Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Avukseni kalastuksen teoriaopintoihin pyysin Mikko ”Peltsi” Peltolan. Hän on kalastusta ja Lappia esimerkiksi ”Erätulilla” ja ”Peltsin Lappi” -ohjelmissa tutuksi tehnyt, kalastusoppaan ammattitutkinnon suorittanut innokas kalamies.

Minua kalastamisessa kiehtoo eniten se, miten laji näyttää todella koukuttavan harrastajansa. Entäpä Peltsi, mikä lajissa viehättää?

– Luontoelämykset ovat yksi merkittävä tekijä. Ja joku selittämätön asia esimerkiksi siinä perhon vispaamisessa tai vieheen heittämisessä virvelillä on kiehtovaa. Jännitys siitä, nappaako kala.

Teoria haltuun ennen vesille suuntaamista

Omaksi lajikseni päätin valita kesäisen vapakalastuksen, olen siis karkeasti ottaen lähdössä joko ongelle, virvelöimään tai perhokalastamaan. Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – on osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Kalan huijaaminen vieheeseen vaatii paljon taustatyötä. Kalastuksen opettelun lisäksi täytyy tuntea kalat ja niiden käyttäytyminen sekä vesistöt, joissa kalastaa. On myös etukäteen päätettävä, mitä nappaamalleen kalalle aikoo tehdä.

– Kalastuspäiviä on monella vuodessa sen verran vähän, että kannattaa olla hyvin valmistautunut, kun sitten kalastamaan lähtee.

Peltsi kehottaakin aloittelijaa tutustumaan alan kirjallisuuteen ja katsomaan esimerkiksi kalastusvideoita. Kaveriapukin kannattaa ottaa vastaan, jos sitä on tarjolla.

Virvelihommiksi meni

Peltsi itse on harrastanut perhokalastusta kymmenen vuotta.

– Laji on hivenen vaativampi ja siinä riittää ehkä kaikista eniten opittavaa eri kalastusmuodoista.

Koska haluan päästä kalastuksen makuun hivenen helpommalla, Peltsi ehdottaa välineekseni virveliä.

Lisää etukäteisvalmisteluja on tiedossa: ennen välineiden hankkimista minun on päätettävä, minkälaista kalaa aion pyydystää. Aloittelijalle yksi hyvä saaliskala Lapissa on harjus, ja kalastusvälineeksi riittää pienehkö virveli. Harjusta on tarjolla kohtalaisen runsaasti monissa joissa ja järvissä, ja se tarttuu vieheisiin varsin ahnaasti. Krantumman kalan, kuten lohen, saalistamiseen voi mennä niin kauan aikaa, että orastava innostukseni ehtisi lopahtaa.

Aamu-unisille hyviä uutisia: kalastamaan ei aina tarvitse suunnata kukonlaulun aikaan tai yön hämärässä. Vaikka kalastajat puhuvat sateesta, ilmanpaineesta ja kellonajoista, saalista voi saada milloin vain – esimerkiksi Peltsi on napannut harjusta hyvällä auringonpaisteella.

Kun kala nappaa

Kala kannattaa väsyttää nopeasti rantaan, Peltsi ohjeistaa. Kalan nostamiseen käytettävän haavin on hyvä olla materiaalia, joka ei vaurioita sen nahkaa. Samasta syystä kalaan kannattaa koskea vain märillä käsillä. Saalista on pidettävä mahdollisimman paljon vedessä, eikä sen roikuttaminen ilmassa pystyasennossa ole suotavaa. Nykypäivän trendinä on myös käyttää väkäsettömiä koukkuja, jotka eivät pureudu tiukasti kiinni kalan lihaan.

Näillä menetelmillä varmistetaan, että kala pääsee takaisin veteen mahdollisimman vahingoittumattomana, jos päätän olla sitä ottamatta. On nimittäin pidettävä mielessä, että laki velvoittaa vapauttamaan välittömästi alamittaiseksi määritellyn kalan. Peltsi puhuu myös valikoivasta kalastamisesta: jotta kalaa riittää vesistöissä tulevaisuudessakin, sieltä kannattaa nostaa vain ne yksilöt, jotka käyttää ravinnokseen, ja jotka eivät ole uhanalaisia, tai isoja, hyviä suvunjatkajia.

Ruokapöytään valitsemieni saaliskalojen käsittely kuulostaa pahalta, mutta ei sitä oikeasti ole. Kala kumautetaan tajuttomaksi ”papilla”, lyhyellä painavalla kapulalla. Sen jälkeen se ”verestetään”, eli valtimo katkaistaan puukolla kidusten alta. Tämä parantaa lihan säilymistä. Lopuksi saalis viedään kylmään mahdollisimman nopeasti – tai pystytetään leirinuotio ja herkutellaan paikan päällä.

– Tuore kala on aina tuoretta kalaa, Peltsi tiivistää makunautinnon. Nähdään siis kesällä kalavesillä! Peltsin omiin kesäsuunnitelmiin kuuluu Peltsin Lappi -ohjelman toisen tuotantokauden kuvaukset. Ne suuntautuvat kuukaudeksi Itä-Lappiin, ja siellä seuduille, jotka eivät ole ihmisille vielä niin tuttuja.

Kalassa Levillä Voiko kalastustaipaleensa alussa oleva harrastaja suunnata kulkunsa Levin vesistöjen ääreen?

Kyllä voi ja hyvillä mielin, lupaa Jarkko Kuusisto – mies rinneravintola Tuikun, Saunabaarin ja monen Levin aktiviteetin takana.

Kalastusharrastuksen hienouksia ovat Jarkonkin mukaan kalaonnen jännitys ja itse pyydystetyn saaliin herkullisuus – molemmat asioita, joiden vuoksi Levin kalavesiä kannattaa testata!

Jarkon vinkit aloittelijalle Levillä kalastamiseen:

  • Hyviä, aloittelijallekin sopivia kalavesiä on Levillä paljon. Esimerkiksi Immeljärveltä voi saaliikseen saada vaikkapa nieriän tai järvitaimenen. Kalastaa voi jo yksinkertaisella virvelilipalla.
  • Immeljärvellä kalastamiseen tarvitaan kalastuskunnan lupa, myös alle 18- vuotiaille.
  • Höperöoja, kuten Immeljärvikin, sijaitsee Levin keskuksen välittömässä läheisyydessä. Siellä kalastamiseen tarvitset Sirkka–Köngäs -kalastuskunnan luvan.
  • Parhaiten Levin kalat syövät juhannuksen tienoolta eteenpäin, kun vedet alkavat laskemaan. Himpun haasteellisempaa kalastus on loppukesästä, kun vesien lämpötila on korkeimmillaan.
  • Muista myös opastetut kalaretket, jotka vievät jopa erämaan legendaarisille tammukkapuroille!

Muista hoitaa lupa -asiat kuntoon !

  • Kaikkien 18–64 -vuotiaiden täytyy suorittaa valtion kalastuksenhoitomaksu. Maksu on 7 €/vrk tai 22 €/vuosi.
  • Useissa paikoissa vaaditaan myös aluekohtainen kalastuskunnan lupamaksu. Levin alueen luvista saat lisätietoja ja pystyt ne myös ostamaan muun muassa Levin Matkailuneuvonnasta.

Johanna Still • Per Lundström

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.