Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Ruskan paloa Lapin luonnossa

Ensimmäiset kirpeät pakkasyöt taikovat Lapin luonnon hehkuviin punaisen, keltaisen, okran, ruskean ja oranssin sävyihin. Vain ikivihreät havupuut pitävät arvokkaasi pintansa, kaikki muu kasvillisuus osallistuu väri-ilotteluun täysin palkein.

Ruskamaraton

Ruskan viikko-ohjelma

Ruska nousee syyskuun alkupuolella päivä päivältä öiden viiletessä soilta tunturiin. Kauneimmillaan värinäytelmä on syyskuun puolivälin aikoihin, joskus kuun lopulla. Ensilumi muuttaa kaiken valkoiseksi, yleensä lokakuussa.

Ilmiö syntyy valon hiipumisesta ja ilman kylmenemisestä. Kasvit valmistautuvat pitkään talveen, lehtivihreä kulkeutuu lehdistä oksiin, runkoon ja juuriin, ja näin väriaineet pääsevät hehkumaan lehdissä. Mitä kovemmat yöpakkaset ja kuivemmat ilmat ovat, sitä kirkkaampi on väriloisto.

Luonnon aarreaitta

Ruskan paloa säikähtävät paitsi ihmiset myös eläimet. Metsän linnut pakenevat hehkua rytöön, havumetsien tiheikköihin, ja kalat hakeutuvat syvänteisiin. Väriloisto on myös monelle lajille merkki muutosta lämpimämmille maille.

Levillä voi Ruskan aikaan kerätä hyvällä onnella marjojakin, mikäli pakkanen ei ole vielä päässyt puraisemaan. Marjastus on jokamiehenoikeus. Suomalaiset poimivat ahkerimmin mustikkaa, puolukkaa, hillaa ja vadelmaa.

Syksyn väriloistossa kylpevät vaarat houkuttelevat liikkumaan ja viihtymään – marjakorin kanssa tai ilman! Ruska lataa värein akut, jotta jaksaa jälleen vastaanottaa uutta vuodenaikaa.

Kalajutut syntyvät täällä

Miltei koskematon luonto tarjoaa upeat puitteet metsästykseen ja kalastukseen. Levillä ja sen läheisyydessä sijaitsee paljon järviä, lampia, jokia ja pikku puroja. Kaikista löytyy kalaa. Ilman suurempia puheita: parhaat kalajutut syntyvät täällä!

Lähellä Levikeskusta sijaitsevat Sirkka- ja Levijärvi, joista kalastajan onkeen tarttuu ahventa, haukea ja siikaa. Immeljärvi on puolestaan Levi- ja Kätkätuntureiden välissä keskellä tunturikeskusta. Yleiset saaliskalat Ounasjoella ovat harjus ja taimen. Saaliiksi on saatu jopa yhdeksän kilon taimenia, jotka tutkimuksissa on todettu olevan Ounasjoen omaa alkuperäiskantaa.

Kapsajoki sopii heittokalastukseen, perhokalastukseen sekä retkeilyyn ja melontaan. Kalastusalueella on pituutta 30 kilometriä. Kapsajoki on kuuluisa erämainen taimenjoki, joka entisöitiin uiton jäljiltä 1994. Jokea hoidetaan harjuksen ja taimenen poikasistutuksin. Erinomainen tapa tutustua Kapsajokeen on laskea se kanootilla.

Anna virran viedä

Virtaava vesi on luonnon voimanosoitus. Se kiehtoo ihmisen mieltä ja haastaa kokeilemaan omia rajojaan. Levi ja lähialueet tarjoavat melontamahdollisuuksia sekä aloittelevalle että jo jonkin verran lajia harrastaneelle. Alueen joet (Ounasjoki, Kapsajoki, Loukinen, Aakenusjoki) ovat helppoja retkimelontajokia, joissa kosket ovat luokkaa I. Aakenusjoki on kuitenkin loppukesästä vähävetinen, joten melontareissu tälle joelle kannattaa tehdä alkukesästä.

