Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

World Cup Levi – tarina tahdonvoimasta

Kansainvälisen tason alppihiihtotapahtumia ei voi järjestää pienessä, syrjäisessä Suomessa, jossa ei ole edes kunnon vuoria. Jos leviläiset ajattelisivat noin yksioikoisesti, ei Levin maailmancup olisi koskaan nähnyt päivänvaloa.

Ensimmäinen konkreettinen askel visioista kohti todellisuutta otettiin vuonna 1996. Tuolloin Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) tekninen valtuutettu Erik Dahlberg tutustui Leviin paikallisten puuhamiesten, Tapio Kokon ja Jouni Palosaaren vieraana. Dahl-berg oli niin vaikuttunut tunturin lounaisrinteestä, että syntyi idea Levi Black -kisaradasta.

Samana vuonna (1999), kun Kalle Palander pujotteli maailmanmestaruudellaan Suomen alppihiihdon huipulle, Levillä lyötiin lukkoon valaistun ja gondolihissillä varustetun Levi Black -rinteen rakentaminen. Rakennustyöt valmistuivat nopeasti, juuri ajoissa miesten pujottelun ja suurpujottelun Euroopan Cupia varten lokakuussa 2000.

Toimivaksi todettu kisarinne ja kaikin puolin onnistunut tapahtuma lisäsivät Levin kiinnostavuutta FIS:n silmissä. Suomalaisen hiihtourheilun edustajat maailmalla, muuan muassa Martti Uusitalo ja Esko Aho, saivat yhä uudelleen vastailla kysymyksiin Levin valmiuksista järjestää alppihiihdon maailmancup-osakilpailu.

Kilpailutapahtumia tukevan infrastruktuurin luominen jatkui vauhdilla, ja vuonna 2001 Levillä järjestettiin naisten Eurooppa Cupin osakilpailu. Samana vuonna Levi nimettiin Aspenin varalle FIS:n maailmancup-kalenteriin.

Naisten siivittämää menestystä

Kova työ ja omistautuneisuus palkittiin FIS:n päätöksellä järjestää naisten pujottelun maailmancupin osakilpailu Levillä helmikuussa 2004. Kiireet paikan päällä lisääntyivät, sillä logistiikka, majoitusmahdollisuudet ja muu kisainfrastruktuuri tuli saada vastaamaan FIS:n standardeja. Järjestävän tiimin asenteesta kertoo paljon esimerkiksi se, että kisarinteeseen tuolloin asennettu 1000 luxin valaistusjärjestelmä ylittää kaikki laatuvaatimukset – vain siksi, että Leviltä saataisiin lähetettyä maailmalle mahdollisimman tasokasta livekuvaa.

– Naisten maailmancup 2004 oli iso asia Suomelle ja valtava asia Leville. Ihmiset halusivat auttaa, media halusi raportoida ja koko tapahtumaa ympäröi hieno yhteishenki, joka on yhä voimissaan, toteaa vuodet 2006–2014 kisaorganisaatiossa mukana ollut Levin maailmancupin pääsihteeri Mikko Saarinen.

Huolellinen suunnittelu ja aito innostus näkyivät ja välittyivät kotikatsomoihin asti. Ja kun Tanja Poutiainen vielä voitti Levillä ensimmäisen maailmancupin osakilpailunsa, ei riemulla ollut rajaa.

Kohti vakiintumista

Levillä ei ole taukokausinakaan lepäilty laakereilla. Sen sijaan järjestäjät ovat keskittyneet tutkimaan FIS:n kisakalenteria, kisapaikkoja, mediaa ja yhteistyövaatimuksia. Taustatyö on kantanut hedelmää – sen puitteissa syntyi muun muassa ehdotus, joka vakiinnutti Levin aseman alppihiihdon maailmancupin osakilpailupaikkana. Maailmancupin kilpailukalenterissa oli nimittäin ennen 6 viikon tauko lokakuisen kauden avauksen ja sitä seuraavan osakilpailun välissä, koska lumivarmaa kisapaikkaa oli vaikea löytää. Levi täytti tämän aukon täydellisesti.

Niinpä Levillä järjestettiin marraskuussa 2006 sekä naisten että miesten pujottelun maailmancupin aloituskisat. Ne olivat menestyksiä. Oli lunta, huipputason kisareitti ja kaikki logistiikasta muihin kisajärjestelyihin toimi loistavasti. Ja on toiminut siitä lähtien. Jos jotain on joskus mennyt mönkään, syynä ovat olleet kelit – ei Levi itsessään.

Tarina jatkuu

– Levin maailmancupin ydintiimi on pysynyt pienenä. Siinä on vain 10 henkilöä, mutta he ovat sitäkin tehokkaampia, Mikko Saarinen kertoo.

Oma mittaamattoman arvokas roolinsa Levin menestystarinassa on lukuisilla paikallisilla aktiiveilla, rahoittajilla, alppihiihtointoilijoilla ja vapaaehtoisilla.

