Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

TURKOOSI LENKKARI uppoaa suohon. Se vetää variksenmarjojen ja suopursujen alta mukanaan jäätävää, ruskeaa vettä, joka roiskuu mustille trikoille ja Laura Peipon käsille, jotka ottavat tukea märästä sammaleesta.

”Tää on niin parasta”, Peippo sanoo, vetää jalkansa suosta ja harppaa eteenpäin.

Levi Wellness Clubin 25-vuotias omistaja ei taida ihan helpolla antaa periksi.

Norja, Intia, Sveitsi...

Kymmenen vuotta sitten 16-vuotias Peippo istui isänsä kanssa kotona Ivalossa ja mietti, mitä tekisi peruskoulun jälkeen. Ivalossa oli tarjolla kolme opiskelulinjaa: hotelli- ja ravintola-alan kokki, merkonomi tai porotalousyrittäjä.

”Ei ollut vaikea valita niistä kolmesta.”

Peippo viihtyi kokkikoulussa pari kuukautta, lopetti kesken ja lähti Saariselälle siivoamaan hotellihuoneita. Kun kylästä rekrytoitiin kevättalvella ravintolatyöntekijöitä Norjaan, Peippo ilmoittautui ja päätyi Hammerfestiin kesäkokiksi. Hän viihtyi työssä niin hyvin, että päätti jatkaa kesken jääneitä opintojaan syksyllä Rovaniemellä.

Pikakelaus voi olla tässä vaiheessa tarpeen: seuraavat pari vuotta Peippo opiskeli ja teki kesäisin töitä Norjassa, päätyi valmistumisen jälkeen keittiömestariksi Hammerfestiin, kyllästyi pimeyteen, pakkasi laukut ja otti lennon Intiaan, kiersi maata kolme kuukautta yksin ristiin rastiin, teki töitä majapaikkaa vastaan intialaisissa ravintoloissa, huomasi ilmoituksen kokinpaikasta Sveitsissä, muutti Sveitsiin, sieltä Saariselälle ja Rovaniemelle vanhaan opiskelupaikkaansa ohjaavaksi kokiksi.

Juuri, kun Peippo oli päättänyt, että nyt sai kokkaus riittää, hän huomasi, että Leville perustettava uusi ravintola etsi keittiöpäällikköä.

”Lähetin pokalla paperit. He soittivat, että tule töihin. Visioin, että treenaan, teen vähän töitä ja lumilautailen.”

Seuraavana talvena Peippo ei käynyt rinteessä kertaakaan.

Burn out

Burn out on ainoa oikea termi kuvaamaan tilaa, johon 21-vuotias Peippo ajautui. Hän paiski töitä yli 12 tuntia päivässä, oli aamulla ensimmäisenä keittiössä ja illalla viimeisenä salissa. Kaikki muu oli sumua.

”Kukaan ei pakottanut minua sellaiseen työtahtiin, ajoin itseni piippuun.”

Yhtenä päivänä Peipon isä soitti tyttärensä työpuhelimeen. Kun Peippo ihmetteli, miksi isä työpuhelimeen soittaa, isä vastasi, että koska omasi on ollut pari viikkoa kiinni.

”Tajusin, että puhelimeni oli ollut kaksi viikkoa keittiön pöydällä, koska en ollut jaksanut laittaa sitä lataukseen. Se tuntui ylivoimaiselta. En ollut hakenut postejani moneen kuukauteen, laskut olivat menneet ulosottoon. Olin niin väsynyt, etten pystynyt.”

Vähän myöhemmin Peippo ajoi autolla, kun työntekijä soitti, että palkasta puuttui kaksi työtuntia.

”Romahdin. Ajattelin, että olen painanut niska limassa ja sitten joku soittaa ja huutaa, että kaksi tuntia on jäänyt maksamatta.”

Peippo soitti isälleen ja sanoi, että en kestä enää, ajan auton tieltä ulos.

