Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Avukseni kalastuksen teoriaopintoihin pyysin Mikko ”Peltsi” Peltolan. Hän on kalastusta ja Lappia esimerkiksi ”Erätulilla” ja ”Peltsin Lappi” -ohjelmissa tutuksi tehnyt, kalastusoppaan ammattitutkinnon suorittanut innokas kalamies.

Minua kalastamisessa kiehtoo eniten se, miten laji näyttää todella koukuttavan harrastajansa. Entäpä Peltsi, mikä lajissa viehättää?

– Luontoelämykset ovat yksi merkittävä tekijä. Ja joku selittämätön asia esimerkiksi siinä perhon vispaamisessa tai vieheen heittämisessä virvelillä on kiehtovaa. Jännitys siitä, nappaako kala.

Teoria haltuun ennen vesille suuntaamista

Omaksi lajikseni päätin valita kesäisen vapakalastuksen, olen siis karkeasti ottaen lähdössä joko ongelle, virvelöimään tai perhokalastamaan. Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – on osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Kalan huijaaminen vieheeseen vaatii paljon taustatyötä. Kalastuksen opettelun lisäksi täytyy tuntea kalat ja niiden käyttäytyminen sekä vesistöt, joissa kalastaa. On myös etukäteen päätettävä, mitä nappaamalleen kalalle aikoo tehdä.

– Kalastuspäiviä on monella vuodessa sen verran vähän, että kannattaa olla hyvin valmistautunut, kun sitten kalastamaan lähtee.

Peltsi kehottaakin aloittelijaa tutustumaan alan kirjallisuuteen ja katsomaan esimerkiksi kalastusvideoita. Kaveriapukin kannattaa ottaa vastaan, jos sitä on tarjolla.

Virvelihommiksi meni

Peltsi itse on harrastanut perhokalastusta kymmenen vuotta.

– Laji on hivenen vaativampi ja siinä riittää ehkä kaikista eniten opittavaa eri kalastusmuodoista.

Koska haluan päästä kalastuksen makuun hivenen helpommalla, Peltsi ehdottaa välineekseni virveliä.

Lisää etukäteisvalmisteluja on tiedossa: ennen välineiden hankkimista minun on päätettävä, minkälaista kalaa aion pyydystää. Aloittelijalle yksi hyvä saaliskala Lapissa on harjus, ja kalastusvälineeksi riittää pienehkö virveli. Harjusta on tarjolla kohtalaisen runsaasti monissa joissa ja järvissä, ja se tarttuu vieheisiin varsin ahnaasti. Krantumman kalan, kuten lohen, saalistamiseen voi mennä niin kauan aikaa, että orastava innostukseni ehtisi lopahtaa.

Aamu-unisille hyviä uutisia: kalastamaan ei aina tarvitse suunnata kukonlaulun aikaan tai yön hämärässä. Vaikka kalastajat puhuvat sateesta, ilmanpaineesta ja kellonajoista, saalista voi saada milloin vain – esimerkiksi Peltsi on napannut harjusta hyvällä auringonpaisteella.

Kun kala nappaa

Kala kannattaa väsyttää nopeasti rantaan, Peltsi ohjeistaa. Kalan nostamiseen käytettävän haavin on hyvä olla materiaalia, joka ei vaurioita sen nahkaa. Samasta syystä kalaan kannattaa koskea vain märillä käsillä. Saalista on pidettävä mahdollisimman paljon vedessä, eikä sen roikuttaminen ilmassa pystyasennossa ole suotavaa. Nykypäivän trendinä on myös käyttää väkäsettömiä koukkuja, jotka eivät pureudu tiukasti kiinni kalan lihaan.

Näillä menetelmillä varmistetaan, että kala pääsee takaisin veteen mahdollisimman vahingoittumattomana, jos päätän olla sitä ottamatta. On nimittäin pidettävä mielessä, että laki velvoittaa vapauttamaan välittömästi alamittaiseksi määritellyn kalan. Peltsi puhuu myös valikoivasta kalastamisesta: jotta kalaa riittää vesistöissä tulevaisuudessakin, sieltä kannattaa nostaa vain ne yksilöt, jotka käyttää ravinnokseen, ja jotka eivät ole uhanalaisia, tai isoja, hyviä suvunjatkajia.

Ruokapöytään valitsemieni saaliskalojen käsittely kuulostaa pahalta, mutta ei sitä oikeasti ole. Kala kumautetaan tajuttomaksi ”papilla”, lyhyellä painavalla kapulalla. Sen jälkeen se ”verestetään”, eli valtimo katkaistaan puukolla kidusten alta. Tämä parantaa lihan säilymistä. Lopuksi saalis viedään kylmään mahdollisimman nopeasti – tai pystytetään leirinuotio ja herkutellaan paikan päällä.

– Tuore kala on aina tuoretta kalaa, Peltsi tiivistää makunautinnon. Nähdään siis kesällä kalavesillä! Peltsin omiin kesäsuunnitelmiin kuuluu Peltsin Lappi -ohjelman toisen tuotantokauden kuvaukset. Ne suuntautuvat kuukaudeksi Itä-Lappiin, ja siellä seuduille, jotka eivät ole ihmisille vielä niin tuttuja.

Kalassa Levillä Voiko kalastustaipaleensa alussa oleva harrastaja suunnata kulkunsa Levin vesistöjen ääreen?

Kyllä voi ja hyvillä mielin, lupaa Jarkko Kuusisto – mies rinneravintola Tuikun, Saunabaarin ja monen Levin aktiviteetin takana.

Kalastusharrastuksen hienouksia ovat Jarkonkin mukaan kalaonnen jännitys ja itse pyydystetyn saaliin herkullisuus – molemmat asioita, joiden vuoksi Levin kalavesiä kannattaa testata!

Jarkon vinkit aloittelijalle Levillä kalastamiseen:

  • Hyviä, aloittelijallekin sopivia kalavesiä on Levillä paljon. Esimerkiksi Immeljärveltä voi saaliikseen saada vaikkapa nieriän tai järvitaimenen. Kalastaa voi jo yksinkertaisella virvelilipalla.
  • Immeljärvellä kalastamiseen tarvitaan kalastuskunnan lupa, myös alle 18- vuotiaille.
  • Höperöoja, kuten Immeljärvikin, sijaitsee Levin keskuksen välittömässä läheisyydessä. Siellä kalastamiseen tarvitset Sirkka–Köngäs -kalastuskunnan luvan.
  • Parhaiten Levin kalat syövät juhannuksen tienoolta eteenpäin, kun vedet alkavat laskemaan. Himpun haasteellisempaa kalastus on loppukesästä, kun vesien lämpötila on korkeimmillaan.
  • Muista myös opastetut kalaretket, jotka vievät jopa erämaan legendaarisille tammukkapuroille!

Muista hoitaa lupa -asiat kuntoon !

  • Kaikkien 18–64 -vuotiaiden täytyy suorittaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Maksu on 7 €/vrk tai 22 €/vuosi.
  • Useissa paikoissa vaaditaan myös aluekohtainen kalastuskunnan lupamaksu. Levin alueen luvista saat lisätietoja ja pystyt ne myös ostamaan muun muassa Levin Matkailuneuvonnasta.

Johanna Still • Per Lundström

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.