Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Käsitöitä neljässä polvessa

Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Vuosien varrella moni asia on muuttunut, mutta moni asia on myös pysynyt ennallaan.

– samoja malleja kuin Laimi-äiti teki 1960-luvulla valmistetaan ja myydään edelleen, Eeva-Liisa sanoo.

Uutta on nyt ehkä se, että Lapin töiden lisäksi arvostetaan yhä enemmän paikallista käsityöosaamista laajemminkin.

Paikallisen työn arvostus Nousussa

– Tämä näkyy siinä, että yrityksemme auttaa muun muassa sisustusten uusimisessa Levillä sijaitseviin mökkeihin. Yhä useammin mökkien omistajat jättävät tavaroiden ja tuotteiden rahtaamisen ja etsivät paikallisia ratkaisuja uudistaessaan loma-asuntoaan. Yrityksemme valmistaa esimerkiksi verhoja mittatilaustyönä, Eeva-Liisa vinkkaa.

Takahuoneesta, ompelimosta tavoitettu Eeva-Liisa jatkaa harrastuksena alkanutta käsityöuraansa.

– Meillä on mukavasti tilaustöitä, tälläkin hetkellä valmistamme lapinluhkat esiintymisasuiksi paikalliselle kuorolle.

Liikkeen valikoimassa on läpileikkaus lappilaisesta käsityöosaamisesta. Eeva-Liisan miehen Kalervon valmistamat noitarummut, erilaiset honka- ja poronsarvituotteet löytävät ostajansa. Neljäntuulen lakki on säilyttänyt suosionsa koko yrityksen olemassaolon ajan, kohta 24 vuotta.

uudet tuulet

Sanna tyttären ottaessa vastuun myymälätoiminnasta lisättiin valikoimaan muun muassa enemmän sisustustuotteita.

– Näin tasoitamme kausivaihteluita ja olemme saaneet paikattua myös hiljaisia aikoja. Matkailusesonki ei vielä kata toimintaa ympärivuotisesti, vaikka myös kesä on vilkastunut mukavasti.

Lapin naiset ovat kekseliäitä ja valmistettavat tuotteet elävät ajan mukaan.

– isoäitini elätti osaltaan perhettään valmistamalla kulkumiehille flanelipukuja, Eeva-Liisa muistelee. Hänen oma äitinsä jatkaa edelleen 84-vuotiaana virkkaustöiden tekoa. käsityöt kulkevat sukuperintönä ja tekemisen taito opitaan sukupolvelta toiselle.

Nutukkaiden perinnetietoa vaalimassa

Torstaisin Reijo Eira suuntaa Vuoman koululle opettamaan nutukkaiden tekoa. Poronkoipinahasta tehtyjen kenkien valmistamista opettelee kymmenkunta kittiläläistä. Nutukkaiden teko kiinnostaa ja Reijo toivookin, että edes pari heistä jatkaisi perinteen ylläpitoa.

– Ensimmäiset nutukkaani tein jo pikkupoikana 8–9-vuotiaana, kun tulimme evakosta ja tarvitsimme jalkineita, Reijo muistelee.

Käsillään töitä tehnyt Reijo on Inarista lähtöisin olevan Eiran suvun jälkeläisiä.

– Olen tehnyt itse koko lapinpukuni, päästä varpaisiin, myös hopeatyöt taitava Reijo kertoo. Käsityöntaitajana Reijo tunnetaan kuitenkin erityisesti nutukkaiden valmistajana. Yhden nutukasparin tekoaikaa kysyttäessä Reijo naurahtaa, ja kertoo että harva uskoo kuinka kovan työn valmistusprosessi vaatii.

Yli vuoden prosessi valmistaa

– Sanon aina oppilaille, että kun nutukkaat ovat ompelun rajalla voi sanoa, että jalkine pari on jo käytännössä valmis.

Materiaalin nutukkaisiin reijo hankkii alusta asti itse.

– Kierrän hakemassa poron koipia eri puolilta Lappia. Poron jaloista nyljetyn nahan Reijo käsittelee ja pehmittää perinteitä vaalien niin että jalkineet kestävät.

Tänä talvena hän tekee nutukkaita viime syksynä nyljetyistä poroista.

– Minulla oli täällä oppilas, joka halusi tekaista itselleen nutukkaat. Eipä mennyt ihan suunnitellulla tavalla, Reijo nauraa ja jatkaa, että 75 vuoden iässä alkaa nahan pehmittäminen ja parkkaus jo käydä voimille.

– Mutta oikoteitä tässä ei ole, Reijo muistuttaa.

Jos nahan käsittelyssä luistaa, ei karva pysy kiinni ja nutukkaat voivat olla jo muutaman käyttökerran jälkeen entiset.

Aidot nutukkaat koipinahasta

Perinteiset nutukkaat valmistetaan poron koipinahasta niin että määrätty kohta koivesta tulee tiettyyn paikkaan jalkinetta.

