Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Kulttuurielämyksiä Levillä ympäri vuoden!

11.07.19

Kittilä on virkeä kulttuuripitäjä ja Levin lähialueilla löytyy paljon virikkeitä kulttuurinnälkäisille. Kittilästä on tullut monia tunnettuja taiteilijoita, kuten Reidar Särestöniemi ja Kalervo Palsa sekä Einari Junttila. Kaikkien näiden taitelijoiden elämäntyöhön pääsee tutustumaan Levin lähialueilla.

Taiteilija Reidar Särestöniemen (1925-1981) koti- ja taidemuseo Kittilän Kaukosessa. Ainutlaatuisen museomiljöön näyttelyt vaihtuvat vuosittain, ja esillä on aina runsaasti Särestöniemen teoksia. Lisäksi Särestössä järjestetään konsertteja ja tapahtumia.
Museon alueeseen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen sekä Reidar Särestöniemen rakennuttamat, arkkitehtipariskunta Reima ja Raili pietilän 1970-luvulla suunnittelemat Galleria ja Ateljee. Komeat kelohonkarakennukset edustavat modernia, maisemaan sulautuvaa suomalaista puuarkkitehtuuria. Alueella sijaitsee myös taiteilijan ensimmäisen, tulipalossa vuonna 1977 tuhoutuneen ateljeekodin kivijalka.
Galleriassa on aina runsaasti esillä Särestöniemen värikylläistä taidetta ja näyttely vaihtuu kerran vuodessa. Ateljeessa nähdään kolmesta neljään uutta näyttelyä vuodessa ja kokonaisen pihapiirin kattava Vanha Särestö kertoo elämästä pohjoisessa sekä valottaa Särestöniemen suvun tarinaa.
Museon asiakkaita palvelee kahvila ja museokauppa. Kahvilassa voi nauttia Särestössä leivottua, kuuluisaa pullaa ja pientä suolaista. Kahvilassa on esillä myös kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä.
Museo on avoinna ympäri vuoden ti-la klo 12-18, suljettu juhlapyhinä. Avoinna myös sopimuksen mukaan.
Lisätiedot: ​​p. +358 (0) 16 654 480 tai info@sarestoniemenmuseo.fi Osoite: Särestöniemi-museo Särestöntie 880 99110 Kaukonen


Kalervo Palsan töitä esittelevä Palsa-museo sijaitsee Kittilän keskustassa, Narikaksi kutsutulla omakotitalo alueella. Ateljeessa nähtävillä taiteilijan tekemät seinämaalaukset. Museo on avoinna kesäisin, kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Kalervo Palsa asui suurimman osan elämästään Kittilässä. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa ammattikoulussa 1971–1972 ja Suomen Taideakatemiassa 1973–1977. Hän lähetti ensimmäisen kerran teoksia ryhmänäyttelyyn vuonna 1967 Taideseura Palaksen Lapin taiteen vuosinäyttelyyn Rovaniemelle ja piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 1968 Kittilän kirjastossa. Hänen maalauksena olivat radikaaleja ja hänen mielestään "ei riitä, että maalaa kukkia, täytyy maalata hirttosilmukoitakin." Hän ei saanut töitään juuri myydyksi, joten hän ansaitsi rahaa tekstaamalla suomennettuja puhekuplia sarjakuviin Yhtyneiden Kuvalehtien sarjakuvalehtiin.
Lisätiedot: Puhelinnumero: 016654480. Kalervo Palsan kotimuseon toiminta hallinnoidaan Kittilän Kaukosessa sijaitsevan Särestöniemi-museon kautta
Palsa-museon osoite:Kivitie 14 b, 99100 Kittilä

