Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulten metsästäjät

Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

9.00 RENTOUTTAVA AAMIAINEN, JONKA JÄLKEEN HIIHTOA JA LASKETTELUA

Pihalla on grillikota, vastikään rakennettu saunamökki, ja saunan edessä terassi, josta voi katsella lappilaista metsää: kapeina kohoavia havupuita ja kituliaasti kasvavia koivuja. Paul Swallow kaataa itselleen kupin kahvia ja vetää au­rinkolasit silmilleen. Huhtikuun puolessa välissä luminen maasto kylpee kirkkaassa auringonvalossa. Sulanut lumi lirisee alas räystäitä.

- On upeaa kokea täällä jokainen vuodenaika, ne kaikki ovat niin erilaisia. Nyt olemme täällä ensi kertaa keväällä, Paulin vaimo Agnieszka Olek eli Aggie sanoo.

Paul ja Aggie muuttivat Leville kesällä 2018, ja ovat siitä alkaen rakentaneet tänne omaa bisnestään. He tarjoavat yksityisiä revontuliretkiä ihmisille, jotka haluavat nähdä taivaan tulia vain oman pienen seurueensa tai puolisonsa kanssa. Sellainen retki on luvassa myös tänä iltana.

- Meillä on joka päivä paljon tekemistä, mutta täällä on kuitenkin aina aikaa mukavalle kahvihetkelle tai metsä­lenkille koiran kanssa, Aggie sanoo.

Arki on hyvin erilaista kuin mihin Paul ja Aggie Lon­toossa tottuivat.

14.00 KAHVI JA MUNKKI KOTA-BAARISSA

Paul ja Aggie haaveilivat pitkään elämänmuutoksesta ja suunnittelivat bed & breakfastin perustamista.

- Puola, Wales, Slovenia, Ranska, Italia..., Paul luettelee mielessä pyörineitä paikkoja.

Nyt he istuvat kahvilla piskuisen Levin keskustassa kantapaikassaan Kota­-baarissa. He tulevat tänne yleensä lauantaisin, kun haluavat ihmisten ilmoille ja kuuntele­maan rockia.

- Kun pari vuotta sitten tulimme lomalle Leville, tuntui kuin olisimme tulleet kotiin. Rakastuimme paikkaan heti, Aggie sanoo.

Tuolloin pariskunta yöpyi lasi­-igluissa ja katseli öisin revontulia. Muutama vuosi sitten Paul kosikin Aggieta revontulten alla. Jo silloin he miettivät, että jonkun pitäisi järjestää yksityisempiä revontuliretkiä sellaisia hetkiä varten.

Paul työskenteli Lontoossa tieinsinöörinä, Aggie kon­sulttina, mitä hän jatkaa etätöinä myös Leviltä käsin.

Levissä pariskuntaa kiehtovat havumetsät, erämaa ja toisaalta lukuisat aktiviteetit ja valmiit matkailumarkkinat. Lontoossa elämä oli hektistä ja työmatkat nielivät ison osan päivästä. Nyt melkein kaikkialle pääsee vartissa.

15.00 LEVIN HUIPULLE KÄVELYLLE KOIRAN KANSSA. MAKKARANPAISTOA JA NUOTIOKAHVIT.

- Katso, täällä on katajanmarjoja, Aggie sanoo ja tuoksutte­lee vihreiksi jääneitä marjoja sormiensa välissä.

Levin huipulla lumi on paikoin sulanut ja paljastanut alta rakkaa ja varvikkoa. Vieressä laskettelijat ottavat ilon irti vuoden viimeisistä laskettelupäivistä.

Pariskunta rakastaa kokkausta ja odottaa innolla, että pääsisi taas keräämään ja säilömään lakkoja, mustikoita, puolukoita ja sieniä.

Viime syksynä Paul ja Aggie kysyivät paikalliselta pa­pilta, kuka osaisi neuvoa sienistä. Tämän kautta löytyi eräs rouva, joka vei heidät metsään.

Me luulimme, että kaikki suomalaiset ovat jäyhiä kuin Kimi Räikkönen, mutta olemme saaneet valtavasti apua ja uusia ystäviäkin täältä, Paul kertoo.

- En ole vieläkään tottunut siihen, että ihmiset täällä haluavat meidän onnistuvan, Aggie sanoo.

Jackrusselinterrieri Gooseberry viipottaa huomioliivis­sään haistelemaan seuraavaa kivenlohkaretta.

17.00 SAUNA JA SPA

Aggie ja Paul ovat rakentaneet matkailijoita varten pihal­leen pienen span: perinteisen suomalaisen saunamökin, jonka terassin laidassa nököttää puulla lämmitettävä palju. Siinä voi nautiskella vaikka kuusenkerkästä tehtyä kuohu­juomaa.