"Levillä ei kukaan kutsu minua Lauraksi, vaan kaikki sanovat, että Peippo. En aina edes reagoi, jos joku puhuttelee Lauraksi."

Kuin elokuvissa

”Vieläkin nousee iho kananlihalle, kun muistelen sitä”, Peippo sanoo.

Vähän soiton jälkeen Peippo irtisanoutui. Se oli juuri niin ihanaa kuin kirjoissa: aurinko paistoi, elämä palautui, ilo palautui.

Peippo sitä paitsi jo tiesi, mitä halusi oikeasti tehdä. Hän tarttui puhelimeen ja soitti Levi Wellness Clubin omistajalle, että päivääkään en ole tehnyt liikunta-alan töitä, mutta motivaatio on kova, pääsenkö töihin.

Pari viikkoa myöhemmin Peippo ohjasi elämänsä ensimmäisen kahvakuulatunnin.

”Olin varmasti Suomen surkein ohjaaja, ihan hirveän huono. Menin sekaisin sanoissa, musiikki ei toiminut, olin selkä ohjattaviin päin ja sanoin koko ajan, että eiku sori.”

Koska Peippo on Peippo, hän ei luovuttanut, vaan päätti, ettei enää koskaan ohjaa niin huonoa tuntia. Peippo treenasi, katsoi videoita, kävi muiden tunneilla oppimassa ja aloitti personal trainer -opinnot.

”Yhtäkkiä ohjasin monta tuntia viikossa. Siitä asti olen ollut Levi Wellness Clubilla. Eikä se koskaan tunnu siltä, että tekisin töitä.”

Mikä ei tarkoita, ettei Peippo olisi tehnyt töitä. Paljon.

Hullun hommaa

Kaikki alkoi Boot Campeista, joita Peippo alkoi järjestää Levi Wellness Clubin kautta. Niillä osallistujat pääsivät mittaamaan kestävyyttään ja kuntoaan Lapin upeissa ja karuissa maisemissa: kantamaan traktorinrenkaita, ryömimään soilla, huiputtamaan tuntureita.

Yhden Boot Campin leikkimielisen loppukisan aikana osallistujat kysyivät, eikö tällaisia kisoja kannattaisi järjestää ihan erikseenkin.

”Sanoin, että höpö höpö. Sitten tajusin, että käyn itsekin extreme-kisoissa Siperiassa ja vaikka missä. Miksei Levillekin tulisi ihmisiä kisaamaan?”

Niin syntyi ensimmäinen Arctic Challenge kesällä 2015. Moni mietti, että kuka hullu tulee vapaaehtoisesti ryömimään ja heittämään kiviä tunturiin. Peippo ajatteli, että varmasti tulee, odottakaa vaan.

Hän veti raskausmaha pystyssä kymmenen kilometriä merkkausnauhaa tunturiin, raahasi autonrenkaita huipulle, pinosi tukkeja, teki sosiaalisen median postauksia, veti Arctic Challenge -treenitapahtumia ympäri Suomea, pussitti materiaaleja kirjekuoriin ja sahasi pöllejä.

Niin ne pöllit. Peippo keksi, että Arctic Challengen kilpailijat kantaisivat koko radan läpi puupölliä, joka toimisi samalla kilpailunumerona.

”Aluksi se oli vitsi, mutta sitten päätin, että pöllit ovat juuri se juttu, joka erottaa meidät muista.”

Kisapäivänä paikalle ilmaantui 150 kilpailijaa. Vuotta myöhemmin osallistujia oli jo yli 500.

”Ajattelin, että pitäkää vain minua hulluna, mutta näköjään muitakin hulluja riittää. Oli niin siistiä, että sain tarjota muille sen saman kokemuksen, jonka itse olen saanut, kun olen tehnyt asioita, joista olen luullut, etten osaa tai uskalla.”

