Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Telemark yhdistää laskettelun ja murtomaahiihdon monipuoliseksi talvilajiksi. Siinä liikutaan lumella hiihtäen, noustaan mäen harjalle ja lasketaan alas. Siinä voi tehdä kauniita käännöksiä ja hyppyjä. Vain mielikuvitus ja painovoima ovat rajanasi.

Telemark eroaa alppihiihdosta erilaisella käännöstekniikallaan. Silmiinpistävin ero on telemark-asento, jossa etusuksi johtaa käännöstä ja takajalan kantapää nousee vapaasti suksesta. Mutta yhtäläisyyksiäkin alppihiihtoon löytyy. Sukset ja sauvat ovat täysin samoja. Eroa on siteissä, sillä telemarkissa kantapäiden tulee nousta. Markkinoilta löytyy myös telemarkmonoja jotka sopivat alppihiihtoon.

Vapaus valita oma rinne

Mikä telemarkissa kiehtoo? Harvassa lajissa pystyy nauttimaan talvisesta luonnosta ja vapaudesta yhtä monipuolisesti kuin telemarkissa eli ’tellussa’. Harrastajien mukaan laji on erinomainen tapa liikkua luonnossa, sillä telemarkia voi harrastaa hyvin erityyppisissä maastoissa. Aluksi voi hiihtää ja kun rinne on löytynyt tuntureilta tai mäennyppylöiltä, sen voi laskea alas pehmeästi.

– Telemarkissa kiehtoo lajin monipuolisuus. Se on loistava tapa liikkua maastossa, kuten syvässä lumessa ja koskemattomilla rinteillä, tiivistää Jani Johansén telemarkin vetovoimaa.

Jani on seikkailuhenkinen elokuvantekijä sekä telemark-laskija, jolla on lähes 20 vuoden kokemus lajista. Jani aloitti alppihiihdon parissa, mutta laskut alkoivat ohjautua entistä enemmän rinteiden ulkopuolelle sekä tuntureille. Nykyisin hän kuuluu Suomen eturivin vapaalaskijoihin, ja on menestynyt kansainvälisissä telemark-kilpailuissa ja maailmancupissa.

Janin telemark-harrastus alkoi 90-luvun alussa, kun hän etsi vaihtoehtoa alppisuksille. Löydettyään telemarkin laji vei mennessään – Telemarkissa liike on kaunista ja käännöksissä on koko kroppa mukana. Telemark on loistava tapa pysyä hyvässä kunnossa, Jani jatkaa. Levi tarjoaa välineet ja loistavat puitteet myös telemarkiin. Mitä vinkkejä Jani tarjoaa laskijalle, joka haluaisi kokeilla telemarking vapautta?

– Ensiksi kannattaa panostaa hyviin välineisiin. Levillä on erinomaiset välinevuokraamot, joiden valikoimista löytyy välineet kun haluaa kokeilla telemark-hiihtoa. Kun innostus lisääntyy, kannattaa liittyä kokeneempien laskettelijoiden joukkoon, sillä tätä kautta saa paljon tietoa tekniikasta ja rinteistä. Tietoa, jota ei löydä oppikirjoista. Suomessa ja maailmalla telemark-piirit ovat pienet, mutta erittäin tiiviit, ja lajin harrastajat neuvovat mielellään toisiaan.

Ota perusosaaminen haltuun hiihtokoulussa. Telemark kuuluu Levi Ski Schoolin opetukseen, ja perustaidot taskussaan voi lähteä itsekseen rinteeseen. Entä mitä rinteitä Jani itse suosittelee Levillä telemarkiin?

– Levi Black -rinteen vieressä, gondolihissin alla, missä on metsää molemmin puolin, löytyy loistavat laskumaastot. Toinen suosikkireittini on mennä neloshissillä ylös ja tiputtaa alas ladulle vitoshissille vievältä siirtymärinteeltä, Jani vinkkaa.

– Joka kerran, kun mono napsahtaa sukseen kiinni, tulee tyytyväinen olo. Luonnontilaisen mäen huipulla mielikin rauhoittuu, hän fiilistelee.

Käännös

1. Ennen käännöstä paino jakautuu molemmille jaloille.

2. Käännöksessä vie ulommainen jalka eteen ja pudottaudu telemark-asentoon. Käännä sukset kehollasi ja siirrä paino etujalalta takajalalle, kun käännät suksia.

3. Nouse käännöksen puolenvälin jälkeen rauhallisesti kyykystä. Tuo sisäsuksi takaisin eteen ja palaa perusasentoon. Pidä kädet rennosti vartalon etupuolella, ja nojaa lantiolla käännöksen sisään.

