Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

– Tykkäsin eläimistä ja taisin lukea lapsena liikaa Jack Londonin Valkohammas-kirjoja, Reijo naurahtaa, kun kysyn, miten hän aikoinaan innostui huskyista.

Reijo kuuluu ryhmään aktiiveja, jotka ensimmäisinä ryhtyivät rakentamaan huskytoimintaa Suomeen.

– Siitä on nyt 40 vuotta, kun huskyjen valjakkokilpailut alkoivat yleistyä Suomessa ja olen ollut mukana alusta lähtien. Huskyjen ansiosta olen päässyt kiertämään maailmaa ristiin rastiin, kilometreissä kaksi kertaa koko pallon ympäri, hän laskee.

Pisimmillään harrastus vei Reijon Grönlannin eskimokyliin, kun hänet koirakokemuksensa takia haluttiin alueelle matkanneen retkikunnan mukaan.

Aikansa Reijo jaksoi kiertää kilpailuja ja voitti useita Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksiakin. Pikkuhiljaa kenneltoiminta ja koirakouluttajan tehtävät imaisivat hänet mukanaan yrittäjäksi.

– Perustin ensin yritykseni Toijalaan, mutta pian minulle selvisi, että alueen päälle rakennettaisiin moottoritie. Niinpä otin eläimeni ja kamppeeni, ja tulin Leville vuoden 1990 syksyllä. Tänne perustin nykyisin Levin Huskypuisto -nimellä toimivan koirasafariyrityksen, joka oli ensimmäisiä laatuaan koko Suomessa.

Koko perheen husky

Liki 25 vuotta myöhemmin Levin Huskypuisto on vuosittain tuhansien ulkomaisten ja kotimaisten kävijöiden vierailukohde. Monen yön safarit eivät enää kuulu puiston ohjelmaan, mutta lyhyemmät rekiajelut ovat sitäkin suositumpia, erityisesti perheiden keskuudessa.

– Huskyt ovat parhaita mahdollisia koiria tällaiseen toimintaan, sillä ne ovat sosiaalisia, mutta rauhallisia, eivät vartioi ja ovat hyvin tottuneet kylmiin oloihin.

Joillakin puiston vierailla on tullessaan ennakkokäsitys hurjista, susimaisista olennoista, jotka ovat arvaamattomia ja aggressiivisia.

– Yleensä nämä mielikuvat poistuvat, kun kävijä pääsee tutustumaan koiriin paremmin. Huskyt ovat hurjan innoissaan aina, kun pääsevät valjakon eteen, mutta intoa ja joskus jopa pieneksi joukkohysteriaksi muodostuvaa haukuntaa ei pidä sekoittaa vihaisuuteen, Reijo muistuttaa.

– Huskyt ovat hyvin sosiaalisia ja luotettavia, ne voi laittaa pientenkin lasten keskelle huoletta, hän vakuuttaa.

Karvaiset julkkikset

Huskypuistotoiminnan lisäksi Reijo on jo vuosien ajan ollut eläimineen mukana erilaisissa elokuva-, mainos- ja tv-produktioissa, aina suuria kansainvälisiä tuotantoja myöten.

– Eläimieni elokuvaura alkoi liki 30 vuotta sitten, kun ruotsalaiseen tv-tuotantoon etsittiin susilaumaa, mutta tarpeeksi suden näköisiä koiria ei Ruotsista löytynyt. Vasta meiltä löytyi sopiva yhdeksän huskyn porukka, josta yhden kesän aikana sitten treenasin susilauman, Reijo muistelee.

– Kuvaukset menivät todella hyvin, vaikka vähän jouduimme käyttämään maskeerausta apuna, jotta huskyista saatiin villisusien näköisiä, Reijo nauraa. Sana kiiri ja ensimmäistä projektia seurasi pian toinen, kolmas ja sittemmin Reijo on tehnyt eläintensä kanssa kymmeniä kuvausprojekteja. Huskyjen lisäksi hänellä on koirasusia, naaleja ja jopa elokuvaporo, tuttipulloporona elämänsä aloittanut Taiko.

– Taiko oli jäänyt orvoksi ja olisi mennyt teuraaksi, mutta päätyi onneksi tänne meille ja esiintyy muun muassa vuoden 2014 joulukalenterissa. Taiko on suuri piparkakkujen ystävä, ja niiden avulla se onkin saatu tekemään upeita suorituksia valkokankaalla, Reijo kehuu.

Elokuvaeläinten kouluttaminen on herkkää puuhaa ja kouluttajan pitää tuntea eläimet täydellisesti. Usein haasteena on kiire ja muuttuvat olosuhteet. Myös kekseliäisyyttä vaaditaan.

– Eläinten kanssa kuvatessa täytyy muistaa, että pienetkin muutokset vaativat niille opettelua ja treenausta. Yksilöissäkin on eroja ja riippuen projektista, valitsen aina eläimistä ne, joiden ajattelen parhaiten sopivan haluttuun ”rooliin”, Rei- jo kertoo koulutusprosessista.

Koulutus on vaativaa ja aikaa vievää hommaa, varsinkin, jos koulutettavia eläimiä on useampia. Reijolla on ollut apunaan jo neljän vuoden ajan Johanna Rasinaho.

– Johanna tuli alun perin avukseni venäläiseen Lumikuningatar-elokuvaan ja on sen jälkeen ollut kanssasi kouluttajana kahdessa muussakin elokuvassa. Lisäksi Johanna vastaa eläinten hoidosta, eli on äärettömän isona apuna, Reijo kiittelee.

Elämyksien takia

Reijolla riittäisi jännittäviä eläintarinoita useammaksi kirjaksi asti. Niitä kuunnellessa ei voi kuin huokailla ihailusta miehen ammattitaitoa ja eläinrakkautta kohtaan. Mistä hän itse nauttii työssään eniten?

– Kyllä se on ne elämykset, joita perheille tarjoamme. Täällä käy lapsia, jotka eivät ole välttämättä ikinä kohdanneet eläimiä aiemmin. On upea nähdä, miten innoissaan he ovat. Ja myös se, että pystymme esittelemään ihmisille ympäri maailmaa luontoamme ja upeaa suomalaista erämaata, Reijo pohtii.

– Ja saa olla ulkosalla kaiket päivät, hän lisää leveästi hymyillen.

 

LAURA HYLE // LEVIN MATKAILU

arkisto

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.