Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Naisten ruska MTB-retki oli menestys

27.09.17

2 päivää, 24 naista ja 55 kilometriä - ikimuistoisia elämyksiä maastopyörillä!

Ruska-aika on yksi Lapin kiireisimmistä sesongeista matkailijoiden hakiessa luonnonrauhaa upean väriloiston keskellä. Lapissa on monta tapaa päästä nauttimaan ulkoilusta sekä luonnosta.

Levin paikallisyrittäjät Anette Latva-Piikkilä ja Jari Kiiskinen järjestivät syyskyyn puolivälissä unohtumattoman maastopyöräretken 24 naiselle Leviltä Ylläkselle, jossa rohkeat ja reippaan osallistujat ylittivät itsensä monta kertaa maagisessa maastossa.

Levin ZeroPointilla kävi kuhina, kun 24 naista ympäri Suomen kerääntyi kuuntelemaan paikallisyrittäjä Juuso Laitisen maastopyöräilyn perusohjeita. Juuso toimi yhtenä kuudesta oppaasta kahden päivän mittaisella retkellä, jossa poljettiin ensin Leviltä Aakenusjoen varrella sijaitsevalle vanhalle savottapirtille yöksi. Seuraava päivänä jatkettiin Pyhäjärven kautta Ylläkselle ja lopussa odotti vielä pitkä ja reisilihaksia haastava Kukastunturin nousu. Juuson kerratessa ohjeita, jännitys naisten kesken oli käsin kosketeltavaa, mutta heti kun kammet saatiin liikkeelle ja päästiin polulle, valtasi hymy osallistujien suupielet.

Levi-Ylläs (55km) maastopyöräreitti avattiin vuonna 2015 ja se on ollut siitä lähtien pyöräilijöiden suosiossa. Reitillä ajetaan myös jokavuotinen Levi-Ylläs MTB-kilpailu, jossa tänä kesänä miesten voittoaika oli 2h30min.

Johanna Alppi veti nopeinta ryhmää.

Naisten ruska MTB-retkellä oli mukana niin aloittelijoita kuin myös kisakuskeja, joten värikirjo oli yhtä laaja kuin syksyisen luonnon sävyt. Naiset jaettiin kolmeen ryhmään taitojen perusteella ja jokaisessa ryhmässä oli kaksi paikallisopasta.

- Kaveri yllytti lähtemään mukaan retkelle, meillä kummallakaan ei ollut hirveästi aikaisempaa kokemusta maastopyöräilystä. Meitä kiinnosti tulla näkemään Lapin ruska sekä tietysti saamaan ajokokemusta naisporukassa, kertoo jyväskyläläinen Tiina Hulkkonen.

Voiton puolella - Tiina Hulkkonen ystävänsä Kirsin kanssa Kukastunturilla.

Moni osallistuja oli vieraillut Lapissa monta kertaa talvisin, mutta Lapin kesä ja syksy oli uusi kokemus, joka jätti ikimuistoisen elämyksen.

- Oli niin erilaista kuin talvella. Mietimme heti, että pitää tulla perheen kanssa ensi kesänä tai syksynä, kun siellä on niin kaunista ja voi harrastaa muutakin kuin laskettelua. Fasiliteetit ovat todella kohdillaan ja se helpottaa perheen kanssa tuloa ja pääsee vaivattomasti nauttimaan monipuolisesta luonnosta, kertoo aloittelijoiden ryhmässä ajanut Hulkkonen.

Maastopyöräharrastaja Sara Okkonen polki nopeimmassa ryhmässä, sillä taitoa on karttunut aikaisemmista MTB-kilpailuista, joten vauhtia ja osaamista riittää. Uutuutena Okkoselle oli Lappi, jossa hän vieraili nyt ensimmäistä kertaa.

- 33 vuotta siihen meni, että tulin Lappiin. Kun kiipesin ensimmäiselle tunturille, tuntui siltä, että haluan jäädä tänne. Luonto sytytti todella voimakkaasti, en ole muualla tuntenut näin vahvaa oloa. Lapin hulluus kyllä iski ja isosti, kertoo Helsingissä asuva Sara Okkonen.

Lapin upea luonto ja kauniit maisemat ihastuttivat - Sara Okkonen nautti vaihtelevasta reitistä.

- Maastopyöräreitti oli todella upea ja vaihteleva, sillä on pituutta ja saa edetä koko ajan ja tämän lisäksi kauniit maisemat vaihtuvat jatkuvasti. Seuraavaksi haluan Lappiin vaeltamaan ja tietysti myös pyöräilemään uudestaan, sanoo Sara Okkonen.

Kaikki osallistujat pääsivät perille asti ja riemu sekä helpotus oli valtaisa Äkäshotellin edessä. Ennen kuin kypärät oli edes otettu päästä pois, naiset kyselivät jo seuraavan retken perään.

- Matkaan mahtui paljon tunteita. Moni nainen teki elämänsä kovimman urheilusuorituksen upeissa maisemissa ja paikka paikoin hyvin haastavassa maastossa. Retkelle olisi ollut enemmänkin tulijoita ja tämä kertoo lajin ja Lapin suosiosta. Tulemme varmasti järjestämään uuden maastopyöräretken ensi vuonna, kertoo Anette Latva-Piikkilä, joka myös itse harrastaa aktiivisesti pyöräilyä eri muodoissa.

Tutustu Levi-Ylläs -maastopyöräreittiin

Kuvat: Victor Engström