Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Näin pukeudut pakkasella

20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

1. Korvat haihduttavat valtimoiden lisäksi kehosta eniten lämpöä: suojaa ne hyvällä pipolla tai hatulla, joka laskeutuu korvien yli. Kovilla pakk-silla paras on karvalakki. Lasketellessa kypärän alle kannattaa pukea ohut pipo, joka on fleeceä tai wind stopper -materiaalia.

2. Kaula pitää muistaa suojata hyvin, sillä siellä menee isoja verisuonia, jotka kuljettavat verta koko kehoon. Tuubihuivi on hyvä, sen voi vetää tarvittaessa myös suojaamaan kasvoja.

3. Ihoa vasten tuleva kerros on tärkein. Keho tuottaa lämpöä ja alimman kerroksen tulee pitää lämpö iholla. Jos et hikoile paljon, merinovilla-kerrasto on pakkasella paras. Se pitää myös kosteana lämpöä. Jos liikut ja hikoilet paljon, tekniset alusvaatteet siirtävät hikeä iholta pois.

4. Pue merinovillan päälle hengittävä kerros, esimerkiksi fleeceä. Fleeceissä on isoja laatueroja. Hyvä fleece ei ole liian kovaa vaan pehmeää ja huokoista.

5. Fleecen tai muun teknisen kakkoskerroksen päälle on hyvä pukea joko keinokuituinen, tuulta pitävä takki tai untuvatakki. Valitse takki käyttötilanteen mukaan: untuva ei lämmitä märkänä. Katso, että takissa on hyvä huppu, jonka saa vedettyä pipon tai hatun päälle kovalla pakkasella. Hyvä huppu suojaa myös kasvoja.

6. Jaloissa pätee sanonta cotton kills. Valitse puuvillan sijaan villainen sukka ihoa vasten, sen päälle vielä keinokuituinen sukka. Kovimmilla pakkasilla käytän itse akullisia lämmittäviä pohjallisia. 

7. Hanskoista lämpimimmät ovat kinnasmalliset, joihin jää riittävästi tilaa. Kintaiden alle voi pukea vielä villasormikkaat. Hansikkaiden varsien on hyvä olla pitkät, jotta nekin lämmittävät ranteita.

8. Kenkien pitää olla riittävän tilavat, jotta jalkojen verenkierto säilyy hyvänä – kovalla pakkasella kokoa tai jopa kahta normaalia kenkäkokoa isommat. Pohjan on oltava mahdollisimman paksu, se eristää kylmästä maasta. Irrotettava sisäkenkä on plussaa: sen saa helposti kuivumaan. Hiihtomonojen päälle voi pukea oikein kylmällä lämmittävät kuorikangastossut, joita myydään urheiluliikkeissä.

MIIA VETÄÄ HIIHTOTUNTEJA aina marraskuulta huhti–toukokuulle keleistä riippuen. Hänet tavoittaa Levin Hiihtokoulun kautta ja instasta @feathersfromthearctic.

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.