Ajankohtaista

Levi motoristin silmin

Lapin tiet ovat erityisesti motoristien suosiossa, ympäröiviä maisemia kelpaa katsella moottoripyörän selästä tai auton ikkunasta ihaillen! 

Levi sijaitsee risteyskohdassa, josta matkaa jatkavalle avautuu useampi vaihtoehto. Tutustu kuuteen mielenkiintoiseen vierailukohteeseenn kumipyörien päällä liikkuen.

1) Levitunturin huippu

Helpoin tapa ottaa Levi haltuun on suunnata Levitunturin huipulle. Tarkemman tutustumisen - ja avautuvien maisemien ihailun - arvoisina pitstoppeina matkan varrella ovat mm. Hotel Levi Panorama sekä Tunturi- ja näköalaravintola Tuikku. Tunturitie jatkuu Lammaskurun ja Tuikun parkkipaikan jälkeen vieden lähes Levitunturin huipulle. Halutessaan matkaa voi jatkaa lyhyesti jalan ja käydä huIputtamassa itse Levitunturi - kaikkialle ilmansuuntiin avautuvat maisemat palkitsevat takuulla. Levin huiputukseen on kiva yhdistää myös kierros Levitunturin ympäri ja maisemien ihailu esimerkiksi Utsuvaaran huipulta.

2) Pallastunturit

Mukavia maisemia ja tarkemman tutustumisen arvoisia kohteita löytyy myös Levin lähituntureilta. Monien motoristien suosikki on Leviltä Muonion suuntaan suuntautuva vierailu Pallaksen kansallismaisemiin. Reitin varrelle sijoittuvat Jeris- ja Särkijärvi tarjoavat ensiluokkaisia maisemia ja mahdollisuudet ikimuistoiseen matkantekoon. Pallastunturi useine huippuineen on vaikuttava näky: Taivaskeron korkein kohta kohoaa 809 metriin. Pallasjärven eteläpäässä on puolestaan Punainenhiekka, ranta joka hehkuu nimensä mukaisesti upeissa väreissä. 

3) Yllästunturi

Mukavia maisemia on tiedossa myös suuntaamalla Leviltä keula kohti Kittilää ja kierrokselle naapurihiihtokeskus Ylläksen ympäri. Ylläsjärven ja Äkäslompolon yhdistävä Maisematie on kuin tehty tunnelmalliseen matkantekoon mahtavista maisemista nauttien. Äkäslompolosta matka jatkuu luontevasti kohti pohjoista Aakunuksentielle saakka, jota pitkin pääsee palaamaan Leville pitkän Aakenustunturin katveessa. Vaihtoehtona on jatkaa matkaa aina Pallakselle saakka ja yhdistää kolmen tunturin kiertoajeluun näin Levin kaksi tunnetuinta naapuria. 

4) Taatsin seita

Suojeltu Taatsin seita Taatsijärven rannalla on yksi Lapin tunnetuimmista seidoista eli muinaisista palvonta- ja uhripaikoista. Kymmenisen metriä korkean kivipatsaan ympärillä on yhä vanhoja eläinten luita ja sarvia. Mukava retkikohde, joka on helposti saavutettavissa Leviltä suunnaten kohti Könkään kylää ja sieltä edelleen matkaa Pokkaa kohti jatkaen. Matkanteko sujuu leppoisasti pitkiä suoria ja mahtavia selkosia myötäillen. Huomioi soratien kunto ajonopeudessa. Looginen pysähdyspaikka retkelle on Pokan kylän legendaarinen Tieva-Baari. Taatsin seidan jälkeen matkaa on mahdollista jatkaa aina Inariin saakka.

5) Pajalan kautta Ruotsiin

Muille maille vierahille halajaville kiinnostava reitti kulkee Kolarin kautta Pajalaan ja sieltä Torniolokijaaksoa pitkin kohti etelää ja Haaparantaa. Ruotsin puolelle muuttuu paitsi kieli ja valuutta, mutta myös maisemat sekä kauppojen ja ravintoloiden tarjonta. Parhaimmat ostosmahdollisuudet löytyvät Haaparannasta, josta matkantekoa on helppo jatkaa kohti etelää Suomen puolella tai laajemmin Ruotsin mahdollisuuksiin tutustuen.

6) Norjaan ja Jäämerelle

Leviltä Norjaan ja aina Jäämerelle suuntautuvalle reissulle kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä tiedossa on runsaasti pysähdyksiä - reitin varrella avautuvat upeat maisemat vaativat jatkuvaa ihastelua. Vuonot, vuoret, vesiputoukset ja kimalteleva meri palkitsevat. Upeita reittejä ovat esimerkiksi Levi-Alta-Tromssa ja Levi-Tromssa-Narvik. Vähemmän kuljettu suunta Leviltä johdattaa Inarin, Utsjoen ja Nurogamin kautta Varangin vuonolle. Tarkemman tutustumisen arvoisena helmenä Pikku-Suomenakin tunnettu Pykeija.

Lisää vinkkejä ja neuvoja saat Visit levin matkailuneuvonnasta - alueen asiantuntemus apunasi: info@visitlevi.fi, puh. 016-639 3300.