Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Vapaana virtaavat elämykset

Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

– Retkimelonta on ylivoimaisesti paras tapa tutustua vesistöjen luontoon. Kajakki on äänetön ja saasteeton kulkuneuvo, jolla liikuttaessa on aikaa katsella, kuunnella ja haistella ympärilleen. Parhaiten luontoon tutustuu usean päivän ja yön mittaisella telttaretkellä, melontaguru Raija ”Raiski” Palosaari hehkuttaa.

Varustus on jokaisella melojalla omanlaisensa. Telttailuvälineiden lisäksi mukana kulkevat harrastevälineet ruoanlaitosta ja kalastuksesta valokuvaukseen. Kaikki välineet voi kuitenkin vuokrata.

– Retkimelonta ei vaadi erityisempiä fyysisiä ominaisuuksia, sillä vauhti vastaa rasittavuudeltaan reipasta kävelyä. Aivan heikkokuntoinen ei kuitenkaan jaksa kävellä saati meloa jopa 20 kilometrin mittaisia päivätaipaleita.

Ekakertalainenkin helposti JYVÄLLE

Melonnassa pääsee alkuun osallistumalla peruskurssille tai ohjatulle retkelle. Pienemmillä vesialueella liikkuva ei tarvitse eskimopyörähdystaitoa.

– Melontaretki voi olla hyvinkin vaihteleva ja haastava kokemus, johon vaikuttavat sää, valittu reitti, varusteet, aikataulu, kokemus sekä fyysinen ja psyykkinen valmiustila. Perustekniikan oppii helposti tässäkin lajissa tekemällä. Ensikertalaiselle kosken pyöritys voi tuntua kuin olisi pesukoneessa, mutta Raiski suosittelee lajia myös heikkohermoisille. Miksi veden päällä lipuminen on ylipäätään niin mukavaa? – Melonta soveltuu ihan kaikenikäisille ja -kuntoisille kokeilijoille. Vanhan melojankin sydäntä sykähdyttää viisivuotiaan innostus ja ikäihmisen hoksottimet oppia uutta, joten turvallisilla reiteillä kokeneen oppaan johdolla ekakertalainenkin kokee onnistumisen riemua.

– Kanootilla pääsee paikkoihin, joihin veneellä meneminen on mahdotonta. Vettä tarvitaan vain kymmenen senttiä, mutta jos sitäkään ei ole, niin aina voi nousta ja vetää kanoottia perässään.

Kapsajoki on paikallisten paratiisi

Levin alueen joet (Ounas-, Kapsa-, Aakenusjoki ja Loukinen) ovat helppoja retkimelontajokia, joissa kosket ovat luokkaa I. Aakenusjoki on kuitenkin loppukesästä vähävetinen, joten melontareissu tälle joelle kannattaa tehdä alkukesästä.

Kapsajoki on kuuluisa erämainen taimenjoki, joka entisöitiin uiton jäljiltä 1994. Joki yhtyy Loukiseen noin 13 kilometrin päässä Ounasjoesta. Jokivarresta löytyy useita kotia ja laavuja levähdyspaikoiksi. Raiski kertoo, että Kapsajoella on hyvä harjoitella tekniikkaa, kokeneemmalle melojalle haastetta tuovat joen virtapaikat, jotka aloittelija voi kiertää.

– Kapsajoki on ehdottomasti paikallisten suosikkijoki, jonne mielellään otetaan vieraita mukaan nauttimaan Lapin rauhasta ja hiljaisuudesta

Kalavehkeet mukaan

Loukinen saa alkunsa useista pienistä latvapuroista ja yhtyy Ounasjokeen Lähellä Leviä. Se on tyypillinen erämaajoki, jonka varrella ei muutamaa mökkiä lukuun ottamatta ole asutusta. Loukiseen laskee kaikkiaan 16 sivujokea, joista suurin on Kapsajoki.

– Meloja, joka etsii haastetta, saa sitä 30 kilometriä pitkällä Aakenusjoella. Varsinkin ennen juhannusta joen kosket saattavat olla jopa luokkaa III. Aakenusjoellakin voi kalastaa ja nuotiopaikkoja on pitkin vartta.

Aakenusjoki on hauska, pieni, erämainen joki, joka kulkee Aakenustunturin kupeessa. Joki vaihtelee suvannoista pieniin nivoihin Kalliokoskelle saakka. Vauhdin hurmaa Raiski suosittelee kokeilemaan Ounasjoessa.

– Lapin erämaajokien viehätys on kuitenkin se, että niiden varsilla voi nähdä monenlaista. Alati muuttuvan luonnon kokee joka kerta kanootista kuin ensimmäistä kertaa, Raiski muistuttaa.

arkisto

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

28.10.2014 Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.