Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Ruskan paloa Lapin luonnossa

Ensimmäiset kirpeät pakkasyöt taikovat Lapin luonnon hehkuviin punaisen, keltaisen, okran, ruskean ja oranssin sävyihin. Vain ikivihreät havupuut pitävät arvokkaasi pintansa, kaikki muu kasvillisuus osallistuu väri-ilotteluun täysin palkein.

Ruskamaraton

Ruskan viikko-ohjelma

Ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. Ensilumi muuttaa kaiken valkoiseksi, yleensä lokakuussa.

Ilmiö syntyy valon hiipumisesta ja ilman kylmenemisestä. Kasvit valmistautuvat pitkään talveen, lehtivihreä kulkeutuu lehdistä oksiin, runkoon ja juuriin, ja näin väriaineet pääsevät hehkumaan lehdissä. Mitä kovemmat yöpakkaset ja kuivemmat ilmat ovat, sitä kirkkaampi on väriloisto.

Luonnon aarreaitta

Ruskan paloa säikähtävät paitsi ihmiset myös eläimet. Metsän linnut pakenevat hehkua rytöön, havumetsien tiheikköihin, ja kalat hakeutuvat syvänteisiin. Väriloisto on myös monelle lajille merkki muutosta lämpimämmille maille.

Levillä voi Ruskan aikaan kerätä hyvällä onnella marjojakin, mikäli pakkanen ei ole vielä päässyt puraisemaan. Marjastus on jokamiehenoikeus. Suomalaiset poimivat ahkerimmin mustikkaa, puolukkaa, hillaa ja vadelmaa.

Syksyn väriloistossa kylpevät vaarat houkuttelevat liikkumaan ja viihtymään – marjakorin kanssa tai ilman! Ruska lataa värein akut, jotta jaksaa jälleen vastaanottaa uutta vuodenaikaa.

Kalajutut syntyvät täällä

Miltei koskematon luonto tarjoaa upeat puitteet metsästykseen ja kalastukseen. Levillä ja sen läheisyydessä sijaitsee paljon järviä, lampia, jokia ja pikku puroja. Kaikista löytyy kalaa. Ilman suurempia puheita: parhaat kalajutut syntyvät täällä!

Lähellä Levikeskusta sijaitsevat Sirkka- ja Levijärvi, joista kalastajan onkeen tarttuu ahventa, haukea ja siikaa. Immeljärvi on puolestaan Levi- ja Kätkätuntureiden välissä keskellä tunturikeskusta. Yleiset saaliskalat Ounasjoella ovat harjus ja taimen. Saaliiksi on saatu jopa yhdeksän kilon taimenia, jotka tutkimuksissa on todettu olevan Ounasjoen omaa alkuperäiskantaa.

Kapsajoki sopii heittokalastukseen, perhokalastukseen sekä retkeilyyn ja melontaan. Kalastusalueella on pituutta 30 kilometriä. Kapsajoki on kuuluisa erämainen taimenjoki, joka entisöitiin uiton jäljiltä 1994. Jokea hoidetaan harjuksen ja taimenen poikasistutuksin. Erinomainen tapa tutustua Kapsajokeen on laskea se kanootilla.

Anna virran viedä

Virtaava vesi on luonnon voimanosoitus. Se kiehtoo ihmisen mieltä ja haastaa kokeilemaan omia rajojaan. Levi ja lähialueet tarjoavat melontamahdollisuuksia sekä aloittelevalle että jo jonkin verran lajia harrastaneelle. Alueen joet (Ounasjoki, Kapsajoki, Loukinen, Aakenusjoki) ovat helppoja retkimelontajokia, joissa kosket ovat luokkaa I. Aakenusjoki on kuitenkin loppukesästä vähävetinen, joten melontareissu tälle joelle kannattaa tehdä alkukesästä.

Kapsajoki tunnetaan myös hyvänä kalajokena – kanootin vuokraus voi olla kalastajallekin keino päästä aivan uusille alueille!

Levin ohjelmapalveluyrittäjät järjestävät opastettuja retkiä sekä vuokraavat varusteita omatoimiseen melontaan joko kuljetuksien kanssa tai ilman. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa alueen vesitilanne, varsinkin jos suunnitelmissa on lähteä melomaan vasta loppukesästä tai alkusyksystä, jolloin vedet ovat alueen joissa alimmillaan.

