Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.

ULKONA KEVÄTAURINKO lämmittää hankia ja Raudusjärven luminen pinta hohtaa kirkkaana. Sisällä järven rannalla olevassa kodassa Jukka Laapotti ottaa puuhalon tiukkaan otteeseen toi­seen käteensä, toiseen puukon. Sitten hän veistää halon kyljestä irti ohuenohuita puusiivuja, jotka kaartuvat kierteelle. Niitä kutsutaan kiehisiksi ja ne nopeuttavat tulen syttymistä.

- Partiossa opittua, Jukka sanoo iloisesti.

Ei aikaakaan, kun kodan keskellä tulipesässä räiskyvät kunnon lieskat. Tuli luo ympärilleen oman taikapiirinsä, puut poksahtelevat. Muuten on täysin hiljaista.

Porontalja lämmittää pepun alla ja pian Jukka laittaa veden kiehumaan keittoa varten, ojentaa kuksallisen lämmintä mehua, joka tuoksuu herukalle. Kuppi lämmittää käsiä ja höyry kasvoja.

Kyllä kelpaa.

Ei ihme, että maailman rikkaimmat ihmiset kääntyvät usein Jukan puoleen, kun haluavat viettää Lapissa laatuaikaa – hetkiä, joissa jokainen yksityiskohta on otettu huomioon.

Jukka pyörittää vaimonsa Riikka Laapotin kanssa Mettänväki­nimistä yritystä, joka tarjoaa vip­tason hosting­palvelua ja erilaisia luontoelä­myksiä, joista osa löytyy Levin viikko­ohjelmasta. Heidän vierainaan on ollut niin pop­tähtiä kuin kuninkaallisia. Mutta olivat vieraat ketä hyvänsä, Laapotit pitävät aina huolen, että asiakas kokee jotain unohtumatonta.

- Elämykset syntyvät siitä, että asiat tuntuvat, tuoksuvat, kuulostavat ja maistuvat joltain, Jukka sanoo.

Yksi Mettänväen erikoisuuksista on ruoan laittaminen avo­tulella – se on jo itsessään elämys. Kodassa ruoan valmistumisen seuraaminen täyttää kaikki aistit.

Jukka on alunperin kokki ja tehnyt jatko­opintoja ruoan val­mistamisesta avotulella. Hän jos joku osaa opettaa, miten kuka tahansa saa tehtyä tulilla helposti paitsi maittavan aterian mutta myös luotua unohtumattoman elämyksen.

LEVILTÄ LÖYTYY LUKUISIA KOTIA, joissa pääsee kokeilemaan ruoan laittamista avotulella. Kätkätunturin juurella on kauniilla paikalla Korkeaniemen laavu, jonne kuka tahansa saa mennä vapaasti. Muista tulitikut!

Helppo porokeitto

Mettänväen Jukka Laapotin reseptillä porokeitto syntyy avotulella hetkessä ja vie kielen mennessään.

Tarvitset:

  • Vettä
  • Luomu-peruna-juurespussin
  • Maustepippuria
  • Suolaa
  • Laakerinlehtiä
  • Kylmäsavuporoa tai poronkäristystä
  • Kanttarellituorejuustoa
  • Puolukoita ja persiljaa koristeeksi

Laita vesi kiehumaan ja mausta se mauste­pippurilla, suolalla ja muutamalla laakerin­lehdellä. Kaada sekaan peruna­juurespussin sisältö. Anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Sekoita kiehumisen aikana kanttarelli tuorejuustoon puolukoita ja persiljaa ja pyöritä tahnaksi. Lisää keittoon loppuvaiheessa poro, anna hautua hetki. Kaada lautasille, asettele päälle nokare kanttarellituorejuusto­puo lukka­persilja­tahnaa ja koristele puolukoilla ja persiljalla.

- Kun laitat ruokaa avotulella, älä tee sitä kiireellä Jukka Laapotti neuvoo.

VINKKI: Haluatko kokeilla rehdä ohjatusti ruokaa luonnossa? Varaa ohjelmasi levi.fi

Miten elämys syntyy?

Mettänväki Oy»

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.