Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Astrid Öyre Slind ja Andread Nygaard Ylläs-Levin sankareita

16.04.18

Karkumatkat, loistava mäkikilpailu ja aurinkoinen päivä olivat tämän vuoden Ylläs-Levin kohokohdat.

Kisa oli myös Visma Ski Classics-sarjan viimeinen osakilpailu. Astrid Öyre Slind, Team Koteng, voitti vihdoin naisten sarjan ja Andreas Nygaard, Team Santander, kiri karkuun joukkuekavereiltaan ottaen kauden neljännen voiton.

Naisten kisassa viisi hiihtäjää karkasivat jo alkumatkasta ensimmäisessä ylämäessä Yllästunturille. Astrid Öyre Slind ja hänen joukkukaverinsa ja Reistadlöpetin voittaja Masako Ishida seuraksi liittyivät myös Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, Kari Vikhagen Gjeitnes, Team Santander ja Justyna Kowalczyk, Team Trentino Robinson Trainer.

Nämä hiihtäjät pysyivät yhdessä aina viimeiseen Pyhätunturin nousuun, jossa Ishida hiihti pitosuksilla karkuun muilta. Ero taka-ajoryhmään ei kuitenkaan riittänyt ja Öyre Slind ajoi tallikaverinsa kiinni seitsemän kilometriä ennen maalia ja pian myös kolme muuta hiihtäjää ohittivat karkumatkalaisen. Öyre Slind pystyi pitämään etumatkansa maaliin asti ja hänen perässään Johansson Norgren hiihti toiseksi ja Vikhagen Gjeitnes kolmanneksi.

- Olen niin onnellinen voitosta! Menimme aika hiljaa toisen sprintin jälkeen, kun kukaan meistä ei halunut vetää. Kun Ishida karkasi viimeisessä pitkässä nousussa, yritin vain hidastaa muiden tahtia, jotta hän voittaisi. Sukseni olivat kuitenkin niin loistavat, että sain hänet kiinni ja jatkoi omaa vauhtiani maaliin asti. Tämä voitto tuntuu niin hyvältä, iloinen Öyre Slind tunnusti.

Miesten kisassa pääjoukossa oli yli 20 miestä aina toiseen sprinttiin asti. Mäkikilpailussa nähtiin jännittävä taistelu Morten Eide Pedersenin, Team BN Bank, ja Tord Asle Gjerdalenin, Team Santander, välillä ja edellä mainittu oli vahvempi kirissä ja vei koko kategorian voiton.

Noin 30 kilometriä ennen maalia neljä Team Santanderin hiihtäjää karkasivat yhdessä Tore Björseth Berdalin, Team Koteng, kanssa. Santanderin tiimi teki työtä yhdessä ja lopulta Berdalin oli annettava periksi. Anders Aukland, Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen ja Öyvind Moen Feld tulivat maalisuoralle yhtä aikaa, ja Nygaard oli loppukirissä vahvin. Toinen sija meni Gjerdalenille ja kolmas Auklandille.

- Viimeiset 20 kilometriä olivat todella kovia. Olin väsynyt lopussa, mutta niin oli Tord Aslekin. Hän meni todella kovaa viimeiset kilometrit, mutta onnistuin kiristämään tahtia ihan loppumetreillä ja voitin kisan. Tuntuu todella hienolta voittaa kauden viimeinen kisa ja lopettaa kausi tällä tavalla, onnellinen voittaja Nygaard sanoi.

50 km Olympiavoittaja ja Ylläs-Levin lähettiläs Iivo Niskanen, Team Mäenpää, oli kisan viides.

- Karkasin takaa-ajoporukasta viimeisessä kunnon nousussa, mutta en saanut enää karkulaisia kiinni. Lumi oli kuivempaa ja kylmempää tunturien päällä. Valitsin märän kelin sukset ja ne eivät olleet kovin nopeat kuivalla lumella. Tämä on todella erilaista normaalihiihdosta, koska näissä kisoissa on niin paljon tasatyöntöä sekä jyrkkiin mäkiin että tasaisella. Voi olla, että hiihdän Ylläs-Levin ensi vuonna, mutta Visma Ski Classics saa vielä odottaa, Iivo kertoi.

Johansson Norgren voitti kolme sarjaa tällä kaudella: kauden kokonaiskisan, sprintin ja mäkikilpailun. Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, voitti miesten sprintin ja Morten Eide Pedersen oli kukkulan kuningas vieden mäkikilpailun. Nuorten sarjat menivät Evelina Bångmanille, Team Mäenpää, ja Oskar Kardinille, Team Santander. Team Santander voitti joukkuekisan ja Visma Nordic Trophy-sarjan voitot menivät Öyre Slindille ja Nygaardille.

> Visma Ski Classics Ylläs-Levi -hiihdon tulokset