Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Lapin kesä oli Levillä vuonna 2014 erityisen kiivastahtinen. Yöttömän yön ja vihreän tunturimaiseman keskellä rakennettiin ei enempää eikä vähempää kuin uutta hiihtokeskusta hiihtokeskuksen sisälle. Aikaiseksi saatiin erityisesti perheitä ja aloittelevia laskijoita kattavasti palveleva alue.

Kaudella 2014–2015 huipulle pääsee Etelärinteillä ensimmäisen kerran tuolihissillä. Kuuden hengen kuomullisessa hississä on mukana kaikki mausteet – muun muassa istuinlämmitys, suojakupu ja hissiin siirtymistä helpottava lähtömatto. Uudistuksia on myös rinteissä: matkalla ylhäältä alaspäin voi jatkossa ottaa yhä laajempia kurveja, sillä esimerkiksi 8.4-rinnettä on levennetty huomattavasti.

Etelärinteille tulee myös oma Leevilandia (Lastenmaa löytyy jo Eturinteiltä). Turvallinen katettu mattohissi vie aloittelevat laskijat juuri sopivan korkealle – eli matalalle, jotta tulevaisuuden tähdet voivat hyvillä mielin treenata käännöksiä, jarrutuksia ja muita laskemisen perusjuttuja.

Yhä parempaa palvelua

Kehityksen määrä ei lopu hissiin ja rinteisiin. Etelärinteiden alueelle syntyy täysin uusittu palveluiden keskus South Point, josta löytyy muun muassa vuokraamo, lipunmyynti, Levi.Shop, hiihtokoulu sekä päivähoitopiste perheen pienimmille. Rinneravintola Sivakka laajenee Cafe Sivakalla.

Lapsiperheiden viihtyvyyttä on ajateltu alueelle saapumisesta lähtien, kertoo Levin rinneyhtiön Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari. Auton voi ajaa leveäruutuiseen lapsiparkkiin, joka sijaitsee Leevilandian välittömässä läheisyydessä. Siitä on helppo siirtyä rinteeseen tai vaikkapa vuokraamoon.

– Suunnitelmissa on hyödyntää uuden tuolihissin noin 700 m2:n kokoista tuolivarastoa päivisin niin, että se toimii taukotilana asiakkaille. Tilasta on isojen ikkunoiden kautta suora näkymä Leevilandiaan, joten vanhemmat voivat myös istahtaa alas hengähtämään myös silloin, kun jälkikasvu haluaa jäädä vielä rinteeseen.

Turvallisia elämyksiä kaikentasoisille

– Etelärinteet ovat aina olleet erityisesti ulkomaalaisten asiakkaidemme suosiossa, sillä pitkinä ja loivina ne tarjoavat turvallisen ja miellyttävän elämyksen kaiken tasoisille laskijoille, Palosaari kertoo.

Uudistuksissa onkin kuunneltu juuri asiakkaiden ääntä. Tuolihissiä on heidän antamassaan palautteessa kaivattu alueelle jo kauan, ankkurihissillä huipulle matkaaminen kun koetaan usein vaikeaksi. Asiakkaiden mieleen on varmasti myös jonojen vähentäminen; uusi hissi moninkertaistaa alueen hissikapasiteetin.

– Uusi, moderni ilme ja laajentuva palvelutarjonta vastaavat entistä paremmin asiakkaidemme tarpeisiin ja erityisesti kansainväliseen kysyntään. Jatkossa Levillä voi nauttia yhä monipuolisemmista ja kattavammista rinne-elämyksistä yhdellä hissilipulla, Palosaari jatkaa.

Etelärinteiden alue kytkeytyy näppärästi myös muihin rinnealueisiin. Uuden tuolihissin yläasemalta on esimerkiksi suora yhteys gondolihissin ala-asemalle. Kun luottamus omiin taitoihin kasvaa, voi Etelärinteiltä siis siirtyä nauttimaan vauhdin hurmasta esimerkiksi maailmankuuluun World Cup -rinteeseen.

Eikä siinä vielä kaikki

Etelärinteiden uudistushanke käynnistyi jo vuonna 2000, kun entisen hissin ala-asemalle tehtiin massanvaihto. Monet tälle kaudelle valmistuvista uudistuksista olivat itse asiassa suunnitelmissa jo tuolloin, mutta nyt nähtiin, että ne oli vihdoin toteutettava.

Rakennustyöt on toteutettu paikallisten voimin, ja työmaalla on ollut hyvä tekemisen meininki. Työsarkaa on riittänyt, sillä rakennettava alue on ollut kooltaan valtava. Uudistushanke onkin rinneyhtiön historian suurin yksittäinen investointi.

Vaikka iso osa uudistuksista on asiakkaiden käytössä jo tällä kaudella, jatkuu alueen kehittäminen myös tulevaisuudessa. Kesällä 2015 on suunnitteilla uudistuksia, kuten sompahissin siirtäminen lähemmäs Lastenmaata sekä uuden, ison Snow Parkin rakentaminen nykyisen Aurinkohissin vasemmalle puolelle.

– Yhdessä nämä kaikki muutokset tekevät Etelärinteistä todella hiihtokeskuksen hiihtokeskuksen sisällä.

Lukuja tuolihissistä:

  • Kapasiteetti 3 000 henkilöä/tunti
  • 99 kuuden istuttavaa hissimoduulia
  • Nopeus 5 m/s
  • Korkeusero 282,3 m
  • Pituus 1 711,3 m
  • Nousu huipulle kestää hieman runsaat 5 ½ minuuttia

Muita Etelärinteiden lukuja:

  • South Point-palvelurakennuksen koko 1 085 m2
  • Työmaan pituus 1,8 km
  • 8.4-rinteen leveys 50–60 m, automaattilumetus
  • Hankkeen kokonaiskustannukset 11 milj. €

Teksti: Johanna Still

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.