Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Nina ja Jenni eivät ole koskaan yrittäneetkään lyödä golfpalloa. Johannasta puolestaan tuntuu, että hän on yrittänyt aivan tarpeeksi. Tehtävämme oli kaivaa golfista esiin mielenkiintoisia näkökulmia – ja ehkä harjoittelumotivaatiota.

Levi Golf, aukioloajat: Kentällä voi pelata aina valoisana aikana eli keskikesällä läpi vuorokauden.

Myönnetään, Levi Golf & Country Club sijaitsee henkeäsalpaavan kauniilla paikalla. On vesistöä, vehreyttä, ja taustalla siintää upea tunturimaisema. Haastatteluhetkellä on kesäkuinen kuulas ilta, ja kenttä kutsuu pelaajia kierrokselle kellon ympäri. Pisteet golfille.

Levin kenttää rakennettiin vuodet 2004–2006. Sen on suunnitellut Pekka Sivula, perinteisen brittiläis-skottilaisen kentänrakentamisen edustaja. Tyyli on myös Levi Golfin toimitusjohtajan, Janne Pelkosen mieleen. Hän ihailee työpaikkansa kenttäprofiilia, joka mukailee maastoa täydellisen luonnonmukaisesti.

Levi Golfin paikallissäännöt, kohta 1: Jos poro haittaa esteetöntä svingiä, niin pallon saa pudottaa rangaistuksetta lipun suunnassa taaksepäin lähimpään vapauttavaan paikkaan.

Luonto on iso osa Levin golf-elämystä, samoin kentän hyvä kunto. Sen eteen tehtiin aikanaan paljon töitä. Vaihdettiin muun muassa paikoin jopa 4 metriä maata, jotta kentän pohjat ovat varmasti kunnossa, kertoo kenttämestari Ilkka Kutvonen.

Lapin olosuhteet tekevät Levillä golfaamisesta tavanomaista mielenkiintoisempaa. Väylillä voi kohdata silloin tällöin poroja, palloja varastelevan ketun* tai vaikkapa tyllin (kuka tietää, mistä eläimestä on kyse?).

Lappi pitää kiireisenä myös Ilkan, sillä intensiivisen golfsesongin aikana kaikki tapahtuu nopeasti. Kun Levin kenttää rakennettiin, moni epäili, kasvaisiko sille edes ruohoa. Itse asiassa viheriöiden ruoho kasvaa kaksi kertaa nopeammin kuin etelässä, kiitos yöttömän yön.

Myös pitkä ja runsasluminen talvi saapuu vauhdilla. Kentän talvikuntoon saattamisessa ei siis voi ruska-ajan jälkeen aikailla. Onnistunut talvehtiminen vaatii kenttämestarin erikoiset – ravintoaineiden määritystä, kemiaa, mekaniikkaa – jotta esimerkiksi sienitaudeilta vältyttäisiin.

Vauhdilla kenttä avautuu pelaajille myös kesän kynnyksellä, sen oppi ensimmäisenä Levin keväänään myös Janne:

– Uskomatonta, millä vauhdilla kesä saapuu Lappiin. Kenttä voi olla käytännössä lumen peitossa, ja 2,5 viikkoa myöhemmin siellä pelataan.

Golfin säännöt 2012: Pelaajien hyvä käytös, kohteliaat tavat ja hyvän urheiluhengen mukainen toiminta ohjaavat pe- laajia myös kilpailutilanteessa.

Upeat maisemat. Mielenkiintoinen luonnon moninaisuus. Mitä muuta golfilla olisi meille antaa? Janne tarjoaa vastaukseksi henkistä kehitystä.

– Golf opettaa keskittymistä, hermojen hallintaa ja nöyryyttä. Lyötyä lyöntiä ei saa takaisin, se on vain hyväksyttävä. Ja jos luulee, että osaa kaiken, palauttaa golf saman tien maan pinnalle.

Ilkka jatkaa listaa, golfia pelatessa oppii käytöstapoja.

– Hienosti menee jo junioreilla, ottavat kierroksen päätteeksi hatun pois päästä ja kättelevät.

