Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Viiden tähden vauhtielämys

Paukkupakkanen, ulkotuli, höyryävä mehumuki. Innostus, joka tuntuu sykkeennousuna, näkyy nauruna ja kuuluu puheensorinana. Hämärtyvä talvipäivä, valaistu ajorata taustalla – seuraava kierros kutkuttaa jo. Tervetuloa hullaantumaan ice kartingiin!

Verkkopalvelu TripAdvisorin käyttäjien mukaan Suomen Lapista, Leviltä, löytyy eräs verrattoman hauska aktiviteetti. Kävijät ovat suositelleet Ice Karting Leviä ylistyssanoin – arvosteluja lukiessa tulee nopeasti tunne, että jollei tätä Levillä koe, jää paitsi jostain huikeasta.

Suosion salaisuus tuntuu olevan aika yksinkertainen.

– Ice karting on helppo elämys, toteaa Janne Röntynen, mies Ice Karting Levin takana. – Ei tarvita ajokorttia, ajokokemusta eikä omia varusteita, se on turvallista ja äärimmäisen hauskaa. Kynnys kokeilemiseen on matala ja onnistumisen riemu on taattu.

Kansainvälisesti kiehtova talviharrastus

Ice kartingia on ajettu Levillä vuodesta 2011 lähtien, marraskuusta huhtikuuhun. Lapin talvi on pimeä, mutta ajorata on leveä ja valaistu, mikä mahdollistaa myös ilta-ajot ja tuo turvallisuuden lisäksi omanlaista tunnelmaa. Ajovarusteissa pakkanenkaan ei pure, ja ajamisen välissä viihdytään ulkotulen ääressä talon tarjoamaa kuumaa mehua nauttien.

Palautetta on jätetty TripAdvisoriin ympäri maailmaa, ja Röntynen kertookin, että noin 70 % kaikista kävijöistä tulee Suomen ulkopuolelta.

– Ulkomaalaiset tulevat hakemaan Leviltä paljon erilaisia aktiviteetteja ja ice karting on juuri sitä. Nekin, joilla on kokemusta kartingista, yllättyvät, kuinka hauskaa ja erilaista ajaminen jäällä on, Röntynen kertoo.

Investointi yhteiseen iloon

Röntysen kanssa samoilla linjoilla on Eskimo Finland Oy:n toimitusjohtaja Peter Fredman, joka luotsaa elintarvikkeiden pakkaus-, kuljetus- ja säilytysmateriaaleihin erikoistunutta perheyritystä toisessa polvessa – ja on intohimoinen Levin kävijä. Hän on tuonut useita kertoja asiakkaitaan ja henkilöstöään ajoradalle, ja on saanut nähdä riemun, jonka laji saa aikaan.

– Aina yllättää se myönteisyys, joka ihmisillä tulee sen tapahtuman jälkeen. On ihan sama, onko seitsemän- vai seitsemänkymmentävuotias, niin se ilo on sama, Fredman kertoo. Fredman matkailee Levillä 8–10 kertaa vuodessa sekä bisneksen että vapaa-ajan merkeissä. 75 työntekijää työllistävän yrityksen johtaja katsoo, että virkistys- ja asiakassuhdetoimintaan käytetyt eurot ovat satsaus, joka kannattaa. Hän vannoo niissä oikean sisällön ja monipuolisuuden nimiin.

– Aika on rajallista, joten kun se käytetään aitoon tekemiseen, investointi on äärimmäisen hyvä, Fredman pohtii.

– Ice karting on juuri sitä, aitoa tekemistä. Hyvällä porukalla syntyy mukava kilpailuhenkisyys, joka tuo myös oman fiiliksensä.

SM-radoilta jääradan isännäksi

Viimeinenkin skeptikko pudottaa ennakkoluulonsa, kun saa tietää, että Ice Karting Levin yrittäjä Janne Röntynen on itse ajanut kartingia vuodesta 1977. Ihan harrastelun tasolle ajaminen ei jäänyt, vaan mies on voittanut asfaltilla lajissa Suomen mestaruuksia. Nykyisin aika menee yrityksen pyörittämiseen, mutta yhä mies hyppää itsekin puikkoihin.

– Pari kertaa vuodessa on pakko käydä kunnolla päristelemässä, Röntynen toteaa.

Hän selvästi tuntee lajin, suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja haluaa tuottaa elämyksiä vierailleen – ja on siinä ilmeisen onnistunut. Peter Fredman kertoo, että Ice Karting Levi on valikoitunut Eskimon yhteistyökumppaniksi paitsi yrityksen nimeen ja brändiin sopivan lajin vuoksi, myös siksi, että ice karting on tosi asiassa myös Fredmanin itsensä mielestä todella koukuttavaa.

– Aina kun on mahdollista, olen radalla, on se vaan niin hauskaa! Fredman nauraa.

SAIJA IKOLA // ICE KARTING LEVI

arkisto

Mitä enemmän tekee, sitä enemmän ehtii

08.06.2018 Jaana Karhila asuu talvet Levillä ja kesät etelässä. Levin alppihiihtotapahtumien primus motor kertoo, mitä on vapaaehtoistoiminnassa oppinut.

Kerro se vaattein

08.06.2018 Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi eli lapsuutensa erämaakylässä Levin lähellä. Hän on raivannut tiensä muodin huipulle.

Kaarnan kosketus

05.06.2018 Puun halaaminen tyhjentää pään ja täyttää rauhalla, Riitta Raekallio-Wunderink tietää.

Kalaonnea

27.04.2018 Kalastus on mielentila, tapa olla luonnossa rauhassa. Levillä on poikkeukselliset mahdollisuudet kalaonneen.

Hyppää ilmaan

27.04.2018 Haluatko seikkailla? Suorittaa fyysisesti vaativia tehtäviä? Hypätä tyhjän päälle?

Kansallismaisemissa

27.04.2018 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sielu lepää. 

Pyörivä tunturi

27.04.2018 Mäkeä ylös tai vauhdilla alas? Ota Levi haltuun pyörän päällä.

Lappilainen rakkaustarina

27.04.2018 Lapin luonto ei lakkaa ihmetyttämästä australialaissyntyisiä Juha Tolosta ja Kate de Bruinia. Heidän yrityksensä Arctic Frontier auttaa Levin-kävijöitä näkemään ja maistamaan luontoelämyksiä.

Heinää kengässä

27.04.2018 Mitä syntyy, kun yhdistää Levin, nuoret miehet ja 1980-luvun? Maraton tietysti.

Kirkkaasti paras

26.04.2018 Suomen pohjoisimmalla golfkentällä voi pelata kesällä vaikka keskellä yötä.

Näin saat täydellisen revontulikuvan

28.03.2018 Valokuvaus on valon päästämistä kameran sisälle, valokuvauksen opettaja ja Levin matkailuyrittäjä Juha Tolonen sanoo.

Lähde tontun matkaan

15.02.2018 Kun seuraat kulkusten kilinää, voit päästä kurkistamaan tonttujen salaiseen piilopaikkaan.

6 kertaa elämässä

23.01.2018 Haluatko nukahtaa tähtitaivaan alla? Lumen syleilyssä? Porojen naapurissa? Levillä se on mahdollista.

LeviDays 2016-2017

26.06.2017 Lue LeviDays 2016-2017 LeviDays-digilehti

Kaikki on mahdollista

29.12.2016 Oletko odottanut lomaa monta kuukautta? Onko sinulla vihdoin vapaa viikonloppu?