Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi eli lapsuutensa erämaakylässä Levin lähellä. Hän on raivannut tiensä muodin huipulle.

Kuka tuon on suunnitellut? Hálo? Mikä merkki se on? Kun hálon vaatteita alkoi viime syksynä näkyä suomalaisten eturivin julkkisten päällä, syntyi kuhinaa. Kaikki halusivat tietää, kuka vaatteet oli suunnitellut. Ne nimittäin yhdistivät pohjoisen estetiikan huippumuotiin ja -materiaaleihin ennennäkemättömällä tavalla. Ne huokuivat kaikkea sitä mitä Lappi edustaa: rauhaa, puhtautta ja alkuperäisyyttä.

Merkki lanseerattiin virallisesti keväällä ja menestystarina on jatkunut: hálon vaatteet ovat herättäneet ihastusta etenkin Aasiassa ja jälleenmyyjiä on jo tusina.

Miten kukaan ei ole keksinyt aiemmin vastaavaa menestysreseptiä?

Koska keksiäkseen on täytynyt elää vaatesuunnittelija Jukka Puljujärven elämä.

JUKKA ON SUKUJUURILTAAN paimentolaissaamelainen ja eli lapsuutensa Pulju-nimisessä erämaakylässä lähellä Leviä. Kylä on kahden järven välissä, Pulju-tunturin huippu näkyi ikkunoista. Kylässä asui Jukan lisäksi 24 hänen sukulaistaan. Lähin kauppa oli Levillä, jossa perhe vietti muutenkin aikaa.

- Levillä käytiin kylillä, Jukka sanoo.

Takaisin kotiin piti ajaa hiekkatietä, joka muuttui jossain vaiheessa asvalttitieksi, koska tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli halunnut asvaltoida tien.

- Siitä on kuvakin olemassa, kun Kekkonen istuu mummon tuvassa ja kättelee setääni.

Kylässä ei ollut muuta tekemistä kuin luonnossa liikkuminen: Jukka meloi kanootilla pitkin jokia, ajeli moottorikelkalla tuntureilla. Hän kuului myös paikalliseen taidekerhoon. Taiteilija Reijo Raekallion vetämä kerho teki kerran vierailun Reidar Särestöniemen ateljeehen. Paikka ja maalaukset tekivät Jukkaan lähtemättömän vaikutuksen.

Kun Jukka ja Marta Valtovirta päättivät lähes 30 vuotta ateljeevierailun jälkeen perustaa oman vaatemerkin, Jukka tiesi heti, että Reidarin maalaukset olisivat osa sitä.

Nyt hálolla on yksinoikeus Reidarin maalausten käyttöön printeissään. Yksiöinen jää -maalaus koristaa silkkikimonoa, paitaa ja housuja. Yössä kukkii kummat kukat -maalaus on mukana uusimmassa mallistossa ja leiskuu esimerkiksi kimonohaalarissa.

- Värit tuovat mieleeni ruskan.

HÁLON MALLISTO noudattelee estetiikaltaan Lapin luontoa ja vuodenkiertoa.

Kaarna-sarjan vaatteiden hapsut muistuttavat naavaa, jota Jukka ihmetteli lapsena kotikylässään.

- Puljujärven rannalla oli vaaramainen niemi, joka oli kuoppainen ja kummallinen paikka, muistutti Muumilaaksoa. Siellä puut kasvoivat kauttaaltaan naavaa, jopa koivut.

Kajo-sarjan vaatteet kuvastavat sitä hetkeä, kun valo alkaa kajastaa pitkän pimeän kaamoksen jälkeen ja maalaa taivaan vaaleanpunaiseksi ja siniseksi: vaatteet ovat kevättaivaan värisiä ja puunrunkojen välistä pilkottavat auringonsäteet muuttuneet pliseerauksiksi.

- Se on lempivuodenaikani Lapissa. Silloin on vielä paljon lunta, puut ovat raskaita sen alla, mutta päivisin alkaa kajastaa valoa. Yöt taas ovat täysin pimeitä ja silloin näkee hienoimmat revontulet, Jukka sanoo.

Jukka kertoo, miten hän lapsena makasi hangessa ja ihaili revontulia. Kylän vanhimmat olivat kieltäneet, ettei revontulten aikaan saa viheltää, koska henget hermostuvat. Jukka vihelsi silti.

