Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

100-vuotiaat puut Lapissa terveydenlähde ihmisille ympäri maailman

18.12.17

HaliPuu on 2015 perustettu perheyritys, joka haluaa tuoda arktisen metsän ja sen suojelun koko maailman ulottuville.

Metsässä olo ja puut tuovat ihmiset perustilaan. Näin kertoo HaliPuun Riitta Raekallio-Wunderink, joka tuo ihmisiä ympäri maailman Lapin maagiseen metsään niin paikan päällä kuin verkon välityksellä.

HaliPuu on 2015 perustettu perheyritys, joka haluaa tuoda arktisen metsän ja sen suojelun koko maailman ulottuville. HaliPuu-metsä sijaitsee Veitservasassa, Raekallion sukutilalla Levin läheisyydessä. Pappa, eläkkeelle jäänyt metsuri ja tilan omistaja, pelasti entisen talousmetsän avohakkuilta ja muutti itsenäisyyden ikäiset petäjänsä ystäviksi ihmisille ympäri maailman. Riitta Raekallio-Wunderink pyörittää HaliPuuta ja Pappa Raekallio häärii hengessä mukana.

- Suomalaisille metsä on aina ollut voiman ja terveyden lähde. Olemme hakeneet hongikoista ja korpimailta lohtua ja parannusta jo kauan ennen kuin metsän ja puiden lääkinnällisistä ominaisuuksista tuli tieteellisen tutkimuksen kohde. Nykyisin tiedämme esimerkiksi, että mäntyjen vapauttamat fytonsidit alentavat kehon kortisoli- ja adrenaliinitasoja, laskevat verenpainetta ja lisäävät valkosolujen määrää. Jo pari tuntia luonnossa voi tuoda viikkoja kestäviä terveyshyötyjä. Metsä on lääke, kertoo Riitta Raekallio-Wunderink.

HaliPuun voi adoptoida joko kokonaan omaksi, tai siitä voi hankkia osuuden, jolloin puun jakaa muiden luonnon ystävien kanssa ympäri maailman. Puuta voi koristella www.halipuu.com-sivustolta löytyvillä koristeilla ja sen elämää voi seurailla viikottaisissa Periscope-livelähetyksissä metsästä. Paikan päällä voit keinua syvärentouttavassa riippumatossa metsän tyynnyttävässä syleilyssä ja kokea unohtumattomia kahvielämyksiä nuotiolla.

- Haluamme osoittaa, että puun voi jalostaa tuotteeksi ilman, että se kaadetaan – ja toisaalta suojella taloudellisesti kannattavasti, kertoo Riitta.

Metsä voi olla pelottava elementti, jos siihen ei ole tottunut. HaliPuu tuo ihmiset turvallisesti metsään ja Riitta kertoo puiden historiasta sekä luonnosta yleisesti. Verkon välityksellä matkassa on mukana ihmisiä mm. Nepalista, Hawajilta, Kanadasta, Intiasta, Aasiasta ja aina Etelänavalta asti. Normaalisti Periscope-lähetystä seuraa noin tuhat ihmistä, mutta yhden lähetyksen piikki oli 33 000 katsojaa.

Kansainvälisestä mediaa on myös käynyt HaliPuussa paikan päällä. TV-yhtiö CNN tuotti lappilaista eksotiikkaa tihkuvan tunnelmapätkän maailmancup-lähetykseensä marraskuussa ja HaliPuu oli osa lähetystä sen ainutlaatuisuutensa johdosta.

- Puut ovat eläviä olentoja ja niissä virtaa sama elämä kuin meissä ihmisissä. Olemme siis samaa puiden kanssa. Yhteys menee todella syvälle ja se on asia mikä pitää itse kokea, kertoo Riitta.

Juuri alkanut talvisesonki pitää Riitan kiireisenä ja hän kokee tekevänsä unelmatyötä. Riitan mielestä on palkitsevaa nähdä ihmisten reaktiot, kun he pääsevät metsän rytmiin. Koko Riitan perhe on vahvasti mukana tukemassa ja Riitan hollantilaissyntyinen mies Steffan Wunderink loihtii vieraille nokipannukahvien maukkaat maut modernilla otteella.

Lisätiedot:

Kuvat: Levin Matkailu Oy / Anette Latva-Piikkilä