Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös! Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Revontulia taivaalla

Ennusteiden mukaan Levillä näkyy kohta revontulia. Suuntaa siis katseesi ylös!
Ennusteen tarjoaa Sunsää.

Ylläs-Levi on kolmatta kertaa mukana Visma Ski Classics-sarjassa.

29.11.18

Maratonhiihto Lapin keväthangilla13.4.2019 tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia hiihtoharrastajille, kun samaan aikaan ammattihiihtäjät kisaavat kirkkaimmista mitaleista.

Ylläs-Levi -hiihto päättää jälleen tulevan Visma Ski Classics -kauden. Pitkän matkan hiihdon maailmanmestaruussarja Visma Ski Classics alkaa tänä viikonloppuna Livignossa Italiassa. Perjantaina hiihdetään ammattijoukkueiden 15 km prologi ja sunnuntaina on vuorossa 28 km henkilökohtainen kisa. Molemmat tapahtumat toimivat ns. avauskisoina, joiden myötä esitellään kaikki 32 joukkuetta ja niiden hiihtäjät. Matkat ovat varsin lyhyet pitkiin kisoihin tottuneille hiihtosankareille ja urheilijat käyvät vielä läpi kovaa loppuvuoden harjoittelua, jotta varsinainen kiertue sujuisi hyvällä menestyksellä. Tästä huolimatta tuleva viikonloppu tarjoaa varmasti sykähdyttävää toimintaa ladulla ja runsaasti yllätyksiä.

Livignon jälkeen hiihtäjillä on joulurauha ja kenties aikaa räjäyttää muutama raketti uuden vuoden kunniaksi ennen kuin karuselli jatkuu tulevassa MM-kisakylässä Itävallan Seefeldissä 12.1.2019 (Kaiser Maximilian Lauf, 60 km). Kokonaisuudessaan kisoja on alkavana kautena 12 mukaan lukien tämän viikonlopun startit. Alkuvuoden kisat käydään Keski-Euroopassa ja keväällä siirrytään Pohjoismaihin, joissa on yhteensä neljä osakilpailua. Kiertueen pääkisoina ovat tuttuun tyyliin Italian Marcialonga, Ruotsin Vasaloppet ja Norjan Birkebeinerrennet. Ylläs-Levin 70 km matka 13.4.2019 päättää koko kauden ja Levillä järjestetään taas kiertueen palkintogaala.

Tuleva talvi on jo yhdeksäs Visma Ski Classics-sarjan kilpailukausi ja kehitys on ollut joka vuosi varsin kattavaa. Tälle kaudelle tulee ensimmäistä kertaa myös luisteluhiihtokilpailu, kun legendaarinen Engadin Skimarathon liittyi perheeseen. Ammattijoukkueita (pro teams) on enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja nuorten hiihtäjien määrä on kovassa kasvussa. Myös naishiihtäjiä nähdään kisoissa aikaisempaa suurempi määrä. Norja on edelleen hallitseva maa joukkueiden ja hiihtäjien lukumäärässä, mutta joukkoon mahtuu yhdeksän muuta maata Suomi mukaan lukien. Ranska on uusi tulokas maiden joukossa ja Eiffel-tornin juurelta saapuu peräti kaksi todella kovaa tiimiä karkeloihin.

Viime talvena Suomesta oli mukana peräti kolme tiimiä, joista vain yksi toimi täysin ammattimaisesti. Yksittäisiä suomalaisia hiihtäjiä oli mukana myös muissakin joukkueissa ja näin tulee olemaan myös tänäkin vuonna. Parhaiten tuloksellisesti menestyi Heli Heiskanen, joka oli viime vuonna kuudes naisten sarjan lopputuloksissa. Heli edustaa tulevana talvena tsekkiläistä Vltava Fund Ski Teamiä ja Helin tavoitteena on nousta haastamaan lajin kärkinaisia.

Kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi sijoittunut Team Mäenpää jatkaa edelleen ja heidän ykköstykkeinään ovat Ari Luusua, Niko Koskela ja ruotsalainen Evelina Bångman. Ari ja Niko pystyivät jo viime talvena tunkemaan itsensä kärkikymmenikköön muutamassa kisassa ja tänä talvena odotukset ovat jo paljon korkeammalla. Ei olisi ihme, jos suomalainen hiihtäjä nähtäisiin vihdoin Visma Ski Classicsin osakilpailun palkintopallilla.

Ylläs-Levi on mukana jo kolmatta kertaa päätöskisana ja tapahtumasta on tullut erittäin mieluisa kokemus kaikille sarjaa kiertäville huippuhiihtäjille. Lähes jokainen ammattihiihtäjä nostaa tapahtuman omaan suosikkikolmikkoon ja hyvin moni pitää Ylläs-Leviä jopa parhaana kisana. Lapin keväthanget, upeat maisemat, ainutlaatuinen tunnelma ja toimivat järjestelyt takaavat elämyksen, joka sopii sekä huipuille että harrastelijoille.

- Kaksi aikaisempaa vuotta ovat opettaneet meille paljon. Meillä on nyt loistava järjestelyorganisaatio, aivan mahtava rata, puitteet kohdallaan ja molemmilla kerroilla vielä Lapin aurinkokin on hellinyt meitä. Ei ihme, että Ylläs-Levi on lyhyessä ajassa noussut monen ykköstapahtumaksi, kilpailujohtaja Juha Vanhanen kertoo. 

Viime talvena Ylläs-Levi lisäsi ohjelmistoonsa lyhyemmän ja helpomman 55 km matkan, jonka lähtö on Äkäslompolosta. Kyseinen matka säilyy tarjonnassa ja lisänä tulee myös hauska hiihtotapahtuma lapsille.

- On tärkeää kehittää tapahtumaa ja saada palautetta hiihtäjiltä. Mutta liikaa uusia juttuja ei kannata keksiä joka vuodelle. Lyhyt matka toimi erittäin hyvin viime talvena ja haluamme viedä myös sitä vahvasti eteenpäin. Pyrimme myös kehittämään latuasemien palvelua ja hiomaan pieniä yksityiskohtia koko tapahtumassa. On hienoa kuulla, että huippuhiihtäjät pitävät kisastamme todella paljon, mutta haluamme nyt kehittää tapahtumaa niin, että myös tavallinen kansa nostaa tämän lempihiihdokseen. Täten toivotan kaikki hiihtäjät tervetulleiksi kokemaan aito Lapin hurmos – Ylläs ja Levi ovat valmiina, Juha jatkaa. 

Lisätietoa: