Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Käsitöitä neljässä polvessa

Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut, mutta moni asia on myös pysynyt ennallaan.

– samoja malleja kuin Laimi-äiti teki 1960-luvulla valmistetaan ja myydään edelleen, Eeva-Liisa sanoo.

Uutta on nyt ehkä se, että Lapin töiden lisäksi arvostetaan yhä enemmän paikallista käsityöosaamista laajemminkin.

Paikallisen työn arvostus Nousussa

– Tämä näkyy siinä, että yrityksemme auttaa muun muassa sisustusten uusimisessa Levillä sijaitseviin mökkeihin. Yhä useammin mökkien omistajat jättävät tavaroiden ja tuotteiden rahtaamisen ja etsivät paikallisia ratkaisuja uudistaessaan loma-asuntoaan. Yrityksemme valmistaa esimerkiksi verhoja mittatilaustyönä, Eeva-Liisa vinkkaa.

Takahuoneesta, ompelimosta tavoitettu Eeva-Liisa jatkaa harrastuksena alkanutta käsityöuraansa.

– Meillä on mukavasti tilaustöitä, tälläkin hetkellä valmistamme lapinluhkat esiintymisasuiksi paikalliselle kuorolle.

Liikkeen valikoimassa on läpileikkaus lappilaisesta käsityöosaamisesta. Eeva-Liisan miehen Kalervon valmistamat noitarummut, erilaiset honka- ja poronsarvituotteet löytävät ostajansa. Neljäntuulen lakki on säilyttänyt suosionsa koko yrityksen olemassaolon ajan, kohta 24 vuotta.

uudet tuulet

Sanna tyttären ottaessa vastuun myymälätoiminnasta lisättiin valikoimaan muun muassa enemmän sisustustuotteita.

– Näin tasoitamme kausivaihteluita ja olemme saaneet paikattua myös hiljaisia aikoja. Matkailusesonki ei vielä kata toimintaa ympärivuotisesti, vaikka myös kesä on vilkastunut mukavasti.

Lapin naiset ovat kekseliäitä ja valmistettavat tuotteet elävät ajan mukaan.

– isoäitini elätti osaltaan perhettään valmistamalla kulkumiehille flanelipukuja, Eeva-Liisa muistelee. Hänen oma äitinsä jatkaa edelleen 84-vuotiaana virkkaustöiden tekoa. käsityöt kulkevat sukuperintönä ja tekemisen taito opitaan sukupolvelta toiselle.

Nutukkaiden perinnetietoa vaalimassa

Torstaisin Reijo Eira suuntaa Vuoman koululle opettamaan nutukkaiden tekoa. Poronkoipinahasta tehtyjen kenkien valmistamista opettelee kymmenkunta kittiläläistä. Nutukkaiden teko kiinnostaa ja Reijo toivookin, että edes pari heistä jatkaisi perinteen ylläpitoa.

– Ensimmäiset nutukkaani tein jo pikkupoikana 8–9-vuotiaana, kun tulimme evakosta ja tarvitsimme jalkineita, Reijo muistelee.

Käsillään töitä tehnyt Reijo on Inarista lähtöisin olevan Eiran suvun jälkeläisiä.

– Olen tehnyt itse koko lapinpukuni, päästä varpaisiin, myös hopeatyöt taitava Reijo kertoo. Käsityöntaitajana Reijo tunnetaan kuitenkin erityisesti nutukkaiden valmistajana. Yhden nutukasparin tekoaikaa kysyttäessä Reijo naurahtaa, ja kertoo että harva uskoo kuinka kovan työn valmistusprosessi vaatii.

Yli vuoden prosessi valmistaa

– Sanon aina oppilaille, että kun nutukkaat ovat ompelun rajalla voi sanoa, että jalkine pari on jo käytännössä valmis.

Materiaalin nutukkaisiin reijo hankkii alusta asti itse.

– Kierrän hakemassa poron koipia eri puolilta Lappia. Poron jaloista nyljetyn nahan Reijo käsittelee ja pehmittää perinteitä vaalien niin että jalkineet kestävät.

Tänä talvena hän tekee nutukkaita viime syksynä nyljetyistä poroista.

– Minulla oli täällä oppilas, joka halusi tekaista itselleen nutukkaat. Eipä mennyt ihan suunnitellulla tavalla, Reijo nauraa ja jatkaa, että 75 vuoden iässä alkaa nahan pehmittäminen ja parkkaus jo käydä voimille.

– Mutta oikoteitä tässä ei ole, Reijo muistuttaa.

Jos nahan käsittelyssä luistaa, ei karva pysy kiinni ja nutukkaat voivat olla jo muutaman käyttökerran jälkeen entiset.

