Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Elina saattaa olla palvelemassa asiakasta Zero Pointin välinevuokraamossa ja monitoimimiehenä tunnettu Petteri voi olla korjaamassa rinnekonetta hissihuollossa. Sitten tulee hälytys. Kun apua tarvitaan, työpari on liikkeellä muutamassa minuutissa. Siihen, kuinka nopeasti liikutaan, vaikuttaa tilanteen vakavuus ja se millainen sää on. Paukkupakkasessa potilaan luokse on mentävä reippaammin, vaikka kyse olisi pienemmästäkin asiasta.

– Tapahtumapaikalla ollaan hyvinkin vikkelästi hälytyksen saapumisesta, mikäli tarvetta on, Elina ja Petteri kertovat.

Parivaljakon yhteistyö on hitsautunut lähes kymmenen kauden ajan. Työnjako menee ensiapukeikalla siten, että Petteri toimii moottorikelkan ja potilaan kuljettajana sekä auttaa sairaanhoitajaksi kouluttautunutta Elinaa potilaan hoitamisessa.

– Harjoittelemme myös kauden aikana ensiaputoimintaa suuremmalla ryhmällä etenkin uusien työntekijöiden kanssa. Siihen nähden, kuinka paljon Levin 43:ssa rinteessä nautitaan talvisista aktiviteeteista, tapaturmia sattuu kausittain suhteellisen vähän.

– Rinnekäyttäytyminen on kehittynyt parempaan suuntaan ja viesti erilaisten suojavälineiden merkityksestä on mennyt perille. Lisäksi asiakkaat ovat tänä päivänä aktiivisia kyselemään heidän laskutaitoihinsa parhaiten soveltuvista rinnealueista, Elina ja Petteri kertoilevat.

Melkein tunturikylän macgyver

Petterin ura rinneyhtiön palveluksessa alkoi jo vuonna 1979, kun hän tuli hissipojaksi ykköshissille. Ennen sitä hän kunnostautui autojen korjaamisen saralla Kittilän kunnalla. Kesäkelkkaradan valmistuttua 1980-luvun alkupuoliskolla Petteri otettiin vakituiseksi.

Osaamista häneltä löytyy eri osa-alueilta niinkin rutkasti, että sitä on lopulta hankala eritellä. Kädentaitoja ja näppäryyttä on vaikka muille jaettavaksi. Petteri on mukana myös Kittilän VPK:ssa, jonka kolme hälytysosastoa sijaitsevat Kittilässä, Sirkassa ja Raattamassa.

– Työ on aina kiinnostanut. Varsinkin, kun on saanut tehdä monipuolisia tehtäviä, konkari summaa yli 30 vuotta kestänyttä uraansa.

– Petteri on varmaan 90-vuotias ennen kuin hän malttaa jäädä eläkkeelle, Elina komppaa vierestä.

Petterin mukaan Levillä viihtyy, sillä työkavereiden kesken ollaan yhtä suurta perhettä. Vanhemmat työntekijät opastavat ja ohjaavat nuorempia sisälle tunturikylän arkeen.

Ikähaarukka on suuri. Nuorimmat työharjoittelijat ovat 16-vuotiaita, joten Levillä asiakaspalvelutyö yhdistää useampia ikäpolvia. Ikänsä Kittilän kunnassa asunut Petteri lasketteli suksilla uransa alkuvuosina, mutta sittemmin se on jäänyt.

– Rinteillä tulee ”lasketeltua” moottorikelkalla niin paljon. Nuorempien ikäpolvien hittiä, lumilautaa, Petteri ei ole tohtinut vielä testata. – En sano, etten koskaan aio kokeilla, hän lupaa puolittain.

Tiimi liikkeellä

Elina on työskennellyt vuokraamossa ja ensiavussa 2000-luvun puolesta välistä saakka. Sairaanhoitotaitojaan hän on kerryttänyt myös kesäisin ja alkusyksyisin Hyvinkään sairaalan päivystyksessä.

Elina on kokenut sairaalatyön ja ensiaputyön laskettelukeskuksessa tukevan hyvin toisiaan. Vuokraamon puolella taas vieraiden kielten käyttäminen on antoisaa.

– Siellä saa puhua reilusti yli puolet ajasta englantia. Venäläisetkin sanat ovat auttavasti hallussa siten, että pärjää erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa. Haastattelutuokion loppu saa käsikirjoitukseen kuulumattoman käänteen, kun Elina kuittaa puhelimeensa rinnetyöntekijän ilmoittaman hälytyksen.

Nopeasti kiidämme jo kelkoilla varsinaiselle tapahtumapaikalle. Silloin kun tapahtuu, vastaavanlainen toiminta on arkea näille ammattilaisille. Onneksi tällä kertaa selvitään pienin vaurioin.

– Rinteessä pärjää parhaiten, kun käyttää maalaisjärkeä, huomioi muut, valitsee itselleen sopivat välineet sekä taitoihinsa soveltuvat rinteet. Omia laskettelutaitoja voi petrata hiihtokoulussa. Turvallista talvikautta, Elina ja Petteri toivottavat vielä lopuksi.

APUTIETOA

Rinne-ensiapu päivystää Zero Pointissa Eturinteiden tuntumassa ja Etelärinteen vuokraamossa, joissa molemmissa on ensiapupiste.

Rinteillä liikkuu myös ensiaputaitoisia vapaaehtoisia punaisissa liiveissään. Hätätilanteessa voi kääntyä heidän, Ski Patrolin tai hissihenkilökunnan puoleen. Rinne-ensiapuun voi soittaa numeroon p. 044 367 4278. Mikäli yhteyttä ei saa, voi soittaa yleiseen hätänumeroon p.112.

Teemu Kytövuori • Avalon