Neljän tunnin kierroksen aikana ehtii hyvin tutustua pelikavereihin. Eikä kentällä pysty näyttelemään. Vinkki: jos haluaa selvittää treffiseuransa luonteen perinpohjin, on kierros golfia oiva valinta! Taas ropisee pisteitä lajin laariin (ehkä).

Jos kuitenkin käy niin, että hermokontrolli meinaa Levin kentällä pettää, kannattaa palata sen erityispiirteisiin ja katsoa ympärilleen. Tunturimaisemissa rentoutuu raivostuneinkin mieli.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Kyselytuokion päätteeksi ihmettelyn on korvannut ihastelu, golf on mielenkiintoista! Sitä paitsi se on aika fiksua kuntourheilua.

– Kentällä tulee huomaamattaan liikkuneeksi kymmenkunta kilometriä ja vietettyä aikaa ulkona, Ilkka muistuttaa.

Kipinäkierros: mahdollisuus kokeilla pelaamista väylillä ilman Green Cardia ohjaajan kanssa.

Pakkohan lajia oli testata käytännössä. Suuntasimme siis lopuksi harjoituslyöntialueelle. Tarkoituksenamme oli testata parilla pallolla, miten lyönti onnistuu ja kuinka nopeasti hermot pettävät. Kolme palloämpärillistä myöhemmin ilmassa oli kipinöitä.

*Katso Golfin säännöt 2012, 18–1: Pysähtyneen pallon liikuttaminen, Ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta.

Golf haastateltavat

Ilkka Kutvonen, kenttämestari

 • Agrologi, harjoitteli kenttämestarin tehtäviä oppisopimuksella Ruotsissa.
 • Aloitti kenttämestarin uransa 25 vuotta sitten, vaikka oli ensin kieltäytynyt ehdottomasti tehtävästä.
 • Työskennellyt Levillä 10 vuotta, testannut kentällä tänä aikana mm. kaikki Suomessa myytävät nurmilaadut.
 • ”Omalla kentällä pelaaminen on kenttämestarille henkisesti kova paikka.”

Janne Pelkonen, Levi Golfin ja Levi Eventsin toimitusjohtaja

 • Aloitti työt Levillä keväällä 2014.
 • Jääkiekkovalmentaja, yrittäjä ja myyntipäällikkö, joka mietti ulkomaille siirtymistä. Lappi vei voiton.
 • Kilpaillut juniorina golfissa, myös mm. Mikko Ilosta vastaan.
 • ”Kentällä kärsivällisenä pysyminen on helpommin sanottu kuin tehty.”

Yksi Levin kentän erikoisuus on kenttähenkilökunnan pelaajille jakamat kahviliput. Sellaisen voi ansaita, jos:

 • Huomioi toiset pelaajat ja kenttähenkilökunnan
 • Korjaa greenillä putoamisjäljet
 • Laittaa väylillä turpeet paikoilleen
 • Siistii bunkkerin

Mitä muuta opimme?

 • Golfkentän viheriön elinkaari on noin 20 vuotta, jonka jälkeen se vaatii peruskorjauksen.
 • 1980-luvulla rakennettujen kenttien väylät alkavat olla jo hieman lyhyitä nykypelaajille.
 • Levin kentän sääskiansoihin päätyneet ötökät syötetään lähivesistöjen kaloille.
 • Porocaddie ei ole kentillä kovin tavanomainen näky, mutta Levillä niitä on tavattu. Viheriölle niillä ei tosin ole asiaa, eikä niiden mailavalintoihin kannata luottaa.
 • Levin kentän vesistöistä otetaan näytteet 3 kertaa vuodessa. Tulokset eivät eroa mitenkään normaalivedestä. Itse asiassa viheriö on hiekkapeti, joka suodattaa vettä.
 • Levi Golf ry tarjoaa jäsenilleen ilmaista opetusta, naisille ja miehille kerran ja junioreille kahdesti viikossa.

Johanna Still // Levin Matkailu

linkit

Golf

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.