Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Pyöräilymaine sen kuin paranee

Levillä ei tarvitse olla lähellekään ammattipyöräilijä hypätäkseen kaksipyöräisen ohjaksiin. Maastopyöräilystä kaavaillaan lähivuosien kesän todellista hittiä.

Kesän kiehtovissa maisemissa kelpaa olla maastopyörän satulassa. Tunturikylässä ja sen lähettyvillä kun on polkemisväyliä maastoon ja maantielle.

Jos ei halua välttämättä kurvailla omalla pyörällä, sopivan kulkupelin voi vuokrata kätevästi joko Zero Pointin tai Bike Parkin vuokraamosta. Pyörävalikoima on laadukas ja se palvelee niin pieniä kuin suuriakin pyöräilijöitä.

– Pelkästään alamäkipyöriä on Levillä vuokrattavana lähes 30 kappaletta. Valikoimasta löytyy jokaiseen tyyliin sopiva pyörä, tuore yrittäjä Jari ”Kide” Kiiskinen kertoo.

Eri tarpeista lähtevälle pyöräilylle on alueella entistä enemmän kysyntää. Matkailijat ovat uteliaita kuulemaan etenkin hyviä reittivinkkejä. Lähivuosien aikana Levillä onkin tarkoitus kartoittaa entistä enemmän maastopyöräilyreitistöä kesämatkailijoille.

– Se on selvää, että saatavilla on jossakin vaiheessa juuri pyöräilyyn tarkoitettuja karttoja, yhtenä puuhaajana asiassa oleva Kide uskoo. Sekä kunnalla että päätoimijoilla, kuten Levin Matkailu ja Levi Ski Resort, on vahva tahtotila asian kehittämiseksi. Levillä on jo muutenkin laadukas maine pyöräilijäpiireissä.

– Esimerkiksi norjalaiset ja ruotsalaiset keskustelevat netin pyöräilysivustoilla paljon Levistä. Palvelut ovat täällä kesällä hyvät ja laadukasta mökki- ja hotellimajoitusta löytyy huokeaan hintaan.

Matala kynnys lähteä mukaan

Kiden tuore ohjelmapalveluyritys Kide Adventure tarjoaa tänä kesänä ohjattua pyöräilyä. Ohjelmassa käydään pyöräilemässä 6–10-hengen ryhmissä noin 10 kilometrin LEVI24-reitti, jota maustetaan vielä Immeljärven ympäri tehdyllä lenkillä.

– Kilpailureittiä halutaan tehdä tutuksi myös matkailijoille, sillä se on monipuolinen ja hyvin lajin pariin johdatteleva reitti, Kide painottaa. Maastopyöräilyohjelma on suunnattu ennen kaikkea lajista kiinnostuneille kesämatkailijoille.

– Tarkoitus on saada maija- ja mattimeikäläisille makeita fiiliksiä. Ei aktiviteetin tarvitse olla aina niin extremeä, että siinä kokisi hienoja elämyksiä. Haastavuudeltaan ohjelma sopii periaatteessa koko perheelle, joskaan ei aivan pienille lapsille. – Sanotaan, että reitti on sopiva 10-vuotiaasta ylöspäin oleville, Kide kertoo.

Ammattilaisen nuotittaja

Kokemattoman maastopyöräilijän on kaikista helpointa lähteä rennosti ja rohkeasti polkemaan ja tutustumaan itsenäisesti Levitunturin ympäristöön.

– Lähimaastosta löytyy mukavia pururatoja lajiin tutustumiseksi itsekseen. Jos haluaa katsastaa pyörän selässä tunturiympäristöä hieman laajemmin, voi lähteä vaikka kiertämään Kätkätunturia.

– Seuraksi silloin joku, joka tietää minne mennään ja missä pidetään taukoja. Tulee sitten mukava fiilis ja startti harrastukselle, kun ei mene liikaa aikaa oman sijainnin miettimiseen, Kide suosittelee.

Matkailija saa Kiden halutessaan oppaaksi myös haastaville ja vaativille reiteille. Hänen ammattitaitonsa puoleen on kääntynyt esimerkiksi maastopyörällä maailmancupissa menestyksekkäästi kilpaileva Pia Sundstedt.

– Reititin viikkoa aikaisemmin ennen Pian saapumista täältä Leviltä reitin Ylläkselle, jonka ajoimme sitten yökeikkana. Matkan varrella on vaikka ja mitä. Piakin soitti minulle myöhemmin ja sanoi, että reitti oli aika heavy, Kide kertoo.

Reittien kehittelijä

Kide haluaa oman yrityksensä tuovan kesäaktiviteeteista juuri maastopyöräilyn entistä vahvemmin Leville. Toisena kesälajina ovat kajakit.

– Pyörittelin ja kehittelin ideaa pari vuotta ja nyt oli oikea hetki startata yritys, hän miettii.

Fyysisesti Kide Adventure sijaitsee entisessä Rossignolin vuokraamossa, Gondolialueen päärakennuksen alakerrassa.

Palveluja kehittäessä Kiden koekaniineiksi ovat joutuneet luonnollisesti hänen ystävänsä. Yhtenä retkivaihtoehtona on testattu Pokan erämaamökkiä, joka valmistui päämäärätietoisen urakan jälkeen.

– Purin kaksi vuotta sitten Sirkan keskustasta kelomökin ja veimme sen 70 kilometriä Inariin päin. Se on aivan loistava ympäristö rentoutumiseen – siellä ei ole juoksevaa vettä eikä sähköjä!

Tämän upeissa erämaisemissa sijaitsevan, 14 hengelle soveltuvan, mökin testaajat koostuvat jo metsästäjistä, kelkkailijoista ja yritysryhmästä. Tähän yhteyteen löytyy pyöräilyohjelma, jossa kulkuvälineenä on kuuluisa valtionvihreä.

– Minulla on puolustusvoimilta ostettuja pyöriä, eli luvassa on ylevään henkeen sotkettuja pyörämarsseja, Kide nauraa. Samalla voidaan tutustua esimerkiksi Taatsin seitaan, jonne on Kiden mökiltä noin 15 kilometriä metsäautotietä pitkin.

–Poljetaan Taatsin seidalle, käydään läpi sen historia ja vietetään leppoisa nokipannukahvihetki.

Vihreä velikulta

Kide on ylpeä siitä, että kaikki hänen ohjelmissa olevat aktiviteetit ovat ympäristöystävällisiä.

– Kaikissa yritykseni tarjoamissa palveluissa (talvisin offarihiihto ja lumikenkäily) jalanjälki on aina vihreä.

Tarkoitus on työllistää muutaman vuoden sisällä myös muutaman muu työntekijä.

– Haaveena olisi saada haarakonttoreita myös muualle. Tarjoaisimme siellä samat palvelut kuin pääpaikalla Levillä, Kide haaveilee.

Tänä kesänä Kiden rullaavaa tyyliä voi katsastaa myös LEVI24- maastopyöräilytapahtumassa. Intersportin joukkueessa pari vuotta sitten polkenut Kide on ollut viimeiset kaksi kertaa Levin Hiihtokoulu -joukkueen kapteeni.

– Ilman muuta olen mukana. Se on mahtava kilpailu.

Teemu Kytövuori