Ajankohtaista

Levillä eläinystävistä huolehditaan täydestä sydämestä!

Levillä ja lähialueilla asuu yli 500 rekikoiraa, noin 12 000 poroa ja kymmeniä hevosia jotka tarjoavat meille unohtumattomia luontoelämyksiä vieden luontoon nauttimaan luonnon rauhasta ja elämyksistä. Eläintenpäivän kunniaksi olemme haastatelleet Levillä eläinaktiviteettien kanssa toimivia yrittäjiä jotka kertovat nyt kuinka heillä toimitaan eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Hevostoimintaa ympäri vuoden

Polar Lights Toursin tilalla Veitservasassa asustaa 9 suomenhevosta joilla tehdään ratsastusretkiä luontoon ympäri vuoden. Kesällä vaelluksia tehdään jopa viiden päivän mittaisina erämaavaelluksina ratsastaen, ja talvisin ratsastusretket ovat tunnista muutamaan tuntiin. Talvella päästään myös autenttiseen tunnelmaan suomenhevosen vetämän reen kyydissä aisakellojen helkätessä. Tilaa pyörittävä Päivi Hiukka on pitkän linjan hevosihminen ja kokemusta hevosten kanssa toimimisesta hänellä on jo useamman vuosikymmenen ajalta. Kysyimme Päiviltä miksi hän on päätynyt valitsemaan juuri suomenhevosen. 

- Suomenhevonen on perusterve, sen luonne on täyttä timanttia, se on kestävä ja pärjää Suomen alati vaihtelevissa säätiloissa. Ja mikä tärkeintä, se on täysin suomalainen rotu. Meillä hevoset asuu pihatossa, eli niillä on iso ulkotarha ja sisätilat minne ne pääsevät halutessaan. Hevoset siis saavat kulkea ulos ja sisään oman halunsa mukaan. Suomenhevoset ovat hyviä laumautumaan ja niiden kesken laumahierarkia toimii hyvin joten tämä on myös tärkeää meille. Kommentoi Hiukka. 
 

Polar Lights Toursin 9 hevosta viettävät kesäisin lomaa noin 1-2 viikon pätkissä ja pääsevät myös laidunlomalle syömään tuoretta heinää ja nauttimaan todellista hevosenelämää lomaillen. Talvella hevoset pitävät myös vapaapäiviä, jolloin ne saavat olla omassa rauhassaan. 
-Meillä on kuitenkin aika harvoin jouduttu perumaan ratsastusretket pakkasen takia hevosten vuoksi, vaikka täällä saattaa pakkanen joskus huidella jopa kolmessakymmenessä asteessa, tai jopa vielä kovemmissa pakkaslukemissa. Suomenhevoset kyllä pärjäävät, ne kasvattavat kunnon turkin. Ratsastajille se ensimmäisenä tuolla metsässä tulee kylmä kun pakkasilla mennään verkkaista vauhtia eteenpäin, Hiukka naurahtaa. 

Hevoset syövät pääruokanaan heinää, sitä menee hevosta kohden noin 10-12 kiloa päivässä, jaettuna 3 tai 4 ruokintakertaan. Lisäksi hevoset saavat mutusteltavakseen olkea. Heinä Polar Lights Toursin tilalle tulee Oulun eteläpuolelta. Lisäksi rasituksen asteesta riippuen hevosille tarjotaan myös lisäravinteita. Suola- ja mineraalikivet sekä raikasta vettä hevosilla on aina saatavilla. 


Orvon poronvasan pelastajat
 


Kesällä 2019 paikallinen ohjelmapalveluyrittäjä Eanan Oy:n Janita Kenttälä oli mukana oppimassa porotöitä alueen porotilallisten kanssa. Janitan perhe on kotoisin Lapista ja omaa pitkät perinteet poronhoidossa ja Janita oli päättänyt opetella työt juurta jaksaen jotta voit jatkaa perinnettä. Mukana oppimassa oli myös Janitan puoliso, Espanjasta sattuman kautta Leville päätynyt Victor. Poronhoitotöissä alkukesästä 2019 huomattiin että pieni porovasa oli jäänyt orvoksi. Sen emä oli menehtynyt ja vasa tarvitsi hoitajan. Vasan omistaja antoi poron Janitalle ja Victorille hoidettavaksi ja sanoi että se on nyt teidän oma poronne, pitäkää siitä huolta. 

-Poronvasan hoitaminen ei ole helppoa. Se tarvitsee hoivaa ja ruokaa vuorokauden ympäri. Ruokimme sitä pullosta koko kesän ja pidimme huolta siitä. Nimesimme poronvasan Ukoksi. Ukko on ollut vilkas tapaus ja vaatinut paljon seuraa ja huolenpitoa. Hoidimme sitä todella tarkkaan ja saimme kuin saimmekin sen kasvamaan. Nyt Ukko on jo vuoden ikäinen ja oikein terhakka poro. Kertoo Janita ensimmäisestä omasta porostaan ylpeänä. 

Ukon kasvaessa ja voimistuessa sille on toki tullut myös porokavereita. Alkuun Ukko ihmetteli kun muut porot eivät halua mennä ihmisten silitettäväksi kuten se. Ukko pitää Janitaa ja Victoria perheenjäseninään ja kerjää näiltä huomiota aina kun he ovat lähettyvillä. Toiset porot taas kummastelevat Ukon käytöstä hieman, mutta ovat jo tottuneita tuohon ihmisrakkaaseen poroon. 


 

Ukkoa pääsee talvella tapaamaan Lomakurun kodalla ja tietysti Janitan ja Victorin yrityksen, Eananin, retkillä. Eananin retket sijoittuvat luontoon. Retkiä on tarjolla lumikenkäillen, huskyvaljakolla, poronhoitoon tutustuen ja Eananin kanssa voi lähteä vaikka yöpymään luontoon heidän liikuteltavassa SnowChaletissaan. 