Einari Junttila (1901-1975) oli syntyperäinen kittiläläinen, kansainvälisestikin tunnettu ja tunnustettu itseoppinut lyyrinen realisti, joka tunnetaan nimenomaan akvarellimaalarina. Hän teki myös öljyväri- ja pastellitöitä. Junttila on varhaisin tunnettu kittiläläinen taiteilija, kutsumukselleen uskollinen herkkä lapin luonnon tulkitsija.
Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Kansainvälistä tunnustusta saaneella taiteilijalla oli kutsunäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.
Taiteessaan Junttila oli erityisesti vanhan, alkuperäisen Lapin tallentaja, mutta myös myöhemmän ajan kuvaaja. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan. Maalaustensa aiheet tämä "lyyrinen realisti" sai kotinurkiltaan Kittilän luonnosta: tuntureilta, metsälammilta, puroilta, soilta ja jokivarsien niityiltä. Einari Junttila elätti siveltimellään 9-henkisen perheen. Hän viihtyi samoillen tuntureilla, yksinäisyydessä, maalaten Lapin maisemia ja ihmisiä yli 60 vuotta aina kuolinpäiväänsä saakka. Museossa on nähtävän myös hänen viimeisenä elinpäivänään maalaamansa taulut.
Einari Junttila Taidemuseo
Taidemuseo on Einari Junttilan koti- ja taideympäristö, jonka hän rakensi sodan jälkeen uudestaan 1930-luvun lopulla rakentamansa talon perustuksille. Einari Junttila taidemuseo on perustettu 28.12.1991, jolloin tuli kuluneeksi 90 vuotta hänen syntymästään. Einari Junttila taidemuseon perustaja ja nykyinen omistaja on taiteilijan tytär Terttu Junttila. Hän on koonnut näyttelyn yksityisten kokoelmista. Museo on avoinna torstaisin klo 13-17, muina aikoina sopimuksen mukaan.
Taidemaalari Einari Junttilan töitä on seuraavissa kokoelmissa: Ateneumin taidemuseo, Helsingin sotamuseo, Kemin taidemuseo, Kittilän kunta (neljä historiallista työtä), Rovaniemen kaupungin taidekokoelma. Lisäksi hänen töitään on useiden muiden taidemuseoiden kokoelmissa.
Lisätiedot: puhelinnumero: +358407034657, osoite: Sammontie 5, 99100 Kittilä (Kittilän kirkonkylässä)


Samiland-näyttely Levi Summitissa. Samiland kuuluu UNESCO Observatorion kulttuurikyläohjelmaan. Samiland-näyttely kertoo Saamen kansan tuhansien vuosien historiasta, kulttuurista ja mytologiasta. Sisänäyttelyssä opit mitä eroa on kolttasaamelaisilla ja tunturisaamelaisilla, millaisia ovat perinteiset saamelaiset elinkeinot ja muinaiset taruhahmot. Ulkonäyttely tutustuttaa sinut saamelaisiin rakennuksiin ja poronhoitoon. Samiland on avattu joulukuussa 2011. Kaikki näyttelytekstit ovat suomeksi, englanniksi ja venäjäksi, lisäksi sisänäyttelyn tekstit on käännetty saksaksi ja ranskaksi. Näyttely on avoinna päivittäin, ympäri vuoden.
Lisätiedot: www.samiland.fi, puh. +358 16 336 3000. Osoite: Tunturitie 205


Pitkään ulkomailla asuneen Sirpa Alalääkkölän taidetta on esillä Hotelli Hullu Poron vastaanotto- ja kokoustiloissa, jonne taiteilija on luonut upeat seinämaalaukset. Alalääkkölän taidetta voi nähdä myös Zero Point -rakennuksen seinillä sekä Golf-alueen alikulkukäytävässä.
Lisätietoja www.sirpa.com

Myös Levin viikko-ohjelmasta löytyy kulttuuriohjelmia!  Esimerkiksi kesän viikko-ohjelman Retki Saamelaisuuden sisimpään Lemmenjokilaiselle porotilalle ja Inarin saamelaismuseoon, Siidaan tai Vierailu Ametistikaivoksella ovat kokopäiväretkiä jotka tutustuttavat sinut lappilaiseen kulttuuriperimään. Lapin kulttuuriin pääsee myös tutustumaan Tonttulan Kullanhuuhdonnassa, jossa voit itse kokeilla mitä kullanhuuhtojan työ onkaan pitänyt sisällään.
Lapin luontoon ja kulttuuriin pääsee tutustumaan myös erilaisilla ja erimittaisilla vaelluksilla Levillä ja lähialueilla. Yöttömän yön retki Hanhipirtille tarjoaa luonnonrauhaa ja hiljaisuutta - joista lappilainen kulttuuri onkin tunnettu. Hiljaisuutta ja metsän läsnäoloa pääsee myös nauttimaan Arktinen riippumattorentoutus retkellä, jossa pääset myös tutustumaan Halipuu-metsään.

Kesän viikko-ohjelmaan pääset tutustumaan tästä