4. Toista liike vastakkaiseen suuntaan. Ylläpidä rauhallista rytmiä ja pidä liikkeet yhtenäisinä ja jatkuvina.

OPI TELEMARK-ALKEET 30 SEKUNNISSA VARUSTEET

Sukset: Telemarkiin sopivat kevyet laskettelusukset.

Siteet: Kantapään pitää nousta. Yleisin sidemalli on vaijeriside, mutta myös laukeavat mallit tekevät tuloaan.

Monot: Telemark-monot ovat tukevia yleisimmin muovikenkiä, joskin ne ovat laskettelumonoja kevyemmät. Myös nahkamonoja on tarjolla nostalgiannälkäisille. Monojen on joustettava päkiästä, ja kengän varren voi vapauttaa myös hiihtoasentoon.

Jani Johansénin tuoreimpia laskuja voit seurata seuraavista osoitteista:

www.janijohansen.com

www.facebook.com/

BradasFromOtherMothers

Pekka Putkinen • Avalon

 

arkisto

Levi numeroina

29.12.2016 Levi - Kittilä67°47′03″N, 24°51′22″E

Sisupussi

29.12.2016 Laura Peippo on 25-vuotias Levi Wellness Clubin omistaja. Hän on myös nainen, joka sai burn outin 21-vuotiaana ja keksi, että ihmiset haluavat kantaa pöllejä tunturiin.

Hyvän kierre

29.12.2016 Lappi on täynnä taianomaisia tarinoita. Niin kuin matkailuyrittäjä Raiski Palosaaren ihmeellinen elämä.

Näin valitset hyvät laskettelusukset

29.12.2016 Vinkkien antajana Suomen menestynein alppihiihtäjä ja olympiamitalisti Tanja Poutiainen-Rinne.

Latu auki

29.12.2016 Visma Ski Classics -kiertueen finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Levillä. Huiput ja harrastajat mahtuvat samalle ladulle.

Aarre Ounasjoen rannalla

18.02.2015 Reissasipa Levillä työ-, kaveri- tai perheporukalla, kokemus on aina yhtä ikimuistoinen. Laadukkaita majoitus-, kokous- ja ruokailupalveluita matkaajille tarjoaa muun muassa Levin ”maaginen mummola” – kannattaa tutustua!

Revontulihälytys annettu!

28.10.2014 Lapin vetovoimassa on yksi eksoottinen elementti ylitse muiden: revontulet. Ennen niitä oli vaikea ennustaa, mutta nyt on toisin.

Levi on minulle koti

28.10.2014 ”Pyrin laskemaan smuutisti sekä ennen kaikkea tyylikkäästi ja virheet minimoiden. Ensimmäiseen flättireiliin tein 240 sisään ja 450 ulos, ensimmäisestä hypystä oikealle 900 tailgrabilla, toisesta hyppyristä fakie wobble 900 safety grab, seuraavaan reiliin nosebutter 270 sisään ja 270 ulos ja viimeisenä radalla olleeseen waterfalliin switch lipslide 450 ulos.”

Bloggarit tulikokeessa

28.10.2014 Muotiin ja sisustukseen keskittyvän MiAnn’s-blogin perustajat, siskokset Miia ja Annukka, saivat LeviDaysilta erikoisen haasteen. Halusimme tietää, miten lappilaiset vaatteet, asusteet ja sisustustuotteet yhdistyisivät urbaaniin city-lookiin. Tytöt ottivat innolla haasteen vastaan ja lopputuloksen näette tässä.

Ei mikään tavanomainen lomakohde

28.10.2014 Only in Lapland – The North of Finland -hanke on tarina siitä, kuinka lappilainen epätavallisuus jalostui matkailuvaltiksi.

Kaikki, mitä emme (Levin) golfista tienneet

28.10.2014 Mitä vastasivat Levi Golfin toimitusjohtaja ja kenttämestari kysymystulvaan, joka syntyi, kun klubirakennukseen päästettiin joukko golfia ihmetteleviä LeviDaysin toimittajia?

Viiden tähden vauhtielämys

28.10.2014 Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Tunturin villit asukit

28.10.2014 Lapin luonnossa elää lukuisia eri villieläinlajeja, jotka tosin rakastavat omaa rauhaansa niin paljon, etteivät eksy ihmisten silmien eteen. Mutta jos olet tarkkana ja onnekas, saa- tat nähdä yksittäisen tassun jäljen tai vanhan pesän jäänteet luonnossa kulkiessasi.

Terveisiä Levin Official Partner -yhteistyökumppaneilta!

28.10.2014 Annetaan puheenvuoro Levin virallisille yhteistyökumppaneille.

Ähkyvaara! – Taio Lapin maut kotiisi

28.10.2014 Päätin kokeilla osaisinko minä, ihan tavallinen kotiäiti, tehdä kokonaisen lappilaisen aterian, jonka kehtaisin myös tarjota ystävilleni.