Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kokeilla on paljon kikkoja ja salaisuuksia, joita kotikokitkin haluaisivat vähän lainata. Tässä juttusarjassa houkuttelemme esille Levin kokkien vinkit. Heitetään kokki liemeen!

Anne Suojanen on toiminut Levillä suosittuna pitopalveluyrittäjänä jo 15 vuotta.

– Tulin Lappiin jo 35 vuotta sitten ensin Kilpisjärvelle ja sitten 80-luvun alussa Kittilään. Ensin toimin eri tehtävissä Levin ravintoloissa, kunnes viimein perustin oman yrityksen Kittilään. Koen olevani lappilainen.

Levillä Anne tunnetaan kaiken huomaavana mökkiläisten muonittajana.

– Asiakkaani ovat pääasiassa yrityksiä, mutta kyllä yksityishenkilötkin ovat huomanneet, kuinka ihana on istua valmiiseen pöytään oman mökin lämmössä. Katan valmiit aamiaiset, lounaat ja päivälliset sillä aikaa, kun asiakkaat ovat riennoissaan. Tarvittaessa myös tarjoilen ja livahdan paikalta, kun tiskikone pauhaa puhdasta jälkeä.

Periaatteeni on, että ruokaa on oltava riittävästi. Mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kun on päivän ollut ulkona, varmasti on nälkä. Tai, jos asiakkaalla on juhlat, huolehdin, ettei vieraiden tarvitse keittiössä huhkia. Minullekin on tärkeää, että ihmiset nauttivat ateriasta.

Omaa mieliruokaani on

– Perinteinen hirvikäristys. Käristys on kyllä hyvä ruoka ihan mistä vain lihasta valmistettuna. Kannattaakin kokeilla, maistuuko pohjoisen hirvi erilaiselle kuin etelän hirvi.

Onko Lappi mielestäsi raaka-aineiden aarreaitta?

– Kyllä on. Täältä saa helposti puhdasta lähiruokaa, kuten marjoja, sieniä ja kaloja. Porotkin teurastetaan Kittilässä, joten voiko tuoreempaa enää olla?

Salaisuuksia?

– Hyvän ruoan salaisuus on raaka-aineissa. Puhtailla, aidoilla raaka-aineilla ilman lisäaineita tehdään kaikille maistuvia herkkuja.

Missä suosittelet vierailemaan?

– Levillä on paljon hyviä ravintoloita ja pidän vaihtelusta. Toisinaan sitä haluaa tuttua ja turvallista, toisinaan jotain uutta. Mutta kaikissa Levin ravintoloissa osataan yhdistellä näitä molempia.

Kokki heittää kauhalla Terttu Larua Firmonte Oy:stä.

– Terttu on myös pitkän linjan leviläinen, joka on tehnyt pitkään töitä kauhan varressa.

Hirvipyörykät

  • 500 g hirven jauhelihaa
  • 300 g porsaan jauhelihaa
  • 1/2 dl vaalean leivän sisustaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 munaa
  • 1 iso sipuli
  • 50 g pekonia
  • timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Freesaa sipuli pekonikuutioiden kanssa, anna jäähtyä. Pane leipäpalat turpoamaan kermaan, sekoita mukaan kaikki muutkin ainekset. Paista koepala ja tarkista maut, mausta tarvittaessa lisää. Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä ja paista kauniin ruskeiksi. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

Kati Klaavuniemi • Avalon

arkisto

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.

Palvelumuotoilun laboratorioksi

01.09.2012 Levi on muotoilun näkökulmasta houkutteleva paikka. Muotoilu ei näy pelkästään arjessa, vaan on vahvasti myös tulevaisuutta.

Viekää minut hoitoon

01.09.2012 Tunturikylä on juuri oikea paikka arjen puristuksessa kirraavan mielen ja jännittyneen kehon huoltamiseen. Toivon, että virkistyt jo tätä juttua lukiessasi.

Ruskan paloa Lapin luonnossa

15.05.2012 Ensimmäiset kirpeät pakkasyöt taikovat Lapin luonnon hehkuviin punaisen, keltaisen, okran, ruskean ja oranssin sävyihin. Vain ikivihreät havupuut pitävät arvokkaasi pintansa, kaikki muu kasvillisuus osallistuu väri-ilotteluun täysin palkein. Ruskamaraton Ruskan viikko-ohjelma

Ounasjoki - liki 300 kilometriä Lappia parhaimmillaan

15.05.2012 Hyppää kanoottiin, pakkaa mukaan kalastusvälineet ja anna virran viedä. Retki upealle Ounasjoelle on jotain, mikä jokaisen Lapin-kävijän on koettava. Sen kuohuihin pääset tutustumaan helposti myös Leviltä.

Käsitöitä neljässä polvessa

10.01.2012 Eeva-Liisa Hyötylä on nähnyt Lapin käsitöiden kehityksen. Äitinsä kanssa tienvarsikioskissa turisteille matkamuistoja myynyt tyttö auttaa nyt omaa tytärtään Matkamuisto-Lahjatavaraliike Takkaporossa.

Saamelaisuuden ikkuna maailmalle

10.01.2012 Tammikuussa ovensa yleisölle avannut Samiland on suurin saamelaisuuden esittelykeskus virallisen saamelaisalueen ulkopuolella.

Rinteessä viilettää muodin värikäs kirjo

10.01.2012 Laskettelurinteeseen on tavattu pukeutua lämpimästi, mutta tyylikkäästi, kautta aikojen. Pukeutumiseen on vaikuttanut myös laskettelutapa ja ajan henki. Tyylit ovat vaihdelleet sarkahousuista neonvärisiin haalareihin. Muistatko, mitä sinä laitoit päällesi, kun laskettelit ensimmäisen kerran?

Löylyttääkö

10.01.2012 Istut hyvässä seurassa hämärässä. Kiukaalta kuuluu leppeän löylyn kiireetön sihahadus.