Ympärillä on neljä hehtaaria suojeltua metsää, joten kylpijöitä katselevat korkeintaan metsän eläimet.

- Vieraat saavat olla täällä rauhassa. Minä päivystän kodassa ja tulen paikalle vain, jos joku soittaa porokelloa, Paul kertoo.

Aggie ja Paul ovat rakentamassa tontille myös omaa taloaan, johon tulee myös muutama vierashuone. Näin he pystyvät palvelemaan matkailijoita myös kesäaikaan revon­tulikauden ulkopuolella.

Pariskunta halusi saunamökistään hyvin perinteisen: sinne ei tule juoksevaa vettä, vaan vesi lämmitetään kiu­kaassa ja pesu hoituu ämpäreillä kaataen.

- Haluamme suosia paikallisia perinteitä ja täkäläisiä yrittäjiä, Aggie sanoo.

19.00 ILLALLINEN LEMPIRAVINTOLASSA

Tuossa ne ovat: lasi­iglut, joissa Aggie ja Paul yöpyivät ollessaan ensi kerran Levillä. Tällä kertaa he halusivat tulla Levin Iglujen Aurora Sky ­ravintolaan, joka on yksi heidän suosikeistaan.

- Tulemme tänne, kun tekee mieli laittautua ja pukeutua hyvin. Ruokakin on herkullista, Aggie kertoo.

Yläkerran lasi­ikkunoista avautuvat metsämaisemat ja avara taivas, ja täällä voi hyvin nähdä pimeällä myös revontulia.

Aggie kertoo, että talven kaamosaika oli ilman revontu­liakin lumoavan kaunis. Sen värikkyys yllätti heidät. Vaikka päivällä on vain 4–5 tuntia valoa, varsinkin auringonlaskun aikaan horisontti voi loimuta vaikka kirkkaanpunaisena tai kylpeä vaaleanpunaisessa hattarassa.

Paul saa eteensä annoksen, jossa on poropotkan lisukkeena poron ravintoa: puolukkaa ja jäkälää. Aggie syö rautua maa­artisokan ja kuningasrapujen kera.

Täytyy tankata, sillä tänään pitää jaksaa valvoa.

23.00 REVONTULIRETKELLE ERÄMAAHAN

Useimmiten Paul hakee asiakkaat maasturillaan puoli kym­menen maissa, mutta huhtikuussa aurinko painuu mailleen vasta keskiyön jälkeen.

Paulista on kehkeytynyt taitava revontulten metsästäjä: hänen puhelimensa on täynnä erilaisia sää­ ja revontuliap­peja, joita hän vertailee ja arvioi niiden perusteella pilvien rakoja.

- Noin 85 prosentissa reissuja näemme revontulia. Jos ennuste on huono, ilmoitan asiakkaille etukäteen.

Reitin Paul valitsee sääennusteen mukaan. Tarvittaessa hän ajaa asiakkaiden kanssa vaikka Norjaan asti.

Nyt maasturin nokka kulkee Leviltä luoteeseen kohti Pallas­Yllästunturin kansallispuistoa. Paul kaartaa hotelli Pallaksen pihaan, jota kuu valaisee. Täältä näkee hyvin moneen ilmansuuntaan.

Aggie kaivaa kameran esille ja alkaa kuvata pimeää taivasta. Kamera havaitsee sellaisia vienoja revontulia, joita ihmissilmä ei näe. Kuvat antavat osviittaa, mihin suuntaan kannattaa jatkaa.

- Mennään meidän vakipaikkaamme, Paul sanoo ja käynnistää auton.

Tienvarren levähdyspaikalta näkee pitkälle. Toisella puolella taivasta loistaa kuu, toisella auringonlasku väreilee edelleen oranssina viivana taivaanrannassa. Ja kuin käsi­kirjoituksen mukaisesti taivas aloittaa esityksensä niiden välissä puoli yhden aikaan yöllä.

- Katso, tuolla, Aggie osoittaa kuusten taakse.

Vihreä revontulivana leijailee pimeän kuusikon yllä kuin haituvainen pilvi. Pian tunturimaiseman päältäkin kohoaa revontulia. Näyttää siltä kuin joku olisi sytyttänyt valtavan vihreän nuotion, joka lähtee leviämään.

Revontulet tanssahtelevat hetken taivaalla, tulevat ja me­nevät. Nämä voivat hyvin olla kevään viimeiset revontulet.

Paul ja Aggie nojaavat toisiinsa ja katsovat taivaalle. Kaikkialla on hiirenhiljaista.

- Hei hei revontulet. Nähdään taas elokuussa, Aggie sanoo.

Revontulten metsästäjät

Levi Foxfires»

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.