Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Käsitöitä neljässä polvessa

Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut, mutta moni asia on myös pysynyt ennallaan.

– samoja malleja kuin Laimi-äiti teki 1960-luvulla valmistetaan ja myydään edelleen, Eeva-Liisa sanoo.

Uutta on nyt ehkä se, että Lapin töiden lisäksi arvostetaan yhä enemmän paikallista käsityöosaamista laajemminkin.

Paikallisen työn arvostus Nousussa

– Tämä näkyy siinä, että yrityksemme auttaa muun muassa sisustusten uusimisessa Levillä sijaitseviin mökkeihin. Yhä useammin mökkien omistajat jättävät tavaroiden ja tuotteiden rahtaamisen ja etsivät paikallisia ratkaisuja uudistaessaan loma-asuntoaan. Yrityksemme valmistaa esimerkiksi verhoja mittatilaustyönä, Eeva-Liisa vinkkaa.

Takahuoneesta, ompelimosta tavoitettu Eeva-Liisa jatkaa harrastuksena alkanutta käsityöuraansa.

– Meillä on mukavasti tilaustöitä, tälläkin hetkellä valmistamme lapinluhkat esiintymisasuiksi paikalliselle kuorolle.

Liikkeen valikoimassa on läpileikkaus lappilaisesta käsityöosaamisesta. Eeva-Liisan miehen Kalervon valmistamat noitarummut, erilaiset honka- ja poronsarvituotteet löytävät ostajansa. Neljäntuulen lakki on säilyttänyt suosionsa koko yrityksen olemassaolon ajan, kohta 24 vuotta.

uudet tuulet

Sanna tyttären ottaessa vastuun myymälätoiminnasta lisättiin valikoimaan muun muassa enemmän sisustustuotteita.

– Näin tasoitamme kausivaihteluita ja olemme saaneet paikattua myös hiljaisia aikoja. Matkailusesonki ei vielä kata toimintaa ympärivuotisesti, vaikka myös kesä on vilkastunut mukavasti.

Lapin naiset ovat kekseliäitä ja valmistettavat tuotteet elävät ajan mukaan.

– isoäitini elätti osaltaan perhettään valmistamalla kulkumiehille flanelipukuja, Eeva-Liisa muistelee. Hänen oma äitinsä jatkaa edelleen 84-vuotiaana virkkaustöiden tekoa. käsityöt kulkevat sukuperintönä ja tekemisen taito opitaan sukupolvelta toiselle.

Nutukkaiden perinnetietoa vaalimassa

Torstaisin Reijo Eira suuntaa Vuoman koululle opettamaan nutukkaiden tekoa. Poronkoipinahasta tehtyjen kenkien valmistamista opettelee kymmenkunta kittiläläistä. Nutukkaiden teko kiinnostaa ja Reijo toivookin, että edes pari heistä jatkaisi perinteen ylläpitoa.

– Ensimmäiset nutukkaani tein jo pikkupoikana 8–9-vuotiaana, kun tulimme evakosta ja tarvitsimme jalkineita, Reijo muistelee.

Käsillään töitä tehnyt Reijo on Inarista lähtöisin olevan Eiran suvun jälkeläisiä.

– Olen tehnyt itse koko lapinpukuni, päästä varpaisiin, myös hopeatyöt taitava Reijo kertoo. Käsityöntaitajana Reijo tunnetaan kuitenkin erityisesti nutukkaiden valmistajana. Yhden nutukasparin tekoaikaa kysyttäessä Reijo naurahtaa, ja kertoo että harva uskoo kuinka kovan työn valmistusprosessi vaatii.

Yli vuoden prosessi valmistaa

– Sanon aina oppilaille, että kun nutukkaat ovat ompelun rajalla voi sanoa, että jalkine pari on jo käytännössä valmis.

Materiaalin nutukkaisiin reijo hankkii alusta asti itse.

– Kierrän hakemassa poron koipia eri puolilta Lappia. Poron jaloista nyljetyn nahan Reijo käsittelee ja pehmittää perinteitä vaalien niin että jalkineet kestävät.

Tänä talvena hän tekee nutukkaita viime syksynä nyljetyistä poroista.

– Minulla oli täällä oppilas, joka halusi tekaista itselleen nutukkaat. Eipä mennyt ihan suunnitellulla tavalla, Reijo nauraa ja jatkaa, että 75 vuoden iässä alkaa nahan pehmittäminen ja parkkaus jo käydä voimille.

– Mutta oikoteitä tässä ei ole, Reijo muistuttaa.

Jos nahan käsittelyssä luistaa, ei karva pysy kiinni ja nutukkaat voivat olla jo muutaman käyttökerran jälkeen entiset.

Aidot nutukkaat koipinahasta

Perinteiset nutukkaat valmistetaan poron koipinahasta niin että määrätty kohta koivesta tulee tiettyyn paikkaan jalkinetta.

– Jos on väärin nyljetty ja leikattu, niin nahka voi mennä jätepaloiksi. Usein myynnissä näkee nutukkaita, joiden teossa on käytetty selkänahkaa.

– Pitää olla asiantuntija ennen kuin sen huomaa. Selkänahka on usein komiampi ja tasainen väriltään, koipinahka taas on lyhytkarvaista, Reijo selvittää eroja. suurin ero on kuitenkin nutukkaan kestävyys.

– Kun alusta saakka nutukkaat on valmistettu perinteiden mukaan, kestävät ne vuosia lumella kävellessä.

Omia jalkineitaan Reijo on pitänyt jo kuusi vuotta ja käyttöikä jatkuu vielä parille talvelle.

– Nämä kengät ovat pohjoisen hankia varten, hiekalla kävellessä pohjan karvat katkeilevat. Omilla nutukkaillaan reijo on tanssahdellut jopa ruotsin laivalla. – Ne on niin komiat valkoiset ja sopivat lapinpuvun kanssa, mies nauraa.

Teksti: Outi Hannuksela

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.