Aidot nutukkaat koipinahasta

Perinteiset nutukkaat valmistetaan poron koipinahasta niin että määrätty kohta koivesta tulee tiettyyn paikkaan jalkinetta.

– Jos on väärin nyljetty ja leikattu, niin nahka voi mennä jätepaloiksi. Usein myynnissä näkee nutukkaita, joiden teossa on käytetty selkänahkaa.

– Pitää olla asiantuntija ennen kuin sen huomaa. Selkänahka on usein komiampi ja tasainen väriltään, koipinahka taas on lyhytkarvaista, Reijo selvittää eroja. suurin ero on kuitenkin nutukkaan kestävyys.

– Kun alusta saakka nutukkaat on valmistettu perinteiden mukaan, kestävät ne vuosia lumella kävellessä.

Omia jalkineitaan Reijo on pitänyt jo kuusi vuotta ja käyttöikä jatkuu vielä parille talvelle.

– Nämä kengät ovat pohjoisen hankia varten, hiekalla kävellessä pohjan karvat katkeilevat. Omilla nutukkaillaan reijo on tanssahdellut jopa ruotsin laivalla. – Ne on niin komiat valkoiset ja sopivat lapinpuvun kanssa, mies nauraa.

Teksti: Outi Hannuksela

arkisto

"Lumi on se juttu"

08.11.2018 Lääkäri Jyrki Laeslahti lähtee rinteeseen aina, kun hänellä on hetki vapaata.

Ilo irti jokaisesta päivästä

07.11.2018 Levin viikko-ohjelmasta löydät retkiä ja aktiviteetteja viikon jokaiselle päivälle vuoden ympäri.

Ihan huippua!

07.11.2018 Mitä lasten kannattaa Levillä tehdä? Salaisuutensa kertovat Levillä asuvat Aleksi, 10, ja Laura, 9.

3 x Levi vei sydämen

06.11.2018 Mitä tapahtuu, kun löytää oman paikkansa maailmassa? Kolme kaukaa saapunutta ja tunturiin jäänyttä leviläistä kertoo.

Hyvissä käsissä

06.11.2018 Ihana majoitus kruunaa loman. Alueen suurimman mökkivälittäjän Levin Matkailun avulla täydelliset mökit ja lomat löytävät toisensa.

Rakentaja

06.11.2018 Jouni Palosaari on asunut koko elämänsä Levillä ja ollut rakentamassa siitä Suomen suurinta hiihto-keskusta. Näin se kävi.

Helli jalkojasi

06.11.2018 Vaellus tai suksilla vietetty päivä rasittaa jalkoja. Kokosimme ohjeet virkistävään ja hoitavaan lappilaiseen jalkakylpyyn. Ainekset löydät lähikaupasta ja Lapin luonnosta. 

"Täällä on tilaa toteuttaa itseään"

06.11.2018 Winter Laser Worldia pyörittävä Viivi Autio loi Leville unelmiensa maailman.

Base Camp

06.11.2018 Leviltä pyrähtää kätevästi moneen paikkaan. Tässä viisi kiehtovaa kohdetta, jotka voi yhdistää Levin-lomaan kesällä ja syksyllä lumettomaan aikaan.

"Minut valtaa rauhan tunne"

06.11.2018 Jokin iski Duncan Redpathiin 16 vuotta sitten - hän jäi pysyvästi Leville. Se on hänen sielunmaisemansa.

Ravintoa aisteille

06.11.2018 Jos haluat nähdä kansainvälistä taidetta ja nauttia Lapin luonnon rauhasta, suuntaa kesäkuussa Ounasjoen rantaan.

Viisi suurta elämystä

26.10.2018 Nämä viisi elämystä ovat Levin ”Big Five”, jotka tulisi kokea vähintään kerran. Keräsimme vinkit, miten saat niistä kaiken irti.

Lappilaista lähiruokaa

26.10.2018 Lähiraaka-aineita hyödyntävissä ravintola-annoksissa maistuu Lapin luonto.

Jatka polkemista

26.10.2018 Levin ympärillä levittäytyvät tunturit kutsuvat seikkailemaan vuoden ympäri. Pyöräretkellä Immeljärven ympäri vastaan tulevat suo, juuret ja yksi kuperkeikka.

This is how we do it

08.06.2018 Jani Ylipahkala osti ensimmäisen autonsa kahdeksanvuotiaana. Nyt hän pyörittää Lapland Driving -yritystä, jolla on kolme ajokeskusta ja sellaisia asiakkaita kuin Porsche ja Audi. Se on vaatinut lappilaista tekemisen meininkiä.