Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Miten kansainväliset vieraat kokevat Levin?

24.11.17

Levillä käy vuosittain noin 700 000 matkustajaa, joista noin 200 000 on ulkomaalaisia.

Kansainvälisten vieraiden kasvu näkyy tunturissa ja kasvua vauhdittaa kansainväliset tapahtumat, kuten Levin talvikauden avajaisten yhteydessä laskettu Levin maailmancup. Myös ulkomaalaisten medioiden nostattama huomio siivittää kasvua. 2017 Lonely Planet sekä National Geographic listasivat Suomen Lapin top 10 –matkakohteeksi.

Kansainvälinen TV-yhtiö CNN kävi Levillä viime vuoden maailmancupin aikaan ensimmäistä kertaa. He tuottivat lappilaista eksotiikkaa tihkuvan tunnelmapätkän maailmancup-lähetykseensä. CNN International päätti tulla Leville uudestaan, sillä nähtävää ja koettavaa jäi vielä paljon.

- Lappi ja Levi on ihanteellinen paikka kuvata, visuaalisesti erittäin mielenkiintoinen. Säävaihtelut tuovat oman lisänsä, kuten myös upea luonto, kertoo tuotantojohtaja Ursis Caderas.

CNN:n tuotantoryhmä kiertää kaikki Euroopan maailmancup-osakilpailut. Viime vuoden Levin vierailu ylitti heidän odotuksensa ja ryhmä toikin tällä kertaa mukanaan suuremman kuvauskaluston, jotta he pystyvät paremmin näyttämään ja kertomaan katsojilleen kohteesta.

- Levi on uniikein kohde kaikista niistä paikoista missä maailmancup-osakilpailu järjestetään. Meidän tulee kertoa mielenkiintoisia tarinoita, jotka erottuvat joukosta ja on visuaalisesti pysäyttävää. Täältä on mahdotonta saada huonoa kuvaa, sillä täällä on niin kaunista koko ajan. Täällä on taikaa ilmassa, kertoo Lontoossa sijaitsevan CNN Internationalin kirjeenvaihtaja ja uutisankkuri Christina Macfarlane.

Levin avajaisviikonloppu henki niin rinteessä kuin sen ulkopuolella vahvasti lappilaisia perinteitä ja uniikkia pohjoisen mystiikkaa. Eri maiden liput heiluivat kylän raitilla sekä maailmancupin Levi Black-kisarinteen varrella. Tänä vuonna naisten maailmancupin pujottelun avauskilpailussa toiseksi laskenut ja urallaan jo kaksi Levin voittajien palkintoporoa napannut Yhdysvaltain Mikaela Shiffrin oli iloinen tullessaan Leville.

- Täällä on aina niin lämmin ja jouluinen tunnelma, kertoi Mikaela Shiffrin.

Lämpimästä tunnelmasta piti myös Islannista Levi Suksee -yritysseminaariin matkustanut entinen ministeri, Iceland Ocean Clusterin Senior Partner Ragnheiður Elín Árnadóttir. Itseään Ragaksi kutsuva entinen ministeri vietti Levillä miehensä kanssa pitkän viikonlopun, jonka aikana he ehtivät käydä avajaisviikonlopun eri tapahtumissa ja tutustua niin paikallisiin kuin vierailijoihin.

- Olen hämmästynyt siitä kuinka täällä Levillä on rakennettu erittäin toimiva ja suuri infrastruktuuri kylään, jossa läpi vuoden asuu vain noin tuhat asukasta. Juuri tämän kehittyneen infran takia Levi pystyy järjestämään suuria tapahtumia kuten esimerkiksi maailmancupin osakilpailun ja isännöimään suuren määrä turisteja kohteessaan. Tunturikylä on kuitenkin erittäin kompakti ja olemmekin törmänneet samoihin ihmisiin minne vain menemme, mikä on mukavaa, sillä tunnelma on hyvin lämmin ja rento, kertoo Ragnheiður Elín Árnadóttir.

Norjan Lofooteilta Leville jo neljättä vuotta peräkkäin matkustanut hiihtoseura toi mukaan ison ryhmän laskijoita sekä heidän vanhempiaan. Hiihtoseura vietti Levillä viikon verran seuraten maailmancupia sekä treenaten rinteessä 6-16 -vuotiaiden laskijoidensa kanssa.

- Suomen Lappi on maisemiltaan hyvin erilainen kuin Lofootit. Täällä me pystyimme aloittamaan laskukautemme, koska meidän vuorilla ei ole vielä tarpeeksi lunta. Lapset viihtyvät täällä erittäin hyvin, koko ajan on jotakin puuhaa laskemisen lisäksi. Levin alue on tiivis, mikä helpottaa meidän kaikkien liikkumista, kertoo hiihtoseuran jäsen Alrek Harr.

Kiinan Pekingistä Suomen Lappiin matkusti myös tv-tähti Ryan Zhu, joka oli ennen Lappiin tuloa viettänyt Helsinki-Vantaan lentokentällä 30 päivää. Kyseellä oli Finavian #LIFEINHEL – kampanja. Ryanin Levin vierailuun mahtui paljon, kuten esimerkiksi Levin Iglut, huskysafari sekä tietenkin Levin maailmancup.

- Olen nähnyt aikaisemmin lunta Japanissa, Uudessa-Seelannissa sekä Australiassa, mutta lumi täällä Lapissa on aivan sinistä, kuten taivas ja suomalaisten silmät. Ajoimme huskeilla jäisen järven yli ja itkin ilosta ja siitä kuinka kaunista täällä on. Ilma on niin puhdasta ja eron Pekingin ilmanlaatuun huomaa välittömästi, Pekingissä asuva Zhu kertoo.

Iloinen ja hyvin sosiaalinen Ryan Zhu oli tuonut mukanaan Leville äitinsä, isänsä sekä joogaohjaajansa. Kamerat kävivät kuumana, kun he ikuistivat Lapin tunnelmaa.

- Ennen Suomeen tuloa olin nähnyt valokuvan, jossa ihmiset seisovat bussipysäkillä. He seisovat kaukana toisistaan ja tämän kuvan perusteella odotin suomalaisten olevan varautuneita. Mutta kuinka väärässä olinkaan, nauraa Zhu.

Levillä odotetaan kävijämäärältään tästä talvesta yhtä hyvää kuin viime talvesta.

- Uskomme, että tulevasta kaudesta tulee vieläkin kansainvälisempi kuin viime kaudesta. Uusia suoria reittilentoja avataan Lontoosta, Pariisista ja Zûrichista Finnairin toimesta. Tammikuusta, mikä on aiemmin tunnettu hiljaisimpana talvikuukautena, on tullut lähes loppuunmyyty sesonkikuukausi nimenomaan kansainvälisten asiakkaiden keskuudessa. Vaikka alueen hotellit olisivat täynnä, kannattaa muistaa lomahuoneistomajoitus, joita alueelta löytyy noin 20 000 pedin verran, kertoo Levin Matkailun kehitysjohtaja Maija Palosaari.

Kuva: House of Lapland / Terhi Tuovinen