Tilanteen voit tarkistaa valtion ympäristöhallinnon ylläpitämältä nettisivulta. Vesitilanne päivittyy sivustolle aina kuukauden vaihteessa. Neuvoja ja karttoja voi kysellä myös Levin Matkailuneuvonnasta.

Luontopolut vievät väriloistoon

Ruska tulee eri alueille ja puu- ja pensaslajeille hieman eri aikoihin. Lapissa ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla.

Huippupolku alkaa Gondolihissin yläasemalta ja kiertää myötäpäivään Levitunturin huipun. Polku on vajaan kilometrin pituinen maiseman ihailu polku. Polulla on kuusi lepopaikkaa ja yksi tulistelupaikka.

Jääkausi/Geologinen polku alkaa kongressi- ja näyttelykeskus Levi Summitin pihalta ja kiertää Levitunturin myötäpäivään puurajan tuntumassa ja palaa Levi Summitin pihaan. Polku kulkee muun muassa Poro Parkin tarha- alueen läpi.

Entisaikojen eloa -polku alkaa Zero Pointin pihasta kiertäen tunturin juurella myötäpäivään takaisin lähtöpaikkaan 18 kilometrin matkan. Polku kulkee Poro Parkin tarha-alueen läpi ja siinä on mahdollisuus tutustua lähes luonnontilaisissa oloissa oleviin poroihin.

Gondolihissillä maisemamatkalle

Maiseman ihailuun pääsee gondolihissillä niin pyörätuolilla liikkuvat kuin lapsiperheet lastenvaunujen kanssa. Levin maailmancupkisarinteen vieressä nousee 6-hengen näköalahissi, josta näkyvät järvialueiden lisäksi naapuritunturit Pallas, Aakenus, Olos ja Ylläs.

Hissi kulkee leppoisasti jopa 20 metrin korkeudella tunturin länsireunaa pitkin. Korkeuseroa ala- ja yläaseman välille kertyy 302 metriä. Hissilinjan alapuolella kulkevat Levi Bike Parkin erilaiset pyöräilyreitit.

Gondolin kiertoajelu kestää noin 20 minuuttia. Yläasemalla voi nousta hissistä ja käydä kävelemässä kesätunturissa. Yläaseman mielenkiintoisia tutustumiskohteita näköalojen lisäksi ovat Ravintola Palovartija sekä tunturin laen kiertävä Huippupolku.

Se sopii myös lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa kulkevalle. Hissiliput myydään alaaseman Alpine Caféssa. Myös pelkkiä alasmenolippuja myydään yläasemalla.

Sauvakävely vaatii pokkaa

Sauvakävely on tuttu laji jo 1,5 miljoonalle suomalaiselle. Kynnys sauvakävelyn aloittamiseen on matala: laji sopii hyvin kaikenkuntoisille liikkujille. Välineiksi tarvitaan vain kävelysauvat ja mukavat kengät. Ja asenne haastaa itsensä.

Suomalainen sauvakävely kulkee vuorohiihdosta tutulla rennolla tekniikalla, jossa sauvojen käyttö antaa kävelylle rytmin, askelille lisää pituutta ja vauhtia. Moni kysyykin sauvakävelijöiltä: ”Eikös teidän sukset ole jääneet kotiin?”.

Mutta tavallisen kävelyn monet elementit tehostuvat sauvojen myötä ja kävelytekniikka hioutuu usein tasapainoisemmaksi. Levillä sauvakävelijöille löytyy paljon reittejä kävelyteistä ja poluista lähtien.

Ruskan ajan puuhaa

 • marjastus ja sienestys
 • luonnon tarkkailu
 • metsästys ja kalastus
 • vaellus ja retkeily
 • mönkijäajelut
 • golf
 • pyöräily  
 • sauvakävely
 • sauna & hyvinvointihoidot
 • herkuttelu 

Ruskan ajan tapahtumia

 • Ruskamaraton 
 • Staalon Teatterifestit 

Kati Klaavuniemi • Kimmo Salminen

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.