Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Anne Suojanen on toiminut Levillä suosittuna pitopalveluyrittäjänä jo 15 vuotta.

– Tulin Lappiin jo 35 vuotta sitten ensin Kilpisjärvelle ja sitten 80-luvun alussa Kittilään. Ensin toimin eri tehtävissä Levin ravintoloissa, kunnes viimein perustin oman yrityksen Kittilään. Koen olevani lappilainen.

Levillä Anne tunnetaan kaiken huomaavana mökkiläisten muonittajana.

– Asiakkaani ovat pääasiassa yrityksiä, mutta kyllä yksityishenkilötkin ovat huomanneet, kuinka ihana on istua valmiiseen pöytään oman mökin lämmössä. Katan valmiit aamiaiset, lounaat ja päivälliset sillä aikaa, kun asiakkaat ovat riennoissaan. Tarvittaessa myös tarjoilen ja livahdan paikalta, kun tiskikone pauhaa puhdasta jälkeä.

Periaatteeni on, että ruokaa on oltava riittävästi. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun on päivän ollut ulkona, varmasti on nälkä. Tai, jos asiakkaalla on juhlat, huolehdin, ettei vieraiden tarvitse keittiössä huhkia. Minullekin on tärkeää, että ihmiset nauttivat ateriasta.

Omaa mieliruokaani on

– Perinteinen hirvikäristys. Käristys on kyllä hyvä ruoka ihan mistä vain lihasta valmistettuna. Kannattaakin kokeilla, maistuuko pohjoisen hirvi erilaiselle kuin etelän hirvi.

Onko Lappi mielestäsi raaka-aineiden aarreaitta?

– Kyllä on. Täältä saa helposti puhdasta lähiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja kaloja. Porotkin teurastetaan Kittilässä, joten voiko tuoreempaa enää olla?

Salaisuuksia?

– Hyvän ruoan salaisuus on raaka-aineissa. Puhtailla, aidoilla raaka-aineilla ilman lisäaineita tehdään kaikille maistuvia herkkuja.

Missä suosittelet vierailemaan?

– Levillä on paljon hyviä ravintoloita ja pidän vaihtelusta. Toisinaan sitä haluaa tuttua ja turvallista, toisinaan jotain uutta. Mutta kaikissa Levin ravintoloissa osataan yhdistellä näitä molempia.

Kokki heittää kauhalla Terttu Larua Firmonte Oy:stä.

– Terttu on myös pitkän linjan leviläinen, joka on tehnyt pitkään töitä kauhan varressa.

Hirvipyörykät

  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 1/2 dl vaalean leivän sisustaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1 iso sipuli
  • 50 g pekonia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Freesaa sipuli pekonikuutioiden kanssa, anna jäähtyä. Pane leipäpalat turpoamaan kermaan, sekoita mukaan kaikki muutkin ainekset. Paista koepala ja tarkista maut, mausta tarvittaessa lisää. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä ja paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

Kati Klaavuniemi • Avalon

arkisto

"Lumi on se juttu"

08.11.2018 Lääkäri Jyrki Laeslahti lähtee rinteeseen aina, kun hänellä on hetki vapaata.

Ilo irti jokaisesta päivästä

07.11.2018 Levin viikko-ohjelmasta löydät retkiä ja aktiviteetteja viikon jokaiselle päivälle vuoden ympäri.

Ihan huippua!

07.11.2018 Mitä lasten kannattaa Levillä tehdä? Salaisuutensa kertovat Levillä asuvat Aleksi, 10, ja Laura, 9.

3 x Levi vei sydämen

06.11.2018 Mitä tapahtuu, kun löytää oman paikkansa maailmassa? Kolme kaukaa saapunutta ja tunturiin jäänyttä leviläistä kertoo.

Hyvissä käsissä

06.11.2018 Ihana majoitus kruunaa loman. Alueen suurimman mökkivälittäjän Levin Matkailun avulla täydelliset mökit ja lomat löytävät toisensa.

Rakentaja

06.11.2018 Jouni Palosaari on asunut koko elämänsä Levillä ja ollut rakentamassa siitä Suomen suurinta hiihto-keskusta. Näin se kävi.

Helli jalkojasi

06.11.2018 Vaellus tai suksilla vietetty päivä rasittaa jalkoja. Kokosimme ohjeet virkistävään ja hoitavaan lappilaiseen jalkakylpyyn. Ainekset löydät lähikaupasta ja Lapin luonnosta. 

"Täällä on tilaa toteuttaa itseään"

06.11.2018 Winter Laser Worldia pyörittävä Viivi Autio loi Leville unelmiensa maailman.

Base Camp

06.11.2018 Leviltä pyrähtää kätevästi moneen paikkaan. Tässä viisi kiehtovaa kohdetta, jotka voi yhdistää Levin-lomaan kesällä ja syksyllä lumettomaan aikaan.

"Minut valtaa rauhan tunne"

06.11.2018 Jokin iski Duncan Redpathiin 16 vuotta sitten - hän jäi pysyvästi Leville. Se on hänen sielunmaisemansa.

Ravintoa aisteille

06.11.2018 Jos haluat nähdä kansainvälistä taidetta ja nauttia Lapin luonnon rauhasta, suuntaa kesäkuussa Ounasjoen rantaan.

Viisi suurta elämystä

26.10.2018 Nämä viisi elämystä ovat Levin ”Big Five”, jotka tulisi kokea vähintään kerran. Keräsimme vinkit, miten saat niistä kaiken irti.

Lappilaista lähiruokaa

26.10.2018 Lähiraaka-aineita hyödyntävissä ravintola-annoksissa maistuu Lapin luonto.

Jatka polkemista

26.10.2018 Levin ympärillä levittäytyvät tunturit kutsuvat seikkailemaan vuoden ympäri. Pyöräretkellä Immeljärven ympäri vastaan tulevat suo, juuret ja yksi kuperkeikka.

This is how we do it

08.06.2018 Jani Ylipahkala osti ensimmäisen autonsa kahdeksanvuotiaana. Nyt hän pyörittää Lapland Driving -yritystä, jolla on kolme ajokeskusta ja sellaisia asiakkaita kuin Porsche ja Audi. Se on vaatinut lappilaista tekemisen meininkiä.