Kapsajoki tunnetaan myös hyvänä kalajokena – kanootin vuokraus voi olla kalastajallekin keino päästä aivan uusille alueille!

Levin ohjelmapalveluyrittäjät järjestävät opastettuja retkiä sekä vuokraavat varusteita omatoimiseen melontaan joko kuljetuksien kanssa tai ilman. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa alueen vesitilanne, varsinkin jos suunnitelmissa on lähteä melomaan vasta loppukesästä tai alkusyksystä, jolloin vedet ovat alueen joissa alimmillaan.

Tilanteen voit tarkistaa valtion ympäristöhallinnon ylläpitämältä nettisivulta. Vesitilanne päivittyy sivustolle aina kuukauden vaihteessa. Neuvoja ja karttoja voi kysellä myös Levin Matkailuneuvonnasta.

Luontopolut vievät väriloistoon

Ruska tulee eri alueille ja puu- ja pensaslajeille hieman eri aikoihin. Lapissa ruska on parhaimmillaan yleensä syyskuun toisella viikolla.

Huippupolku alkaa Gondolihissin yläasemalta ja kiertää myötäpäivään Levitunturin huipun. Polku on vajaan kilometrin pituinen maiseman ihailu polku. Polulla on kuusi lepopaikkaa ja yksi tulistelupaikka.

Jääkausi/Geologinen polku alkaa kongressi- ja näyttelykeskus Levi Summitin pihalta ja kiertää Levitunturin myötäpäivään puurajan tuntumassa ja palaa Levi Summitin pihaan. Polku kulkee muun muassa Poro Parkin tarha- alueen läpi.

Entisaikojen eloa -polku alkaa Zero Pointin pihasta kiertäen tunturin juurella myötäpäivään takaisin lähtöpaikkaan 18 kilometrin matkan. Polku kulkee Poro Parkin tarha-alueen läpi ja siinä on mahdollisuus tutustua lähes luonnontilaisissa oloissa oleviin poroihin.

Gondolihissillä maisemamatkalle

Maiseman ihailuun pääsee gondolihissillä niin pyörätuolilla liikkuvat kuin lapsiperheet lastenvaunujen kanssa. Levin maailmancupkisarinteen vieressä nousee 6-hengen näköalahissi, josta näkyvät järvialueiden lisäksi naapuritunturit Pallas, Aakenus, Olos ja Ylläs.

Hissi kulkee leppoisasti jopa 20 metrin korkeudella tunturin länsireunaa pitkin. Korkeuseroa ala- ja yläaseman välille kertyy 302 metriä. Hissilinjan alapuolella kulkevat Levi Bike Parkin erilaiset pyöräilyreitit.

Gondolin kiertoajelu kestää noin 20 minuuttia. Yläasemalla voi nousta hissistä ja käydä kävelemässä kesätunturissa. Yläaseman mielenkiintoisia tutustumiskohteita näköalojen lisäksi ovat Ravintola Palovartija sekä tunturin laen kiertävä Huippupolku.

Se sopii myös lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa kulkevalle. Hissiliput myydään alaaseman Alpine Caféssa. Myös pelkkiä alasmenolippuja myydään yläasemalla.

Sauvakävely vaatii pokkaa

Sauvakävely on tuttu laji jo 1,5 miljoonalle suomalaiselle. Kynnys sauvakävelyn aloittamiseen on matala: laji sopii hyvin kaikenkuntoisille liikkujille. Välineiksi tarvitaan vain kävelysauvat ja mukavat kengät. Ja asenne haastaa itsensä.

Suomalainen sauvakävely kulkee vuorohiihdosta tutulla rennolla tekniikalla, jossa sauvojen käyttö antaa kävelylle rytmin, askelille lisää pituutta ja vauhtia. Moni kysyykin sauvakävelijöiltä: ”Eikös teidän sukset ole jääneet kotiin?”.

Mutta tavallisen kävelyn monet elementit tehostuvat sauvojen myötä ja kävelytekniikka hioutuu usein tasapainoisemmaksi. Levillä sauvakävelijöille löytyy paljon reittejä kävelyteistä ja poluista lähtien.

