Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

STAALON FESTIT - TAITHEN JA KAUPAN PÄIVÄ NARIKALLA KITTILÄSSÄ

02.10.18

Paikallinen rikas kulttuuritarjonta raikkaalla otteella kaikkien ulottuville..Tapahtuman aikana paikallisia esiintyjiä mm. kirkonkylän liikkeissä, terveyskeskuksessa, Metsolassa, Koivukodilla jne. Mukana järjestelyissä mm. Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kulttuuritoimi, Kittilän nuorisotoimi Taideseura Staalo, Kauppiasyhdistys, Särestöniemi-museo / Kauko Sorjosen säätiö Revontuli-opisto, Kittilän seurakunta.

Mukaan uudistuneeseen Staalon Festien kulttuurihumuun on otettu useita taiteenlajeja. 150-juhlavuottaan juhlivan Kittilän rikas kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat esillä lokakuisena lauantaina 13.10. Narikalla, Kittilän kylänraitilla.


Draamaesitykset, teatteri, elokuvat, haastattelut, näyttelyt ja konsertit näyttävät mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilästä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

Staalon Festeillä esiintyy myös uusia, nousevia paikkakunnan taiteilijoita.
Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön, jota Staalon Festeillä pääsee ihastelemaan monessa muodossa. Nykytaiteilijoista Reijo Raekallio tuo festeille oman 30-vuotisjuhlatuotantonsa.

Kävele legendaaristen kittiläläisten kuvataiteilijoiden Reitarin, Palsan ja Einari Junttilan sielunmaisemassa ja aisti heidän maailmaansa teatterin keinoin. Hengessä mukana heiluu myös legendaarinen Mukka, Reitarin ja Palsan ystävä. Reijo Raekallio tuo 30-vuotisjuhlanäyttelynsä Pöntsöstä ulottuvillesi keskelle kirkonkylää. Draamaesitykset, teatteri, elokuvat, haastattelut, näyttelyt ja konsertit näyttävät mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilästä. Tämä on koettava!
Kansainvälisesti arvostettua taidetta Kittilästä

Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista draaman keinoin. Henkien tapaaminen on alun perin Kalervo Palsan maalaama taulu, joka esittää hänen itsensä ja Reitarin sekä Mukan fiktiivistä tapaamista – tosielämässä taitelijat eivät koskaan tavanneet kolmestaan. Teoksen henkeen Staalon Festeillä pääset Soikkelissa kokemaan kantaesityksen ”Henkien tapaaminen”, jossa näyttelijät Topi Mikkola, Esa Ylläsjärvi ja Mauri Tammela tuovat Palsan teoksen eloon.


Lapset ja nuoriso mukaan menoon
Työväentalon päiväohjelma on suunnattu erityisesti lapsille. Tarjolla on teatteri-sirkustelutyyppisiä Kattila- kulttuurityöpajoja, joiden välissä jaetaan lasten ja nuorten kulttuurikilpailun palkinnot. Viihdekuoro Vasitellan lastenkonsertti viihdyttää musiikin ystäviä. Kirkossakin tapahtuu: kanttori Mirjami Hiltunen soittaa urkumusiikkia hauskalla tavalla ja näyttää miten urut oikein saadaan soimaan – ja lisänä on jätskitarjoilu! Nuorisoa hemmotellaan Ylärillä myöhäisillan toiveleffoilla. Lisäksi nuorille on ohjelmaa nuorisotila Käellä.


Kaupankäyntiä ja kulttuuria
Kittilän kauppiaat on vahvasti mukana tapahtumassa, Festi-lauantaina tapahtumassa mukana olevat liikkeet palvelevat aina klo 17 saakka. Koska kaikki tapahtumat sijoittuvat Narikalle, Kittilän kylän raitille, liikkeet tarjoavat myös tilojaan erilaisille pop-up esityksille - paikalliset esiintyjät voivat valloittaa estradinsa Narikan liikkeistä aina terveyskeskusta myöten.
Staalon Festit on paikallinen tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen. Taideseura Staalo koristelee ja lavastaa Narikan eli Kittilän kylänraitin festivaalikävijöiden iloksi. Staalon Festit on jatkumoa aikaisemmalle tapahtumalle, Staalon Teatterifesteille, jotka järjestettiin Kittilässä ja Levillä 10 kertaa, vuosien 2008 -2017 välillä. Staalon Teatterifestivaalit juhlivat 10-vuotista taipalettaan viime vuonna ja juhlavuoden jälkeen oli oikea hetki uudistukselle. Staalon Festit järjestävät yhteistyössä: Kittilän kunta: Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kulttuuritoimi, Kittilän nuorisotoimi, Kittilän liikuntatoimi sekä Taideseura Staalo, Kittilän kauppiaat, Särestöniemi-museo / Kauko Sorjosen säätiö, Revontuli-Opisto, Kittilän seurakunta
Ohjelma elää ja tapahtuman runko-ohjelman lisäksi eri puolilla kyllä tapahtuvia esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla www.staalonfestit.fi ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/. Ohjelmamuutokset mahdollisia.

Lisätiedot www.staalonfestit.fi