Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Anne Suojanen on toiminut Levillä suosittuna pitopalveluyrittäjänä jo 15 vuotta.

– Tulin Lappiin jo 35 vuotta sitten ensin Kilpisjärvelle ja sitten 80-luvun alussa Kittilään. Ensin toimin eri tehtävissä Levin ravintoloissa, kunnes viimein perustin oman yrityksen Kittilään. Koen olevani lappilainen.

Levillä Anne tunnetaan kaiken huomaavana mökkiläisten muonittajana.

– Asiakkaani ovat pääasiassa yrityksiä, mutta kyllä yksityishenkilötkin ovat huomanneet, kuinka ihana on istua valmiiseen pöytään oman mökin lämmössä. Katan valmiit aamiaiset, lounaat ja päivälliset sillä aikaa, kun asiakkaat ovat riennoissaan. Tarvittaessa myös tarjoilen ja livahdan paikalta, kun tiskikone pauhaa puhdasta jälkeä.

Periaatteeni on, että ruokaa on oltava riittävästi. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun on päivän ollut ulkona, varmasti on nälkä. Tai, jos asiakkaalla on juhlat, huolehdin, ettei vieraiden tarvitse keittiössä huhkia. Minullekin on tärkeää, että ihmiset nauttivat ateriasta.

Omaa mieliruokaani on

– Perinteinen hirvikäristys. Käristys on kyllä hyvä ruoka ihan mistä vain lihasta valmistettuna. Kannattaakin kokeilla, maistuuko pohjoisen hirvi erilaiselle kuin etelän hirvi.

Onko Lappi mielestäsi raaka-aineiden aarreaitta?

– Kyllä on. Täältä saa helposti puhdasta lähiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja kaloja. Porotkin teurastetaan Kittilässä, joten voiko tuoreempaa enää olla?

Salaisuuksia?

– Hyvän ruoan salaisuus on raaka-aineissa. Puhtailla, aidoilla raaka-aineilla ilman lisäaineita tehdään kaikille maistuvia herkkuja.

Missä suosittelet vierailemaan?

– Levillä on paljon hyviä ravintoloita ja pidän vaihtelusta. Toisinaan sitä haluaa tuttua ja turvallista, toisinaan jotain uutta. Mutta kaikissa Levin ravintoloissa osataan yhdistellä näitä molempia.

Kokki heittää kauhalla Terttu Larua Firmonte Oy:stä.

– Terttu on myös pitkän linjan leviläinen, joka on tehnyt pitkään töitä kauhan varressa.

Hirvipyörykät

  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 1/2 dl vaalean leivän sisustaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1 iso sipuli
  • 50 g pekonia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Freesaa sipuli pekonikuutioiden kanssa, anna jäähtyä. Pane leipäpalat turpoamaan kermaan, sekoita mukaan kaikki muutkin ainekset. Paista koepala ja tarkista maut, mausta tarvittaessa lisää. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä ja paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

Kati Klaavuniemi • Avalon

arkisto

Levin vuosi

03.10.2019 Tutustu Levin tapahtumiin.

5 x tekemistä lomalle

02.10.2019 Jotkin kohteet on vain pakko koea. Listasimme viisi ehdotonta kohdetta aloittelevalle retkeilijälle. Viihtyvät näissä kokeneetkin seikkailijat.

Melo mielenmaisemaan

02.10.2019 Tekeekö mielesi vesille? Esittelemme kolme Levin parasta melontakohdetta!

5 x hyvää yötä

02.10.2019 Näissä Levin majoituspaikoissa vietät takuulla ikimuistoisen yön.

Laskijan paratiisi

02.10.2019 Kokeneiden laskijoiden suosimat länsirinteet avautuvat pian uudessa asussa.

Oikealla raiteella

02.10.2019 Leville pääset helposti ja mukavasti myös raiteita pitkin. Tässä kuusi syytä hypätä junaan.

3 x Levin värit

01.10.2019 Tiedä, tunne, toimi!

Kuin elokuvissa

01.10.2019 Levin lähellä on kuvattu useita menestyselokuvia. Pyysimme kolmen leffan kuvauksiin osallistunutta Jari ”Kide” Kiiskistä vinkkaamaan kuvauspaikat, joissa voi uppoutua elokuvien tunnelmaan.

3 syytä rakastaa Leviä

01.10.2019 Mikä Levissä sykähdyttää? Kysyimme kolmelta matkailijalta kylän raitilla.

Lempeissä löylyissä

13.09.2019 Levillä on mökkisaunat mukaan laskettuna yli 2000 saunaa. Kenen tahansa varattavissa olevia tilaus­saunojakin kymmenkunta. Löylyä voi heittää niin vanhassa tukkikämpässä, tunturin näköalapaikalla kuin järvenselällä seilaavalla saunalautalla.

Revontulten metsästäjät

12.09.2019 Englantilainen Paul Swallow ja puolalainen Agnieszka Olek jättivät vanhan elämänsä Lontoossa ja muuttivat Leville revontuliyrittäjiksi. Tällainen on heidän täydellinen päivänsä Levillä.

Juokse porosein

12.09.2019 Riikka Kenttälä tietää millaista on elää sopusoinnussaLapin luonnon – ja porojen kanssa. Nuori yrittäjä on 13-vuotiaasta näyttänyt myös vieraille, miltä tuntuu istua poron kyydissä ja nähdä Levin maisemien vaihtuvan.

Ryhmä hau

11.09.2019 Levillä on 500 huskya ja muuta vetokoiraa. Hyppää niiden kyytiin!

Näin pukeudut pakkasella

11.09.2019 20 vuotta hiihdonopettajana työskennellyt Miia Ritola neuvoo, miten Levillä kannattaa pukeutua, kun maassa on lunta ja mittari näyttää miinusta.

Miten elämys syntyy?

11.09.2019 Mettänväen Jukka Laapotti on tottunut palvelemaan ihmisiä, joilla on varaa valita vain parasta. Ikimuistoisimmat elämykset syntyvät kuitenkin asioista, joille ei voi laittaa hintalappua.