemuksensa takia haluttiin alueelle matkanneen retkikunnan mukaan.

Aikansa Reijo jaksoi kiertää kilpailuja ja voitti useita Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksiakin. Pikkuhiljaa kenneltoiminta ja koirakouluttajan tehtävät imaisivat hänet mukanaan yrittäjäksi.

– Perustin ensin yritykseni Toijalaan, mutta pian minulle selvisi, että alueen päälle rakennettaisiin moottoritie. Niinpä otin eläimeni ja kamppeeni, ja tulin Leville vuoden 1990 syksyllä. Tänne perustin nykyisin Levin Huskypuisto -nimellä toimivan koirasafariyrityksen, joka oli ensimmäisiä laatuaan koko Suomessa.

Koko perheen husky

Liki 25 vuotta myöhemmin Levin Huskypuisto on vuosittain tuhansien ulkomaisten ja kotimaisten kävijöiden vierailukohde. Monen yön safarit eivät enää kuulu puiston ohjelmaan, mutta lyhyemmät rekiajelut ovat sitäkin suositumpia, erityisesti perheiden keskuudessa.

– Huskyt ovat parhaita mahdollisia koiria tällaiseen toimintaan, sillä ne ovat sosiaalisia, mutta rauhallisia, eivät vartioi ja ovat hyvin tottuneet kylmiin oloihin.

Joillakin puiston vierailla on tullessaan ennakkokäsitys hurjista, susimaisista olennoista, jotka ovat arvaamattomia ja aggressiivisia.

– Yleensä nämä mielikuvat poistuvat, kun kävijä pääsee tutustumaan koiriin paremmin. Huskyt ovat hurjan innoissaan aina, kun pääsevät valjakon eteen, mutta intoa ja joskus jopa pieneksi joukkohysteriaksi muodostuvaa haukuntaa ei pidä sekoittaa vihaisuuteen, Reijo muistuttaa.

– Huskyt ovat hyvin sosiaalisia ja luotettavia, ne voi laittaa pientenkin lasten keskelle huoletta, hän vakuuttaa.

Karvaiset julkkikset

Huskypuistotoiminnan lisäksi Reijo on jo vuosien ajan ollut eläimineen mukana erilaisissa elokuva-, mainos- ja tv-produktioissa, aina suuria kansainvälisiä tuotantoja myöten.

– Eläimieni elokuvaura alkoi liki 30 vuotta sitten, kun ruotsalaiseen tv-tuotantoon etsittiin susilaumaa, mutta tarpeeksi suden näköisiä koiria ei Ruotsista löytynyt. Vasta meiltä löytyi sopiva yhdeksän huskyn porukka, josta yhden kesän aikana sitten treenasin susilauman, Reijo muistelee.

– Kuvaukset menivät todella hyvin, vaikka vähän jouduimme käyttämään maskeerausta apuna, jotta huskyista saatiin villisusien näköisiä, Reijo nauraa. Sana kiiri ja ensimmäistä projektia seurasi pian toinen, kolmas ja sittemmin Reijo on tehnyt eläintensä kanssa kymmeniä kuvausprojekteja. Huskyjen lisäksi hänellä on koirasusia, naaleja ja jopa elokuvaporo, tuttipulloporona elämänsä aloittanut Taiko.

– Taiko oli jäänyt orvoksi ja olisi mennyt teuraaksi, mutta päätyi onneksi tänne meille ja esiintyy muun muassa vuoden 2014 joulukalenterissa. Taiko on suuri piparkakkujen ystävä, ja niiden avulla se onkin saatu tekemään upeita suorituksia valkokankaalla, Reijo kehuu.

Elokuvaeläinten kouluttaminen on herkkää puuhaa ja kouluttajan pitää tuntea eläimet täydellisesti. Usein haasteena on kiire ja muuttuvat olosuhteet. Myös kekseliäisyyttä vaaditaan.

– Eläinten kanssa kuvatessa täytyy muistaa, että pienetkin muutokset vaativat niille opettelua ja treenausta. Yksilöissäkin on eroja ja riippuen projektista, valitsen aina eläimistä ne, joiden ajattelen parhaiten sopivan haluttuun ”rooliin”, Rei- jo kertoo koulutusprosessista.

Koulutus on vaativaa ja aikaa vievää hommaa, varsinkin, jos koulutettavia eläimiä on useampia. Reijolla on ollut apunaan jo neljän vuoden ajan Johanna Rasinaho.

– Johanna tuli alun perin avukseni venäläiseen Lumikuningatar-elokuvaan ja on sen jälkeen ollut kanssasi kouluttajana kahdessa muussakin elokuvassa. Lisäksi Johanna vastaa eläinten hoidosta, eli on äärettömän isona apuna, Reijo kiittelee.

Elämyksien takia

Reijolla riittäisi jännittäviä eläintarinoita useammaksi kirjaksi asti. Niitä kuunnellessa ei voi kuin huokailla ihailusta miehen ammattitaitoa ja eläinrakkautta kohtaan. Mistä hän itse nauttii työssään eniten?

– Kyllä se on ne elämykset, joita perheille tarjoamme. Täällä käy lapsia, jotka eivät ole välttämättä ikinä kohdanneet eläimiä aiemmin. On upea nähdä, miten innoissaan he ovat. Ja myös se, että pystymme esittelemään ihmisille ympäri maailmaa luontoamme ja upeaa suomalaista erämaata, Reijo pohtii.

– Ja saa olla ulkosalla kaiket päivät, hän lisää leveästi hymyillen.

 

LAURA HYLE // LEVIN MATKAILU

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.