Ruskan ajan puuhaa

 • marjastus ja sienestys
 • luonnon tarkkailu
 • metsästys ja kalastus
 • vaellus ja retkeily
 • mönkijäajelut
 • golf
 • pyöräily  
 • sauvakävely
 • sauna & hyvinvointihoidot
 • herkuttelu 

Ruskan ajan tapahtumia

 • Ruskamaraton 
 • Staalon Teatterifestit 

Kati Klaavuniemi • Kimmo Salminen

arkisto

Palvelumuotoilun laboratorioksi

01.09.2012 Levi on muotoilun näkökulmasta houkutteleva paikka. Muotoilu ei näy pelkästään arjessa, vaan on vahvasti myös tulevaisuutta.

Viekää minut hoitoon

01.09.2012 Tunturikylä on juuri oikea paikka arjen puristuksessa kirraavan mielen ja jännittyneen kehon huoltamiseen. Toivon, että virkistyt jo tätä juttua lukiessasi.

Ounasjoki - liki 300 kilometriä Lappia parhaimmillaan

15.05.2012 Hyppää kanoottiin, pakkaa mukaan kalastusvälineet ja anna virran viedä. Retki upealle Ounasjoelle on jotain, mikä jokaisen Lapin-kävijän on koettava. Sen kuohuihin pääset tutustumaan helposti myös Leviltä.

Käsitöitä neljässä polvessa

10.01.2012 Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Sakeampaa soppaa

10.01.2012 Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Saamelaisuuden ikkuna maailmalle

10.01.2012 Tammikuussa ovensa yleisölle avannut Samiland on suurin saamelaisuuden esittelykeskus virallisen saamelaisalueen ulkopuolella.

Rinteessä viilettää muodin värikäs kirjo

10.01.2012 Laskettelurinteeseen on tavattu pukeutua lämpimästi, mutta tyylikkäästi, kautta aikojen. Pukeutumiseen on vaikuttanut myös laskettelutapa ja ajan henki. Tyylit ovat vaihdelleet sarkahousuista neonvärisiin haalareihin. Muistatko, mitä sinä laitoit päällesi, kun laskettelit ensimmäisen kerran?

Löylyttääkö

10.01.2012 Istut hyvässä seurassa hämärässä. Kiukaalta kuuluu leppeän löylyn kiireetön sihahadus.

Joko olet tavannut hänet?

01.09.2011 Hiljaa leijailevat maahan hiutaleet kimmeltäen matkallaan. Lepattavat valot kynttilöiden luovat joulun tunnelmaa. Joulupukkiko se ovelle kolkuttaa…

Luontoa lähelle lumikenkäillen

01.09.2011 Talven hittilaji on lumikenkäily. Laji tuo haasteita ja elämyksiä niin aloittelijalle kuin kovakuntoiselle liikkujalle.

Levillä golfataan yöttömässä yössä

15.05.2011 EU:n pohjoisin golfkenttä sijaitsee Levin upeassa luonnon muovaamassa tunturimaisemassa, kimaltelevan järven rannalla. Lapin eksoottinen ympäristö ja pelaaminen vaikka keskellä yötä luovat ainutlaatuisen pelaamiskokemuksen.

Kulttuuria tunturin kupeessa

15.05.2011 Nyt se on, ihana loma! On aika rauhoittua ja unohtaa arjen kiireet ja huolet. Nyt nautitaan Levin luonnosta, kiireettömyydestä ja rauhasta. Haluan nauttia myös kulttuurista, ja sitähän Leviltä löytyy.

Noitamainen juttu

15.05.2011 Kannattaako luikkia käpälämäkeen, jos vaikka marjametsällä kohtaa kummalliseen asentoon vääntäytyneen kannon?

Rentoudu risteilyllä

15.05.2011 Lauttaristeily Ounasjoella on elämys. Vielä rakentamattomana ja puhtaana Kemijoen sivujokena se tarjoaa kalastusmahdollisuuksien lisäksi upeita maisemia ja kansallisperinteitä Levitunturin kohotessa taustalla.