Ajankohtaista

Kesä ja kärpäset

Näillä vinkeillä varmistat, että saat kesäisestä Levin vierailusta kaiken ilon irti ilman turhaa pelkoa itikoista ja muista ötököistä.

Lapin kesä ja yötön yö. Täydellistä aikaa ikimuistoisille elämyksille ja kokemuksille. Levillä kesälomailet ainutlaatuisesta tunturiluonnosta nauttien, kunhan tiedostat muutaman periaatteen Lapin luonnossa ulkoilulle.

RÄKKÄAIKA VAIHTELEE VUOSITTAIN

Sääsket, hyttyset ja itikat. Polttiaiset, mäkärät ja paarmat. Porot, linnut ja muut eläimet sekä ihmiset. Nämä kaikki nivoutuvat läheisesti toisiinsa Lapin kesässä erityisesti räkkäaikaan.

Räkällä tarkoitetaan Lapin kesän ajanjaksoa, jolloin ilmassa on eniten erilaisia lentäviä ötököitä. Räkkäaika vaihtelee vuosittain vallitsevien säiden mukaan. Normikesänä räkkäaika käynnistyy noin juhannukselta ja jatkuu heinäkuun lopulle saakka. Kostea ja helteinen alkukesä aikaistuttaa räkkää, kuivuus puolestaan hidastuttaa lentävien hyönteisten massasyntymistä.

Suurimpana syynä tälle hyönteisten joukkoesiintymiselle on Lapin kesän intensiivinen luonne – pitkän talven jälkeen luonto herää voimalla eloon jatkuvan valon, lämmön ja kosteuden seurauksena. Hektinen räkkä päättyy puolestaan valon vähenemisen ja lämpötilan laskemisen myötä.

Pelkkää kiusaa ihmisille ja eläimille vai onko runsaasta hyönteisten määrästä myös hyötyä? Luonnon näkökulmasta ajatellen on. Suuri määrä hyönteisiä houkuttaa kesäisin runsaasti lintuja pesimään Lappiin. Erilaiset ötökät ohjaavat myös porotokkien liikkeitä – avotunturiin ja avoimille paikoille, jolloin myös niiden varsojen merkintä helpottuu huomattavasti.

NÄIN VARAUDUT HYTTYSIIN – 4 VINKKIÄ

Valtaosalle Lappiin kesäaikaan suuntaavista matkaajista hyönteiset eivät ole ongelma. Jos kuitenkin kammoat ötököitä, niin oheisilla vinkeillä minimoit niistä aiheutuvan vaivan.

1. PUKEUDU OIKEIN

Vaaleasävyiset, pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet toimivat hyvin pahimpaan räkkäaikaan. Ötökkäsuojaa tuo myös sään salliessa kerrospukeutuminen eli useamman, suojaavan, vaatekerroksen päälle pukeminen. Hupullinen takki tuo myös mukavuutta ja suojaa ulkona oloon. Kuin myös riittävän pitkävartiset sukat ja kengät sekä ötököiden ”sisäänpääsyn” estävät resorit. Lippalakki tai muu päähine kruunaa vaatekerran. Lapissa kesäaikaan vierailevalle turvaa ja suojaa suo myös erillinen verkolla pään alueen suojaava hyttyshattu.

2. KÄYTÄ SUOJA-AINEITA

Hyönteisiä ja ötököitä vastaan on olemassa useita erilaisia hyönteiskarkotteita. Jotkut turvautuvat sumutteisiin, toiset taas luottavat roll on -tyylisiin tuotteisiin. Poltettavat hyttyskarkotteet puolestaan toimivat tietyssä ympäristössä, kuten mökin terassille asetettuna. Myös nuotion savu auttaa pitämään hyttyset poissa. 

3. HAKEUDU TUULEN PUOLELLE

Tuulensuojaisa kostea paikka metsän siimeksessä on täydellinen paikka törmätä mittavaan määrään erilaisia ötököitä. Pitääksesi itikat ja muut ötökät kohtuullisina vältä pahimpaan räkkäaikaan soita ja muita kosteikkoja. Samoin Lapin tiheitä metsikköjä, jonne tuuli ei juurikaan puhalla. Toimiva vinkki on suunnata avotunturiin tai muuhun riittävän avoimeen paikkaan, jossa tuuli pitää ötökät loitolla. Bonuksena on usein mahtavat maisemat omasta rauhasta nauttien.

4. ELÄMYKSILLÄ AJATUKSET TOISAALLE

Levi tarjoaa mahdollisuudet monipuolisiin elämyksiin ja aktiviteetteihin myös kesällä. Räkän vaivatessa et todennäköisesti kiinnitä hyttysiin juurikaan huomiota tehdessäsi jotain itseäsi aidosti kiinnostavaa. Patikointi ja marjastus ovat monen kesäisiä suosikkeja. Pyöräillessä riittävä vauhti pitää hyönteiset loitolla, samoin vesillä liikuttaessa. Levin ohjatut retket ja elämykset suuntautuvat yleensä vuodenajasta riippumatta hienoille paikoille, jossa hyttysetkään eivät haittaa kohtuuttomasti.