Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Käsitöitä neljässä polvessa

Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut, mutta moni asia on myös pysynyt ennallaan.

– samoja malleja kuin Laimi-äiti teki 1960-luvulla valmistetaan ja myydään edelleen, Eeva-Liisa sanoo.

Uutta on nyt ehkä se, että Lapin töiden lisäksi arvostetaan yhä enemmän paikallista käsityöosaamista laajemminkin.

Paikallisen työn arvostus Nousussa

– Tämä näkyy siinä, että yrityksemme auttaa muun muassa sisustusten uusimisessa Levillä sijaitseviin mökkeihin. Yhä useammin mökkien omistajat jättävät tavaroiden ja tuotteiden rahtaamisen ja etsivät paikallisia ratkaisuja uudistaessaan loma-asuntoaan. Yrityksemme valmistaa esimerkiksi verhoja mittatilaustyönä, Eeva-Liisa vinkkaa.

Takahuoneesta, ompelimosta tavoitettu Eeva-Liisa jatkaa harrastuksena alkanutta käsityöuraansa.

– Meillä on mukavasti tilaustöitä, tälläkin hetkellä valmistamme lapinluhkat esiintymisasuiksi paikalliselle kuorolle.

Liikkeen valikoimassa on läpileikkaus lappilaisesta käsityöosaamisesta. Eeva-Liisan miehen Kalervon valmistamat noitarummut, erilaiset honka- ja poronsarvituotteet löytävät ostajansa. Neljäntuulen lakki on säilyttänyt suosionsa koko yrityksen olemassaolon ajan, kohta 24 vuotta.

uudet tuulet

Sanna tyttären ottaessa vastuun myymälätoiminnasta lisättiin valikoimaan muun muassa enemmän sisustustuotteita.

– Näin tasoitamme kausivaihteluita ja olemme saaneet paikattua myös hiljaisia aikoja. Matkailusesonki ei vielä kata toimintaa ympärivuotisesti, vaikka myös kesä on vilkastunut mukavasti.

Lapin naiset ovat kekseliäitä ja valmistettavat tuotteet elävät ajan mukaan.

– isoäitini elätti osaltaan perhettään valmistamalla kulkumiehille flanelipukuja, Eeva-Liisa muistelee. Hänen oma äitinsä jatkaa edelleen 84-vuotiaana virkkaustöiden tekoa. käsityöt kulkevat sukuperintönä ja tekemisen taito opitaan sukupolvelta toiselle.

Nutukkaiden perinnetietoa vaalimassa

Torstaisin Reijo Eira suuntaa Vuoman koululle opettamaan nutukkaiden tekoa. Poronkoipinahasta tehtyjen kenkien valmistamista opettelee kymmenkunta kittiläläistä. Nutukkaiden teko kiinnostaa ja Reijo toivookin, että edes pari heistä jatkaisi perinteen ylläpitoa.

– Ensimmäiset nutukkaani tein jo pikkupoikana 8–9-vuotiaana, kun tulimme evakosta ja tarvitsimme jalkineita, Reijo muistelee.

Käsillään töitä tehnyt Reijo on Inarista lähtöisin olevan Eiran suvun jälkeläisiä.

– Olen tehnyt itse koko lapinpukuni, päästä varpaisiin, myös hopeatyöt taitava Reijo kertoo. Käsityöntaitajana Reijo tunnetaan kuitenkin erityisesti nutukkaiden valmistajana. Yhden nutukasparin tekoaikaa kysyttäessä Reijo naurahtaa, ja kertoo että harva uskoo kuinka kovan työn valmistusprosessi vaatii.

Yli vuoden prosessi valmistaa

– Sanon aina oppilaille, että kun nutukkaat ovat ompelun rajalla voi sanoa, että jalkine pari on jo käytännössä valmis.

Materiaalin nutukkaisiin reijo hankkii alusta asti itse.

– Kierrän hakemassa poron koipia eri puolilta Lappia. Poron jaloista nyljetyn nahan Reijo käsittelee ja pehmittää perinteitä vaalien niin että jalkineet kestävät.

Tänä talvena hän tekee nutukkaita viime syksynä nyljetyistä poroista.

– Minulla oli täällä oppilas, joka halusi tekaista itselleen nutukkaat. Eipä mennyt ihan suunnitellulla tavalla, Reijo nauraa ja jatkaa, että 75 vuoden iässä alkaa nahan pehmittäminen ja parkkaus jo käydä voimille.

– Mutta oikoteitä tässä ei ole, Reijo muistuttaa.

Jos nahan käsittelyssä luistaa, ei karva pysy kiinni ja nutukkaat voivat olla jo muutaman käyttökerran jälkeen entiset.

Aidot nutukkaat koipinahasta

Perinteiset nutukkaat valmistetaan poron koipinahasta niin että määrätty kohta koivesta tulee tiettyyn paikkaan jalkinetta.

– Jos on väärin nyljetty ja leikattu, niin nahka voi mennä jätepaloiksi. Usein myynnissä näkee nutukkaita, joiden teossa on käytetty selkänahkaa.

– Pitää olla asiantuntija ennen kuin sen huomaa. Selkänahka on usein komiampi ja tasainen väriltään, koipinahka taas on lyhytkarvaista, Reijo selvittää eroja. suurin ero on kuitenkin nutukkaan kestävyys.

– Kun alusta saakka nutukkaat on valmistettu perinteiden mukaan, kestävät ne vuosia lumella kävellessä.

Omia jalkineitaan Reijo on pitänyt jo kuusi vuotta ja käyttöikä jatkuu vielä parille talvelle.

– Nämä kengät ovat pohjoisen hankia varten, hiekalla kävellessä pohjan karvat katkeilevat. Omilla nutukkaillaan reijo on tanssahdellut jopa ruotsin laivalla. – Ne on niin komiat valkoiset ja sopivat lapinpuvun kanssa, mies nauraa.

Teksti: Outi Hannuksela

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.