Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Jännittävä Suomi-Ruotsi-hiihtomaaottelu maailmanennätyksestä?

06.01.18

TV-persoona sekä urheilu- ja hiihtopiireistä tuttu Teemu Virtanen haluaa rikkoa nimissään olevan 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen 433,459 km – Guinness Book of Records. Virtanen heitti 24 h hiihdosta myös avoimen haasteen ja toivookin saavansa urakkaan mukaan ainakin ruotsalaishiihtäjiä. Onko luvassa kutkuttava Suomi-Ruotsi-maaottelu?

Teemu Virtanen kisaa tänä viikonloppuna Ruotsin Orsassa 42 km hiihdossa. Virtanen ilmoitti eilen perjantaina 5.1.2018 Facebook-sivuillaan lähtevänsä tavoittelemaan uutta 24 tunnin maailmanennätystä tänä keväänä Visma Ski Classic- hiihtokilpailun yhteydessä Levillä.

Virtasella on jo taskussaan vuodelta 2010 Kuortaneella hiihdetty 24 tunnin virallinen maailmanennätys, mutta nyt hän haluaa parantaa ennätystään sekä haastaa mukaan myös muita maratonhiihtäjiä.

Ruotsalainen Erik Wickström hiihti 24 tunnin hiihdon maailmanennätyksen Ruotsin Åressa vuonna 2016, mutta koska koko hiihtoa ei videokuvattu, tulosta ei hyväksytty. Ruotsalaishiihtäjä onnistui kiertämään 412 metrin mittaista latua yhteensä 438,575 kilometrin matkan. Teemu Virtasen Kuortaneella hiihdetty ennätys oli 433,459 kilometriä, mikä jäi voimaan ja ruotsalaiselle myönnettiin epävirallinen maailmanennätys.

- Ennätyksen menettäminen harmitti tietysti ja heti viime tempauksen jälkeen keväällä 2016 päätin, että vielä kerran yritetään. Henkisesti en vain ollut valmis treenaamaan ja käymään läpi kovaa valmistautumisprosessia ennen kuin vasta tänä talvena. Osittain intoa myös lannisti se, että Guinness ei hyväksynyt Erik Wickströmin ennätystä, joten säilyin virallisena ME:n haltijana, sanoo Teemu Virtanen.

- Näistä lähtökohdista kypsyi mielessäni ajatus, että hiihdän lopullisen ja pysyvän ennätyksin itselleni, jotta kenelläkään ei ole nokan koputtamista asian suhteen. Tulin tänne Ruotsiin kilpailemaan sekä haastamaan maan hiihtäjiä, kertoo Teemu Virtanen.

Mikäli kukaan ei lähde haasteeseen mukaan, aikoo Virtanen urakoida matkan soolona.

- 24 h suorituksen suurin viehätys on itsensä haastamisessa ja se olotila, johon itsensä saattaa noin pitkän suorituksen aikana. Elät omassa maailmassa vuorokauden ajan ja kaikki tähtää vain yhteen asiaan. Ennätykseni tein yksin hiihtämällä, joka sopi minulle, mutta tietysti yhdessä hiihtäminen Erikin ja venäläisen Denis Kabasen kanssa toissa vuonna oli tehokkaampi tapa. Pystyimme hyödyntämään toistemme apua ja peesaaminen on aina helpompaa kuin vetäminen. Matkatavoitteena on jopa ylittää 450 km haamuraja, jos keli ja rata on ennätyskunnossa. Toki myös miehen pitää olla skarppina ja valmiina taistoon, sanoo Virtanen.

Kansainvälinen, maailman suurin maratonhiihtojen kiertue, Visma Ski Classic Ylläs-Levi maailmancup hiihdetään 14.4.2018 ja Teemu toivookin 24 tunnin haastekilpailun tapahtuvan kisaviikolla.

- Mahtava kuulla, että hiihtäjät haluavat tulla yrittämään maailmanennätystä Visma Ski Classics Ylläs-Levin yhteyteen. Uskon, että on hyvät valmiudet järjestää 24 tunnin maailmanennätyshiihto Ylläs-Levi kisan yhteyteen. Tämä luo hyvää lisäsisältöä upean pitkän matkan hiihtokilpailun yhteyteen, kommentoi Levi Events Oy:n tapahtumajohtaja Otto Lintunen.

Nyt nähtäväksi jää ottaako kukaan Teemu Virtasen 24 tunnin haasteen vastaan. Hiihdetäänkö Levillä uusi 24 tunnin maailmanennätys ja ennen kaikkea, tuleeko kisasta henkeäsalpaava Suomi-Ruotsi-maaottelu?

Lisätietoa:

Kuva: Magnus Östh