– Maailmalla arvostetaan suomalaista suoraviivaisuutta, sitä, että asiat pysyvät toimivina, sekä ennen kaikkea tapaa tehdä se mitä on luvattu, Saarinen tiivistää Levin menestysreseptin.

Innovatiivisen järjestäjätiimin johdolla Levin maailmancup on siis jatkanut ja jatkaa kehittymistään. Vuonna 2007 Levi Black -rinnettä paranneltiin entisestään. Tapahtumalle on myös määritelty vuosittain vaihtuva, esimerkiksi lapsiperheisiin tai oheistapahtumiin keskittyvä teema. Niin ikään Levi oli FIS:n historian ensimmäinen kisapaikka, joka tuotti tapahtumalle oman mobiilisovelluksen.

– Maailmassa on noin 1700 hiihtolomakohdetta, ja niistä 20 on mukana järjestämässä FIS:n maailmancupia. Olemme aika suurenmoisessa joukossa, Mikko Saarinen hymyilee.

World Cup Levi

Mia Keurulainen, Johanna Still // Teemu Moisio

arkisto

Huskymies

28.10.2014 Kun Reijo Jääskeläinen 70-luvulla innostui huskyista, hän tuskin arvasi, että harrastus muuttuisi elämäntyöksi ja kuljettaisi hänet maailmankolkkiin, joiden olemassaolosta harva edes tietää.

Laukku pakattuna?

28.10.2014 Tämä on sinulle, joka suunnittelet Levin matkaa ja tuskailet matkalaukkusi sisällön kanssa – mitä pakata mukaan ja mitä ei?

Inspiraatiota Suomen Lapista

28.10.2014 Esittelyssä Levin Official Partner Haltin upea mallisto, olkaa hyvä. Suunnittelufilosofiaa ja kauden trendejä valottaa malliston pääsuunnittelija Martti Kellokumpu.

Hyvä näin

28.10.2014 Kun Tanja Poutiainen keväällä 2014 ilmoitti lopettavansa menestyksekkään uransa, taisi kaikille olla selvää, ettei hän jäisi pyörittelemään peukaloitaan. Minua kiinnosti tietää, millaiseksi Tanjan seuraava ura muodostuu, ja mitä hän ottaa mukaansa edellisestä. Toki keskustelimme myös jalkapallosta.

Loma Etelässä

19.09.2014 Etelärinteet ovat olleet jo kauan monien Levin kävijöiden suosikkeja. Tällä kaudella niillä voi lasketella ja lautailla entistä paremmissa olosuhteissa. Otimme selvää, mitä uutta alueelle onkaan tulossa.

Ahmatunturin kupeessa

01.09.2014 Levillä pohjoisen vähemmistökulttuurin vaikutus näkyy usealla tavalla, vaikka varsinaiselle saamelaisalueelle on Kittilästä matkaa vielä tovi.

Vastuullista kaivostoimintaa

01.09.2013 Agnico Eagle Mines Limitedin kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden johtaja Louise Grondin on vaikuttunut siitä, ettei Suomessa ole tarvinnut vakuutella ketään luonnon merkityksestä.

Auttava duo

01.09.2013 Elina Mikkola ja Petteri Lakso muodostavat tarvittaessa ketterän työparin.

Miksi pakkanen paukkuu ja lumi narskuu kenkien alla?

01.09.2013 Talvi. Pidit tai et, se on. Joskus tuntuu siltä, että näillä leveysasteilla talvi on vallalla suurimman osan vuodesta. Tarkistetaan se ja pari muuta kyseiseen vuodenaikaan liittyvää myyttiä.

Vapaus ja vauhti - Hurmaavat telemarkissa

01.09.2013 Etsitkö monipuolista talvilajia, jossa yhdistyy laskettelun vauhti, murtsikan nautiskelu ja hiihtovaelluksen rauha? Kaipaatko hissireittien ulkopuolelle ja kaihoat takamaaston umpihangille, minne muut eivät ole vielä löytäneet? Tätä kaikkea tarjoaa telemark.

Vapaana virtaavat elämykset

15.05.2013 Vesi liplattaa kanootin alla, auringon säteet lämmittävät ja luonnon äänet tuovat hymyn kasvoille. Hiljaisuuden rikkoo huudahdus: tuolla ui hirvi!

Kiinni kalastamiseen

15.05.2013 Nyt on toimittaja kovan paikan edessä – On osoitettava esimerkkiä lehden teeman mukaisesta uusien harrastusten kokeilemisesta. Kalastus on minulle täysin vieras laji, joten viehettä vesille!

Eka kertaa ratsastamaan?

15.05.2013 Heppatytöt ovat ihan oma lukunsa, mutta monen muunkin mielestä ratsastus kuuluu harrastuksiin, joita haluaisi joskus kokeilla. Miksi sitä kannattaa Levin reissulla testata, vaikka eka kertaa?

Värien leimua taivaalla

19.09.2012 Revontulet eivät johdu siitä, että kuolleiden sielut pelaisivat taivaalla mursun pääkallolla.