-Meille eläinten hyvinvointi on tärkeintä ja valitsemme myös yrityksemme Eananin yhteistyökumppanit sen mukaan. Eläimiä ja luontoa kohdellaan kunnioittavasti ja hyvin, se on toimintamme edellytys. Olen pienestä pitäen liikkunut paljon luonnossa täällä Lapissa ja haluamme retkillämme myös opettaa asiakkaille luonnon kestävää käyttöä,  tiivistää Janita. 


Elämää  80-häntäisen koiralauman kanssa

Tundra Huskiesin huskytilalla asustaa noin 80 iloista siberianhuskya. Koirista pitävät huolta Minna ja Tommi, joille huskyjen kanssa toimiminen on ollut päätyö ja elämäntapa jo yli 15 vuoden ajan. Sitä ennenkin he ovat jo toimineet koirien kanssa harrastuksen osalta pitkään. Tundra Huskiesin päätuote ovat huskysafarit, joilla asiakkaat pääsevät nauttimaan huskyreen vauhdista joko itse ajaen tai kyydissä istuen, ja safarin jälkeen päästään toki rapsuttelemaan suloisia ja pörröisiä huskyja. Siberianhuskyjen lisäksi Tommin ja Minnan tilalla vilistää poro, kissoja, pieniä seurakoiria sekä harrastuksen vuoksi myös muutama saksanpaimenkoira joiden kanssa harrastetaan suojelua. 
- Huskyt ovat hyvin aikataulutietoisia ja pitävät rutiineista. Talvisin meillä alkaa aamu koirien ruokinnalla, koirat saavat lämpimän lihakeiton aamupalaksi, jonka jälkeen ne pääsevät jaloittelemaan juoksutarhaan. Tällä välillä me siivoamme koirien tarhat. Tämän jälkeen alamme valjastaa huskyja valjakoihin safaria varten. Aamupäivällä käydään yleensä pidempi lenkki, jonka jälkee koirilla on pieni ruokailu ja parin tunnin lepo. Iltapäivällä uusi retki luontoon koiravaljakolla ja sen jälkeen koirien ruokinta jälleen. Iltapäivästä koirat alkavat jo tietää että kohta saadaa ruokaa joten ne ovat valppaina odottamassa iltapalaa. Iltapalaksi koirilla on erittäin laadukasta raakaruokaa. Kaikki huskyt eivät ole töissä sekä aamulla että iltapäivällä, vaan vuorottelemme niitä vähän tarpeen mukaan. Jos huskyilta itseltään kysyttäisiin, nii ne tekisivät kyllä töitä sekä aamulla että illalla, Tommi nauraa. 
-Huskyn fyysinen suorituskyky on huikea. Se voi helposti juosta 50-80km päivämatkoja, jatkaa Minna. 

Tarkan päivärutiinin lisäksi Tundra Huskies on erittäin tarkka yhdestä asiasta. Koirien vapaapäivistä talvikaudella. 
-Meillä on koirille 2 vapaapäivää viikossa talvikaudella. Koirat tarvitsevat vapaata sekä henkisistä että fyysisistä syistä. Koirien vapaapäiville emme ota mitään toimintaa tai vieraita kenneliimme, jotta koirat saavat levätä. Koirien vapaapäivät ovat myös meille tärkeitä, ehdimme siivota ja hoitaa välinehuollon jotta olemme taas valmiita asiakasryhmille. 

-Kesällä huskyilla paksu turkki vaihtuu kevyempään ja ne nauttivat ulkoilusta kanssamme. Meillä on iso tarha jonne koirat pääsevät juoksemaan ja siellä heittelemme niille palloa ja ne saavat järsiä luita. Treenikausi syksyllä alkaa kunhan ilma viilenee, silloin valjastamme huskyt mönkijöiden tai kärryjen eteen ja ne saavat alkaa taas totutella työelämään ja valjakon vetoon. 
Teemme itse myös pentueet omista koiristamme ja kasvatamme ne sitten rekikoiriksi itsellemme. Pentueet vaativat tarkkaa suunnittelua ja teemme myös kansainvälistä yhteistyötä muiden kenneleiden kanssa. Huskyjen kouluttaminen pennusta vetokoiraksi on haastavaa mutta erittäin palkitsevaa työtä. Huskyt ovat niin innokkaita vetokoiriksi, että jos meidän pennuista ei tule hyviä vetokoiria, on siinä yleensä syyttäminen vain kouluttajaa, eli itseään. Tommi kuittaa. 

Ympäristöarvoista kysyttäessä Tommi kertoo heidän olevan hyvin luonnonläheinen perhe huskyjen kanssa ja luonnon monimuotoisuus on erittäin tärkeää tässä toiminnassa. Huskyvaljakkojen kanssa ollaa aina täysin luonnon armoilla, säässä kuin säässä. Huskyvaljakko on ympäristöystävällinen tapa liikkua luonnossa, ei siitä paljon hiilijalanjäkiä jää, tassunjälkiä sitten sitäkin enemmän. 
-Huskytarhoja siivotaan päivittäin ja koirien jätökset kompostoidaan. Käytämme huskyvaljakkoreittien huollossa ympäristöystävällisiä nelitahtikelkkoja ja suunnittelemme reitit tarkkaan, emme tee turhia jälkiä luontoon. Myös luonnoneläimet hyötyvät meistä paljon, muun muassa keväällä linnut käyttävät koirien irtoavaa talvikarvaa pesien tekemiseen. Tommi kokoaa yhteen Tundra Huskiesin toimintaa. 

Kaikkiin Levin aktivitteetteihin pääset tutustumaa tästä