Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Naisten ja miesten uudet hiihdon 24H maailmanennätykset Suomeen

13.04.18

Tänään perjantaina klo 10.00 päättyi hiihdon 24 tunnin maailmanennätysurakka Levillä.

Hans Mäenpää hiihti uuden miesten maailmanennätyksen 472 kilometriä ja 007 metriä, joka on lähes 40km enemmän kuin aikaisempi ennätys 433km ja 459m. Anni Angria hiihti naisten uuden maailmanennätyksen 375 kilometriä ja 564 metriä. Edellinen naisten ennätys oli 333km.

- Ihan hirveä olo, totesi Hans Mäenpää heti urakan jälkeen.

Vuonna 1979 syntynyt Hans Mäenpää hiihti ensimmäistä kertaa elämässään näin pitkän urakan. Pietarsaarelainen sai pidettyä hyvää vauhtia koko vuorokauden ajan päällä, vaikka keli oli eilen torstaina erittäin raskas. Lämpömittari kohosi eilen päivällä yli +15 asteen Tunturilammen ympäri kiertävällä noin 400 metriä pitkällä ladulla.

- Energiataso pysyi hyvänä koko matkan. Ennätystä lähdin hakemaan ja sain mitä hain. Jos joskus vielä tätä ennätystä lähtisi rikkomaan, sen pitäisi olla täysin oma hiihto, eli hiihtää yksin. Daniel Strand hiihti todella kovaa, välillä vähän liian kovaa. Kiitos maailman parhaalle huoltojoukolle Team Mäenpäälle sekä järjestäjille täällä Levillä, totesi Hans Mäenpää.

Miesten maailmanennätysyritykseen lähti torstaiaamuna hallitseva ennätysmies Teemu Virtanen, Team Mäenpäästä Hans Mäenpää ja Norjan Daniel Strand. Teemu Virtanen keskeytti eilen, kun aikaa oli kulunut 7tuntia ja 15minuuttia. Norjalainen keskeytti noin 13 tunnin kohdalla.

- Aivan huikea suoritus Hansilta, yllätti todella. Alusta asti näin, että Hansilla on päällä määrätietoinen hiihto. Itselläni ei ollut sellainen päivä, että olisin jaksanut lähteä itsenäni vastaan hiihtämään, joten lopetin seitsemän tunnin korvilla, kertoo Teemu Virtanen.

Norjalainen keskeytti, kun hänelle tuli käteen rasitusvamma.

Hans Mäenpää hiihti lähes puolivuorokautta yksin, välillä hänellä edessään toimi jäniksenä omat tiimikaverit Team Mäenpäästä.

- En lähde huomiseen Ylläs-Levin maratonhiihtoon mukaan, muuta kuin huoltojoukkoihin, jossa hiihtää mm. Iivo Niskanen, Risto-Matti Hakola ja Ari Luusua. Tänään käyn saunassa, syön ja nukun, kertoi Hans hiihdon jälkeen.

Naisten uusi maailmanennätyksen haltija, iisalmelainen Anni Angria oli maalissa lopen uupunut. Vuonna 1981 syntynyt Anni veti viimeisillä voimillaan viimeiset minuutit yleisön kannustaessa ladun varrella.

- Oksettaa ja joka paikkaan sattuu. Mutta muuten olo on todella onnellinen. Tavoitteena oli hiihtää vähintään 350 km ja se tavoite ylitettiin ja nyt on ennätys taskussa, hymyili Anni Anger maalissa.

Sekä Hans Mäenpään että Anni Angrian maailmanennätykset tarvitsevat vielä Guinness World Recordsin hyväksynnän, jotta niistä tulee viralliset. Tähän menee aikaa muutamia kuukausia.

Kuva: Levin Matkailu Oy / Aleksi Kylmälahti