Oma yritys

Lenkkari uppoaa taas suohon, mutta kohta Peipon pitää kiirehtiä takaisin omaan yritykseen, ettei asiakas joudu odottamaan.

Sitä Levi Wellness Club nykyään on: Laura Peipon oma yritys. Se siirtyi Peipon nimiin syyskuussa 2016.

”Se oli luontainen siirtymä. Boot Campit ja Arctic Challenge ovat kaikki omaa kädenjälkeäni. Liikunta on nostanut minut jaloilleni”, Peippo sanoo.

Niillä jaloilla on tukeva seistä. Ja suunnitella seuraava Arctic Challengea, joka järjestetään maaliskuussa 2017.

Peippo hymyilee, kun hän ajattelee sitä.

”Sinne tulee paljon ryömimistä ja moottorikelkan vetämistä hangesta. Ja ehdottomasti kunnolla lumitöitä.”

Tietysti.

"Haluan sanoa aina ja kaikille, että elämässä ei ole pakko jäädä paikalleen. Mikään ei ole mahdotonta, kun siihen uskoo itse."

NIMI: Laura Peippo
IKÄ: 25
TYÖ: Levi Wellness Clubin omistaja, Arctic Challengen kehittäjä
VINKKI: Eturinteen portaat ovat tykki paikka treenata kesällä ja syksyllä. Kun on kävellyt tai juossut 700 porrasta, tunturin huipulta avautuvat jäätävän hienot maisemat.
INSTAGRAM: @ptpeippo

arkisto

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän ehtii

08.06.2018 Jaana Karhila asuu talvet Levillä ja kesät etelässä. Levin alppihiihtotapahtumien primus motor kertoo, mitä on vapaaehtoistoiminnassa oppinut.

Kerro se vaattein

08.06.2018 Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi eli lapsuutensa erämaakylässä Levin lähellä. Hän on raivannut tiensä muodin huipulle.

Kaarnan kosketus

05.06.2018 Puun halaaminen tyhjentää pään ja täyttää rauhalla, Riitta Raekallio-Wunderink tietää.

Kalaonnea

27.04.2018 Kalastus on mielentila, tapa olla luonnossa rauhassa. Levillä on poikkeukselliset mahdollisuudet kalaonneen.

Hyppää ilmaan

27.04.2018 Haluatko seikkailla? Suorittaa fyysisesti vaativia tehtäviä? Hypätä tyhjän päälle?

Kansallismaisemissa

27.04.2018 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sielu lepää. 

Pyörivä tunturi

27.04.2018 Mäkeä ylös tai vauhdilla alas? Ota Levi haltuun pyörän päällä.

Lappilainen rakkaustarina

27.04.2018 Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä Arctic Frontier auttaa Levin-kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä.

Heinää kengässä

27.04.2018 Mitä syntyy, kun yhdistää Levin, nuoret miehet ja 1980-luvun? Maraton tietysti.

Kirkkaasti paras

26.04.2018 Suomen pohjoisimmalla golfkentällä voi pelata kesällä vaikka keskellä yötä.

Näin saat täydellisen revontulikuvan

28.03.2018 Valokuvaus on valon päästämistä kameran sisälle, valokuvauksen opettaja ja Levin matkailuyrittäjä Juha Tolonen sanoo.

Lähde tontun matkaan

15.02.2018 Kun seuraat kulkusten kilinää, voit päästä kurkistamaan tonttujen salaiseen piilopaikkaan.

6 kertaa elämässä

23.01.2018 Haluatko nukahtaa tähtitaivaan alla? Lumen syleilyssä? Porojen naapurissa? Levillä se on mahdollista.

LeviDays 2016-2017

26.06.2017 Lue LeviDays 2016-2017 LeviDays-digilehti

Kaikki on mahdollista

29.12.2016 Oletko odottanut lomaa monta kuukautta? Onko sinulla vihdoin vapaa viikonloppu?