Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Arkikielessä puhumme Suomen neljästä vuodenajasta, joista jokainen kestää keskimäärin kolme kuukautta. Hiukan syvempi sukellus ilmastotieteiden maailmaan osoittaa heti, että vuodenajat sinällään voidaan määritellä kahdella eri tavalla, termisesti ja tähtitieteellisesti.

Termiset vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilan perusteella. Tästä tarkastelukulmasta käsin talvi toden totta vie näyttävimmän korren vuodenaikojen pituusmittelössä, sillä talveksi lasketaan kaikki se aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee nollan alapuolelle.

Tähtitieteelliset vuodenajat johtuvat taas siitä, että maapallo vastaanottaa kiertoradallaan eri kuukausina eri määrän auringon valoa. Syksy päättyy talvipäivän seisaukseen noin joulukuun 21. päivänä. Alkaa astronominen talvi, joka loppuu kevätpäivän tasaukseen noin 90 vuorokautta myöhemmin.

Lumihiutaleiden samanlaisuudesta

Kun keli jäähtyy, alkaa jään ja lumen aikakausi. Lunta muodostuu sadepilvissä, kun pilvien lämpötila on –5 ja –20 asteen välillä. Tässä lämpötilassa pilvet koostuvat pienistä jäähiukkasista ja alijäähtyneistä vesipisaroista. Vesihöyryn jäätyessä jäähiukkasista kasvaa jääkiteitä ja niistä rakenteeltaan kuusikulmaisia lumikiteitä.

Kiteiden muoto vaihtelee fysikaalisten olosuhteiden, kuten kosteuden ja tuulen, mukaan. Kiteet liittyvät toisiinsa mitä moninaisimmiksi yhdistelmiksi, kunnes niistä tulee niin raskaita, että ne putoavat maahan lumihiutaleina.

Vuonna 1988 yhdysvaltalaiset ilmatieteilijät väittivät löytäneensä kaksi samanlaista lumikidettä. Periaatteessa se on mahdollista, mutta useista lumikiteistä koostuvissa lumihiutaleissa on yleensä niin paljon molekyylejä, että kahden identtisen hiutaleen muodostumista pidetään hyvin epätodennäköisenä.

Kovalla pakkasella lumikiteissä on paljon sakaroita, jotka murtuvat jalan alla aiheuttaen “narskuntaa”. Lauhemmalla säällä sakaroita on vähemmän, ja nollaa lähestyttäessä paine jalan alla sulattaa osan sakaroista vedeksi, joka toimii narskumista vähentävänä liukasteena.

Pakkanen ei nouse eikä laske

Väärinkäsitysten välttämiseksi Ilmatieteen laitos suosittaa käyttämään ilmaisuja pakkanen heikkenee tai kiristyy. On myös syytä muistaa, että silloin, kun puhutaan pakkasesta, ei käytetä miinusmerkkiä.

Termi paukkupakkaset juontuu veden laajenemisesta sen jäähtyessä. Vettä voi olla esimerkiksi seinänraoissa, ja sen laajentuessa jäätyessään syntyy paukkuva ääni. Käsite tulipalopakkanen johtunee taas siitä, että pakkassäällä lämmitetään enemmän kuin normaalisti, ja se lisää tulipalojen määrää. Näin oli tilanne erityisesti silloin, kun puulämmitys oli normi. Nykyisin pakkasella tulipaloja voi synnyttää lisääntynyt sähkön ja lämmittimien käyttö.

Siitä suomalaiset tykkää?

Anu on talvifani henkeen ja vereen, ja on jopa antanut tatuoida lumihiutaleen käsivarteensa. Markus puolestaan noudattaisi mieluummin karhujen tapaa nukkua koko vuodenajan yli.

Anu:

”Talvella säävariaatiota on enemmän kuin kesällä, ja kaikki voi muuttua tunnissa. Elämänrytmi on verkkaisempi. Eri lumisateet kuulostavat erilaisilta ja pakkasen narskunnalla on kymmeniä sävyjä niin kuin myös pimeydellä. Ja jokainen valonsäde on todella erityinen! Talvesta on helppo nauttia jos varustus on kunnossa. Rakastan pulkkamäkeä ja lumitöiden tekemistä, se on parasta hyötyliikuntaa ikinä!”

Markus:

”On rasittavaa kun talvella suuri osa arjen energiasta menee siihen, että yrittää pysyä pystyssä. Kadut ja muut yleiset ulkotilat tyhjenevät ihmisistä ja elämä siirtyy kauppakeskuksien kaltaisiin sisätiloihin. Talven väriskaala on mielestäni ankean olematon. Kyllä minäkin esimerkiksi laskettelusta ja takkatulesta pidän, mutta kaipaan sellaista spontaania toimintaa, että voi astua ulos ovesta seikkailemaan ilman puolen tunnin hikoilua ja valmistautumista.”

Mia Keurulainen • Avalon

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Tieteen kuvalehti

arkisto

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.