- Ja revontulet muuttuivat levottomiksi.

Jukka nostaa Ruska-takin rekiltä. Jacquard-kankaan Japani-henkisessä kuosissa kiemurtelevat kurkien ja kirsikankukan sijaan Lapin tutut linnut ja kasvit: riekko, hillankukka ja kuukkeli.

- Kuukkeli on Lapissa metsämiesten paras kaveri. Saamelaiset myös uskovat, että erämiehen sielu siirtyy kuollessa kuukkeliin. Riekko taas merkitsee kirjaimellisesti iloa.

Hálon vaatteet ovat täynnä vastaavanlaisia tarinoita ja merkityksiä. Vaikka ne ovat päällisin puolin minimalistista huippumuotia, juuret ovat syvällä Lapin kulttuuriperinnössä.

Jukka sanoo, että juuri sitä hän haluaa hálolla tehdä. Kertoa Lapista. Välittää sitä mitä se on hänelle merkinnyt. Hiljaisuutta, rauhaa, hyvinvointia.

- Lapin luonto on minulle lataamo. Aina kun käyn pohjoisessa, kiipeän tunturin huipulle. Haluan nähdä niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Jukka Puljujärvi perusti hálo-vaatemerkin yhdessä ystävänsä ja entisen kollegansa Marta Valtovirran kanssa keväällä 2017. halofromnorth.com

Särestöniemi-museo sijaitsee Kittilässä, lähellä Leviä. Avoinna ti–la 12–18. sarestoniemimuseo.com

Kuvat: halo

arkisto

"Minut valtaa rauhan tunne"

06.11.2018 Jokin iski Duncan Redpathiin 16 vuotta sitten - hän jäi pysyvästi Leville. Se on hänen sielunmaisemansa.

Ravintoa aisteille

06.11.2018 Jos haluat nähdä kansainvälistä taidetta ja nauttia Lapin luonnon rauhasta, suuntaa kesäkuussa Ounasjoen rantaan.

Viisi suurta elämystä

26.10.2018 Nämä viisi elämystä ovat Levin ”Big Five”, jotka tulisi kokea vähintään kerran. Keräsimme vinkit, miten saat niistä kaiken irti.

Lappilaista lähiruokaa

26.10.2018 Lähiraaka-aineita hyödyntävissä ravintola-annoksissa maistuu Lapin luonto.

Jatka polkemista

26.10.2018 Levin ympärillä levittäytyvät tunturit kutsuvat seikkailemaan vuoden ympäri. Pyöräretkellä Immeljärven ympäri vastaan tulevat suo, juuret ja yksi kuperkeikka.

This is how we do it

08.06.2018 Jani Ylipahkala osti ensimmäisen autonsa kahdeksanvuotiaana. Nyt hän pyörittää Lapland Driving -yritystä, jolla on kolme ajokeskusta ja sellaisia asiakkaita kuin Porsche ja Audi. Se on vaatinut lappilaista tekemisen meininkiä.

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän ehtii

08.06.2018 Jaana Karhila asuu talvet Levillä ja kesät etelässä. Levin alppihiihtotapahtumien primus motor kertoo, mitä on vapaaehtoistoiminnassa oppinut.

Kaarnan kosketus

05.06.2018 Puun halaaminen tyhjentää pään ja täyttää rauhalla, Riitta Raekallio-Wunderink tietää.

Kalaonnea

27.04.2018 Kalastus on mielentila, tapa olla luonnossa rauhassa. Levillä on poikkeukselliset mahdollisuudet kalaonneen.

Hyppää ilmaan

27.04.2018 Haluatko seikkailla? Suorittaa fyysisesti vaativia tehtäviä? Hypätä tyhjän päälle?

Kansallismaisemissa

27.04.2018 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sielu lepää. 

Pyörivä tunturi

27.04.2018 Mäkeä ylös tai vauhdilla alas? Ota Levi haltuun pyörän päällä.

Lappilainen rakkaustarina

27.04.2018 Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä Arctic Frontier auttaa Levin-kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä.

Heinää kengässä

27.04.2018 Mitä syntyy, kun yhdistää Levin, nuoret miehet ja 1980-luvun? Maraton tietysti.