Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Lähiraaka-aineita hyödyntävissä ravintola-annoksissa maistuu Lapin luonto.

1. Hirvi maistuu metsältä

- KOTA-RAVINTOLAN menu vaihtelee sen mukaan, mitä raaka-aineita olemme saaneet. Kaikki ainekset tulevat 150 kilometrin sisältä. Keräämme yrttejä, marjoja ja syötäviä kukkia, käytän ruuissani esimerkiksi paljon siankärsämöä ja mesiangervoa. Kalaa ja kuningasrapua saamme suoraan Jäämeren siimakalastajilta ja riistaa metsästäjiltä, härkää ja lammasta läheisiltä farmeilta.

Haluan pitää maut intensiivisinä ja puhtaina. Ruuasta maistaa, onko se tehty rakkaudella. Ruokaa tehdessä pitää koko ajan maistaa: juuresten ja yrttien makuun vaikuttaa aina se, missä maaperässä ne ovat kasvaneet, ja jokainen kala ja eläin on yksilö.

Rakkaudella ja viimeisen päälle tehty ruoka tekee syöjänsä onnelliseksi.

Sami Salonen / Kota

Tee varaus: 020 798 3470

2. Esillepano on osa kokemusta

- JÄNGÄLLÄ-RAVINTOLA tuo lappilaista ruokaperinnettä tähän päivään.Keskitymme puhtaisiin makuihin ja lähiruokaan. Poronliha tulee Raattamasta ja villisika Kittilän Kaukosesta. Syksyisin ostamme sieniä ja marjoja paikallisilta. Käytämme marjoja paljon: ne ovat maailman mittakaavassakin uniikki raaka-aine. Mistään muualta ei saa niin puhtaita marjoja kuin Lapista.

Esillepano on tärkeää. Kampasimpukka-annoksemme on paitsi maukas myös kaunis. Siinä on voimakkaita makuja ja tekstuureja.

Simpukkamme sukelletaan Jäämerestä, ne tulevat meille elävinä ja avataan ja paistetaan vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Tuoreen kampasimpukan maku on raikas ja aavistuksen kermainen. Sitä ei pakastesimpukoissa ole.

Sampsa Turtiainen / Jängällä

Tee varaus: info@jangalla.fi, 044 0860 090 

3. Vuodenkierto kertoo tarinan

- HALUAMME TEHDÄ sesonkimenuja, joissa näkyy paikallinen vuodenkierto ja sen raaka-aineet. Sesonki tuo ruuan ympärille tarinan, jota on helppo kertoa myös asiakkaille. Korvasienet on kerätty täältä läheltä, mutta Lapissa Jäämeren kuningasravutkin ovat lähiruokaa. Huomenna menemme keräämään jäkälää läheisistä kivenkoloista, joihin porot eivät yllä. Kun jäkälät pestään ja friteerataan, ne voi syödä.

Kaiken ruuan pitää olla sellaista, että kun syömme sitä itse, olemme että vau. Kikkailu ei ole itsetarkoitus, mutta haluamme kokeilla erilaisia tekniikoita ja yhdistelmiä. Kun keittiössä on hyvä meininki, se näkyy lautasella.

Lauri Närhi ja Joonas Mantila / Aurora Sky

Tee varaus: reception@leviniglut.fi, 045 162 5606

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.