Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Anne Suojanen on toiminut Levillä suosittuna pitopalveluyrittäjänä jo 15 vuotta.

– Tulin Lappiin jo 35 vuotta sitten ensin Kilpisjärvelle ja sitten 80-luvun alussa Kittilään. Ensin toimin eri tehtävissä Levin ravintoloissa, kunnes viimein perustin oman yrityksen Kittilään. Koen olevani lappilainen.

Levillä Anne tunnetaan kaiken huomaavana mökkiläisten muonittajana.

– Asiakkaani ovat pääasiassa yrityksiä, mutta kyllä yksityishenkilötkin ovat huomanneet, kuinka ihana on istua valmiiseen pöytään oman mökin lämmössä. Katan valmiit aamiaiset, lounaat ja päivälliset sillä aikaa, kun asiakkaat ovat riennoissaan. Tarvittaessa myös tarjoilen ja livahdan paikalta, kun tiskikone pauhaa puhdasta jälkeä.

Periaatteeni on, että ruokaa on oltava riittävästi. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun on päivän ollut ulkona, varmasti on nälkä. Tai, jos asiakkaalla on juhlat, huolehdin, ettei vieraiden tarvitse keittiössä huhkia. Minullekin on tärkeää, että ihmiset nauttivat ateriasta.

Omaa mieliruokaani on

– Perinteinen hirvikäristys. Käristys on kyllä hyvä ruoka ihan mistä vain lihasta valmistettuna. Kannattaakin kokeilla, maistuuko pohjoisen hirvi erilaiselle kuin etelän hirvi.

Onko Lappi mielestäsi raaka-aineiden aarreaitta?

– Kyllä on. Täältä saa helposti puhdasta lähiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja kaloja. Porotkin teurastetaan Kittilässä, joten voiko tuoreempaa enää olla?

Salaisuuksia?

– Hyvän ruoan salaisuus on raaka-aineissa. Puhtailla, aidoilla raaka-aineilla ilman lisäaineita tehdään kaikille maistuvia herkkuja.

Missä suosittelet vierailemaan?

– Levillä on paljon hyviä ravintoloita ja pidän vaihtelusta. Toisinaan sitä haluaa tuttua ja turvallista, toisinaan jotain uutta. Mutta kaikissa Levin ravintoloissa osataan yhdistellä näitä molempia.

Kokki heittää kauhalla Terttu Larua Firmonte Oy:stä.

– Terttu on myös pitkän linjan leviläinen, joka on tehnyt pitkään töitä kauhan varressa.

Hirvipyörykät

  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 1/2 dl vaalean leivän sisustaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1 iso sipuli
  • 50 g pekonia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Freesaa sipuli pekonikuutioiden kanssa, anna jäähtyä. Pane leipäpalat turpoamaan kermaan, sekoita mukaan kaikki muutkin ainekset. Paista koepala ja tarkista maut, mausta tarvittaessa lisää. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä ja paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

Kati Klaavuniemi • Avalon

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.