– Jos on väärin nyljetty ja leikattu, niin nahka voi mennä jätepaloiksi. Usein myynnissä näkee nutukkaita, joiden teossa on käytetty selkänahkaa.

– Pitää olla asiantuntija ennen kuin sen huomaa. Selkänahka on usein komiampi ja tasainen väriltään, koipinahka taas on lyhytkarvaista, Reijo selvittää eroja. suurin ero on kuitenkin nutukkaan kestävyys.

– Kun alusta saakka nutukkaat on valmistettu perinteiden mukaan, kestävät ne vuosia lumella kävellessä.

Omia jalkineitaan Reijo on pitänyt jo kuusi vuotta ja käyttöikä jatkuu vielä parille talvelle.

– Nämä kengät ovat pohjoisen hankia varten, hiekalla kävellessä pohjan karvat katkeilevat. Omilla nutukkaillaan reijo on tanssahdellut jopa ruotsin laivalla. – Ne on niin komiat valkoiset ja sopivat lapinpuvun kanssa, mies nauraa.

Teksti: Outi Hannuksela

arkisto

Palvelumuotoilun laboratorioksi

01.09.2012 Levi on muotoilun näkökulmasta houkutteleva paikka. Muotoilu ei näy pelkästään arjessa, vaan on vahvasti myös tulevaisuutta.

Viekää minut hoitoon

01.09.2012 Tunturikylä on juuri oikea paikka arjen puristuksessa kirraavan mielen ja jännittyneen kehon huoltamiseen. Toivon, että virkistyt jo tätä juttua lukiessasi.

Ruskan paloa Lapin luonnossa

15.05.2012 Ensimmäiset kirpeät pakkasyöt taikovat Lapin luonnon hehkuviin punaisen, keltaisen, okran, ruskean ja oranssin sävyihin. Vain ikivihreät havupuut pitävät arvokkaasi pintansa, kaikki muu kasvillisuus osallistuu väri-ilotteluun täysin palkein. Ruskamaraton Ruskan viikko-ohjelma

Ounasjoki - liki 300 kilometriä Lappia parhaimmillaan

15.05.2012 Hyppää kanoottiin, pakkaa mukaan kalastusvälineet ja anna virran viedä. Retki upealle Ounasjoelle on jotain, mikä jokaisen Lapin-kävijän on koettava. Sen kuohuihin pääset tutustumaan helposti myös Leviltä.

Sakeampaa soppaa

10.01.2012 Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Saamelaisuuden ikkuna maailmalle

10.01.2012 Tammikuussa ovensa yleisölle avannut Samiland on suurin saamelaisuuden esittelykeskus virallisen saamelaisalueen ulkopuolella.

Rinteessä viilettää muodin värikäs kirjo

10.01.2012 Laskettelurinteeseen on tavattu pukeutua lämpimästi, mutta tyylikkäästi, kautta aikojen. Pukeutumiseen on vaikuttanut myös laskettelutapa ja ajan henki. Tyylit ovat vaihdelleet sarkahousuista neonvärisiin haalareihin. Muistatko, mitä sinä laitoit päällesi, kun laskettelit ensimmäisen kerran?

Löylyttääkö

10.01.2012 Istut hyvässä seurassa hämärässä. Kiukaalta kuuluu leppeän löylyn kiireetön sihahadus.

Joko olet tavannut hänet?

01.09.2011 Hiljaa leijailevat maahan hiutaleet kimmeltäen matkallaan. Lepattavat valot kynttilöiden luovat joulun tunnelmaa. Joulupukkiko se ovelle kolkuttaa…

Luontoa lähelle lumikenkäillen

01.09.2011 Talven hittilaji on lumikenkäily. Laji tuo haasteita ja elämyksiä niin aloittelijalle kuin kovakuntoiselle liikkujalle.

Levillä golfataan yöttömässä yössä

15.05.2011 EU:n pohjoisin golfkenttä sijaitsee Levin upeassa luonnon muovaamassa tunturimaisemassa, kimaltelevan järven rannalla. Lapin eksoottinen ympäristö ja pelaaminen vaikka keskellä yötä luovat ainutlaatuisen pelaamiskokemuksen.

Kulttuuria tunturin kupeessa

15.05.2011 Nyt se on, ihana loma! On aika rauhoittua ja unohtaa arjen kiireet ja huolet. Nyt nautitaan Levin luonnosta, kiireettömyydestä ja rauhasta. Haluan nauttia myös kulttuurista, ja sitähän Leviltä löytyy.

Noitamainen juttu

15.05.2011 Kannattaako luikkia käpälämäkeen, jos vaikka marjametsällä kohtaa kummalliseen asentoon vääntäytyneen kannon?

Rentoudu risteilyllä

15.05.2011 Lauttaristeily Ounasjoella on elämys. Vielä rakentamattomana ja puhtaana Kemijoen sivujokena se tarjoaa kalastusmahdollisuuksien lisäksi upeita maisemia ja kansallisperinteitä Levitunturin kohotessa taustalla.