Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Lappilaista lähiruokaa

1. Hirvi maistuu metsältä

- KOTA-RAVINTOLAN menu vaihtelee sen mukaan, mitä raaka-aineita olemme saaneet. Kaikki ainekset tulevat 150 kilometrin sisältä. Keräämme yrttejä, marjoja ja syötäviä kukkia, käytän ruuissani esimerkiksi paljon siankärsämöä ja mesiangervoa. Kalaa ja kuningasrapua saamme suoraan Jäämeren siimakalastajilta ja riistaa metsästäjiltä, härkää ja lammasta läheisiltä farmeilta.

Haluan pitää maut intensiivisinä ja puhtaina. Ruuasta maistaa, onko se tehty rakkaudella. Ruokaa tehdessä pitää koko ajan maistaa: juuresten ja yrttien makuun vaikuttaa aina se, missä maaperässä ne ovat kasvaneet, ja jokainen kala ja eläin on yksilö.

Rakkaudella ja viimeisen päälle tehty ruoka tekee syöjänsä onnelliseksi.

Sami Salonen / Kota

Tee varaus: 020 798 3470

2. Esillepano on osa kokemusta

- JÄNGÄLLÄ-RAVINTOLA tuo lappilaista ruokaperinnettä tähän päivään.Keskitymme puhtaisiin makuihin ja lähiruokaan. Poronliha tulee Raattamasta ja villisika Kittilän Kaukosesta. Syksyisin ostamme sieniä ja marjoja paikallisilta. Käytämme marjoja paljon: ne ovat maailman mittakaavassakin uniikki raaka-aine. Mistään muualta ei saa niin puhtaita marjoja kuin Lapista.

Esillepano on tärkeää. Kampasimpukka-annoksemme on paitsi maukas myös kaunis. Siinä on voimakkaita makuja ja tekstuureja.

Simpukkamme sukelletaan Jäämerestä, ne tulevat meille elävinä ja avataan ja paistetaan vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Tuoreen kampasimpukan maku on raikas ja aavistuksen kermainen. Sitä ei pakastesimpukoissa ole.

Sampsa Turtiainen / Jängällä

Tee varaus: info@jangalla.fi, 044 0860 090 

3. Vuodenkierto kertoo tarinan

- HALUAMME TEHDÄ sesonkimenuja, joissa näkyy paikallinen vuodenkierto ja sen raaka-aineet. Sesonki tuo ruuan ympärille tarinan, jota on helppo kertoa myös asiakkaille. Korvasienet on kerätty täältä läheltä, mutta Lapissa Jäämeren kuningasravutkin ovat lähiruokaa. Huomenna menemme keräämään jäkälää läheisistä kivenkoloista, joihin porot eivät yllä. Kun jäkälät pestään ja friteerataan, ne voi syödä.

Kaiken ruuan pitää olla sellaista, että kun syömme sitä itse, olemme että vau. Kikkailu ei ole itsetarkoitus, mutta haluamme kokeilla erilaisia tekniikoita ja yhdistelmiä. Kun keittiössä on hyvä meininki, se näkyy lautasella.

Lauri Närhi ja Joonas Mantila / Aurora Sky

Tee varaus: reception@leviniglut.fi, 045 162 5606