Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Anne Suojanen on toiminut Levillä suosittuna pitopalveluyrittäjänä jo 15 vuotta.

– Tulin Lappiin jo 35 vuotta sitten ensin Kilpisjärvelle ja sitten 80-luvun alussa Kittilään. Ensin toimin eri tehtävissä Levin ravintoloissa, kunnes viimein perustin oman yrityksen Kittilään. Koen olevani lappilainen.

Levillä Anne tunnetaan kaiken huomaavana mökkiläisten muonittajana.

– Asiakkaani ovat pääasiassa yrityksiä, mutta kyllä yksityishenkilötkin ovat huomanneet, kuinka ihana on istua valmiiseen pöytään oman mökin lämmössä. Katan valmiit aamiaiset, lounaat ja päivälliset sillä aikaa, kun asiakkaat ovat riennoissaan. Tarvittaessa myös tarjoilen ja livahdan paikalta, kun tiskikone pauhaa puhdasta jälkeä.

Periaatteeni on, että ruokaa on oltava riittävästi. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun on päivän ollut ulkona, varmasti on nälkä. Tai, jos asiakkaalla on juhlat, huolehdin, ettei vieraiden tarvitse keittiössä huhkia. Minullekin on tärkeää, että ihmiset nauttivat ateriasta.

Omaa mieliruokaani on

– Perinteinen hirvikäristys. Käristys on kyllä hyvä ruoka ihan mistä vain lihasta valmistettuna. Kannattaakin kokeilla, maistuuko pohjoisen hirvi erilaiselle kuin etelän hirvi.

Onko Lappi mielestäsi raaka-aineiden aarreaitta?

– Kyllä on. Täältä saa helposti puhdasta lähiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja kaloja. Porotkin teurastetaan Kittilässä, joten voiko tuoreempaa enää olla?

Salaisuuksia?

– Hyvän ruoan salaisuus on raaka-aineissa. Puhtailla, aidoilla raaka-aineilla ilman lisäaineita tehdään kaikille maistuvia herkkuja.

Missä suosittelet vierailemaan?

– Levillä on paljon hyviä ravintoloita ja pidän vaihtelusta. Toisinaan sitä haluaa tuttua ja turvallista, toisinaan jotain uutta. Mutta kaikissa Levin ravintoloissa osataan yhdistellä näitä molempia.

Kokki heittää kauhalla Terttu Larua Firmonte Oy:stä.

– Terttu on myös pitkän linjan leviläinen, joka on tehnyt pitkään töitä kauhan varressa.

Hirvipyörykät

  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 1/2 dl vaalean leivän sisustaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1 iso sipuli
  • 50 g pekonia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Freesaa sipuli pekonikuutioiden kanssa, anna jäähtyä. Pane leipäpalat turpoamaan kermaan, sekoita mukaan kaikki muutkin ainekset. Paista koepala ja tarkista maut, mausta tarvittaessa lisää. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä ja paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

Kati Klaavuniemi • Avalon

arkisto

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän ehtii

08.06.2018 Jaana Karhila asuu talvet Levillä ja kesät etelässä. Levin alppihiihtotapahtumien primus motor kertoo, mitä on vapaaehtoistoiminnassa oppinut.

Kerro se vaattein

08.06.2018 Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi eli lapsuutensa erämaakylässä Levin lähellä. Hän on raivannut tiensä muodin huipulle.

Kaarnan kosketus

05.06.2018 Puun halaaminen tyhjentää pään ja täyttää rauhalla, Riitta Raekallio-Wunderink tietää.

Kalaonnea

27.04.2018 Kalastus on mielentila, tapa olla luonnossa rauhassa. Levillä on poikkeukselliset mahdollisuudet kalaonneen.

Hyppää ilmaan

27.04.2018 Haluatko seikkailla? Suorittaa fyysisesti vaativia tehtäviä? Hypätä tyhjän päälle?

Kansallismaisemissa

27.04.2018 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sielu lepää. 

Pyörivä tunturi

27.04.2018 Mäkeä ylös tai vauhdilla alas? Ota Levi haltuun pyörän päällä.

Lappilainen rakkaustarina

27.04.2018 Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä Arctic Frontier auttaa Levin-kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä.

Heinää kengässä

27.04.2018 Mitä syntyy, kun yhdistää Levin, nuoret miehet ja 1980-luvun? Maraton tietysti.

Kirkkaasti paras

26.04.2018 Suomen pohjoisimmalla golfkentällä voi pelata kesällä vaikka keskellä yötä.

Näin saat täydellisen revontulikuvan

28.03.2018 Valokuvaus on valon päästämistä kameran sisälle, valokuvauksen opettaja ja Levin matkailuyrittäjä Juha Tolonen sanoo.

Lähde tontun matkaan

15.02.2018 Kun seuraat kulkusten kilinää, voit päästä kurkistamaan tonttujen salaiseen piilopaikkaan.

6 kertaa elämässä

23.01.2018 Haluatko nukahtaa tähtitaivaan alla? Lumen syleilyssä? Porojen naapurissa? Levillä se on mahdollista.

LeviDays 2016-2017

26.06.2017 Lue LeviDays 2016-2017 LeviDays-digilehti

Kaikki on mahdollista

29.12.2016 Oletko odottanut lomaa monta kuukautta? Onko sinulla vihdoin vapaa viikonloppu?